Τι θέλει η αλεπού στο παζάρι; Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε Τουρκία-Ελλάδα-Κύπρο

Η νυν υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία, ως πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Ομπάμα, χειρίστηκε μαζί με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα και πριν πρέσβη στο Κίεβο, Τζέφρι Πάϊατ, το Ουκρανικό, αλλά και το Κυπριακό πραγματοποιεί επισκέψεις σε Τουρκία, Ελλάδα και Κύπρο

Εν μέσω της διεθνούς αναταραχής -πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής- να έχει κτυπήσει κόκκινο, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, και με τις εικόνες των εκατομβών των νεκρών αμάχων να κάνουν τον γύρο του κόσμου, και με το Κίεβο να κατηγορεί τη Ρωσία και τη Μόσχα να καταγγέλλει το Κίεβο για «σκηνοθεσία», φτάνει στην Αθήνα, στις 5 Απριλίου, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ.

Να σημειωθεί ότι, έως τώρα, ο νυν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, έχει αποφύγει να κάνει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Παρ’ ότι, επίσης, επανειλημμένως έχει συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει συναντηθεί -επίσημα- μαζί του μόνο όταν πέρυσι το Φθινόπωρο του «πήγε» στην Ουάσιγκτον τη νέα, αναθεωρημένη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. Τώρα, το μέγαρο Μαξίμου διοχετεύει συνεχώς «διαρροές» περί επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, αλλά, έως τώρα ουδέν συγκεκριμένο υπάρχει.

Στον… τόπο του εγκλήματος

Η Ελλάδα είναι ο δεύτερος σταθμός της επίσκεψης Νούλαντ. Προηγήθηκε η Τουρκία και θα ακολουθήσει η Κύπρος. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι η Β.Νούλαντ, ως υφυπουργός Εξωτερικών επί κυβερνήσεως Ομπάμα, ήταν αυτή που είχε χειριστεί το Κυπριακό. Τότε, μάλιστα, φέρεται να πίεζε την ελληνική και κυπριακή πλευρές για επίλυση εδώ και τώρα του Κυπριακού, με παραμονή, μάλιστα, μιας μεγάλης τουρκικής στρατιωτικής βάσης στη βόρειο Κύπρο. Κάτι που τότε το υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είχε αρνηθεί ρητά και κατηγορηματικά.

Τώρα, λοιπόν, η Β.Νούλαντ επιστρέφει και πάλι στον… τόπο του εγκλήματος, έχοντας στην ατζέντα της, μεταξύ άλλων, το Κυπριακό, στο οποίο εκτιμάται ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν εκ νέου πιέσεις, ειδικά υπό αυτή τη συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία, οπότε η Δύση δε θέλει να έχει «σκοτούρες» στα ελληνο-τουρκικά και το Κυπριακό.

Βαλκάνια

Στο μικροσκόπιο των ΗΠΑ, επίσης, βρίσκεται η βαλκανική, όπου εκφράζονται φόβοι ότι η πυρκαγιά στην Ουκρανία δεν αποκλείεται να εξαπλωθεί και στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων. Ειδικά, εάν περιοχές που επί σειρά ετών δεν έχουν αναγνωρισμένο κρατικό στάτους, ενταχθούν στη Ρωσία. Εκτός της ανατολικής Ουκρανίας και της Υπερδνειστερίας, τέτοιες περιοχές υπάρχουν στον Καύκασο, όπως η Αμπχαζία και η Νότια Οσσετία. Πρόκειται, ουσιαστικά, για περιοχές – «Κοσσυφοπέδια».

Ως εκ τούτου, εντονότατος είναι ο προβληματισμός για τα Βαλκάνια, και ιδιαίτερα για το Κόσσοβο, αλλά και για την Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Ήδη, διά της πλαγίας, έχει πέσει η πρόταση για ένταξη του Κοσσόβου στο ΝΑΤΟ. Έκρυθμη, επίσης, είναι και η κατάσταση στη Βοσνία, με τον σερβικό τομέα να θέλει να «επιστρέψει» στη Σερβία.

