Η Μ.Λεπέν «το παλεύει» στη Γαλλία: Στα όρια του στατιστικού λάθους η διαφορά με Ε.Μακρόν

Οι 15 μονάδες διαφορά έχουν μειωθεί στις 2

Λίγες ώρες πριν το τέλος της προεκλογικής περιόδου στη Γαλλία η Μαρίν Λεπέν έκλεισε την «ψαλίδα» από τον Εμανουέλ Μακρόν και από εκεί που οι δημοσκοπήσεις την εμφάνιζαν ότι υπολείπονταν του Γάλλου προέδρου δεκαπέντε μονάδες διαφορά τώρα βρίσκεται σε απόσταση «αναπνοής» μόλις δύο μονάδες!

Ακρίβεια και πανδημία είναι οι δύο βασικοί λόγοι της φθοράς του Γάλλου προέδρου με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χάσει τις εκλογές.

Η ακρίβεια έχει συνθλίψει τη γαλλική μεσαία τάξη και τα αποτελέσματα όπως και η διαχείριση της πανδημίας έχουν προκαλέσει σοκ στην γαλλική κοινωνία.

Η διαφορά πλέον είναι στα όρια του στατιστικού λάθους, ενώ το «ρεύμα» είναι σαφώς υπέρ της Μαρί Λεπέν που έχει κάνει μία εντυπωσιακή ανάκαμψη το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ο Ε.Μακρόν παραμένει το φαβορί για τη νίκη αλλά, όλα μπορούν να συμβούν και ειδικότερα στο χρονικό διάστημα μεταξύ 10 και 24 Απριλίου που θα διεξαχθεί ο β’ γύρος.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7/4 και την Παρασκευή 8/4, μέσω του διαδικτύου, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού BFM, στον πρώτο γύρο ο Μακρόν συγκεντρώνει το 26% των ψηφοφόρων και η Λεπέν το 25%, ενώ στον δεύτερο γύρο ο Μακρόν εμφανίζεται να κερδίζει με 51%. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, το 21% των ερωτηθέντων δεν εξέφρασε πρόθεση ψήφου.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού BFM, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό του, φέρνει στον πρώτο γύρο τον Μακρόν να προηγείται με ποσοστό 26% έναντι 25% για τη Λεπέν.

Ο Μακρόν χάνει δηλαδή δύο μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, ενώ η Λεπέν κερδίζει δύο.

Την έκπληξη κάνει ο υποψήφιος της αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν που κατατάσσεται τρίτος, με ποσοστό 17,5%.

Ο πρώην δημοσιογράφος Ερίκ Ζεμούρ, που για κάποια περίοδο φαινόταν ικανός να απειλήσει τον Μακρόν, συγκεντρώνει ποσοστό μόνο 8,5%, ωστόσο βρίσκεται μπροστά από την υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων, τη Βαλερί Πεκρές (85%).

Στον δεύτερο γύρο, ο Μακρόν εμφανίζεται να χάνει μεν έδαφος, αλλά να κερδίζει και πάλι τη Λεπέν, συγκεντρώνοντας ποσοστό 51%.

Αυτή η μείωση της διαφοράς καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα, ώρες προτού να ολοκληρωθεί η προεκλογική περίοδος.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση των εταιριών IFOP-Fiducial για τα μέσα ενημέρωσης Paris Match, LCI και Sud Radio, ο Μακρόν προηγείται στον πρώτο γύρο με ποσοστό 26%, ακολουθεί η Λεπέν με 24% και ο Μελανσόν με 17%. Στον δεύτερο γύρο ο Μακρόν αναδεικνύεται νικητής με ποσοστό 52%. Το περιθώριο στατιστικού λάθους ωστόσο ανέρχεται στις +/- 1,4 έως 3,1 μονάδες.

Μακρόν και Λεπέν προηγούνται με ποσοστά 26,5% και 23% αντίστοιχα και στη δημοσκόπηση της Ipsos-Sopra Steria για το France Info και την εφημερίδα Le Parisien. Η δημοσκόπηση αυτή διενεργήθηκε το διάστημα 6-8 Απριλίου σε δείγμα 1.709 ψηφοφόρων και έχει περιθώριο στατιστικού λάθους +/- 1,4 έως 2,2 μονάδες. Στον δεύτερο γύρο δίνει νικητή τον Μακρόν με ποσοστό 53%.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.