Ουκρανία – κυρώσεις

Στο μεταξύ, το «παιχνίδι» στην Ουκρανία έχει γίνει εξαιρετικά ακραίο. Από τη μια φαίνεται ότι η Ρωσία, στην παρούσα, αδυνατεί να πετύχει τους μαξιμαλιστικούς στόχους που φέρεται να είχε το Κρεμλίνο, ενώ, εξαιτίας των εικόνων του μακελειού αμάχων στην κωμόπολη, Μπούκα, στην Ουκρανία, η Δύση φέρεται να ζητάει ακόμα μεγαλύτερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Να σημειωθεί ότι τελευταία έχει εκδηλωθεί μπαράζ απελάσεων Ρώσων διπλωματών από σειρά χωρών της Δύσης, της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, ενώ, κατά πληροφορίες, πιέσεις ασκούνται και στην Αθήνα για να ευθυγραμμιστεί με αυτές τις κινήσεις.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι η Βικτώρια Νούλαντ, ως υφυπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Ομπάμα, και σήμερα στο ίδιο πόστο, είχε φτάσει το 2014 στο -απίστευτο- σημείο να εμφανιστεί μαζί με τον τότε Αμερικανό πρέσβη στο Κίεβο, Τζέφρι Πάϊατ, στην πλατεία Μαϊντάν του Κιέβου, και να μοιράζουν τρόφιμα στους διαδηλωτές που έριξαν τότε τον Ουκρανό, φιλορώσο πρόεδρο, Γιανουκόβιτς.

Κάτι που η Μόσχα έχει χαρακτηρίσει ως «πραξικόπημα». Ο Γιανουκόβιτς είχε σημαντικό πολιτικό αντίκρυσμα στην Ανατολική Ουκρανία, η οποία στη συνέχεια, μετά από πόλεμο, αποσχίσθηκε, με συνέπεια εκατόμβες θυμάτων ως επί το πλείστον φιλορώσων αυτονομιστών.

Στην Τουρκία

Η Β.Νούλαντ ήδη βρέθηκε στην Τουρκία, όπου, σύμφωνα με ανακοίνωση της γείτονος, ξεκίνησε ο στρατηγικός διάλογος ΗΠΑ – Τουρκίας, όπως άλλωστε είχαν συμφωνήσει οι πρόεδροι Μπάϊντεν και Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη τον Οκτώβριο του 2021.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ, και η υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, με τις αντίστοιχες αντιπροσωπείες, συναντήθηκαν στην Άγκυρα για να εξετάσουν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η οικονομική και αμυντική συνεργασία, η πάλη κατά της τρομοκρατίας, καθώς και βασικοί τομείς κοινού περιφερειακού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος».

Οι δύο πλευρές, συνεχίζει η ανακοίνωση, «επανέλαβαν την κοινή τους δέσμευση για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτησαν τις προσπάθειες της Τουρκίας να διευκολύνει μια δίκαιη διπλωματική λύση του Ουκρανικού κατόπιν διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου. Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν σε μια συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού αργότερα το 2022».

Στην Κύπρο

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), η Β.Νούλαντ θα φτάσει στην Κύπρο την Τετάρτη. Την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Κατά τη συνάντηση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυπριακής Προεδρίας, ο πρόεδρος θα αναλύσει την πρόταση του για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και θα αναφερθεί στην ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε επίλυση του Κυπριακού.

Μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη, η Β.Νούλαντ θα μεταβεί στο εκπαιδευτικό Κυπριακό Κέντρο για τη Χερσαία και Θαλάσσια Ασφάλεια και την Ασφάλεια Λιμένων CyCLOPS που δημιουργήθηκε και λειτουργεί στη Λάρνακα, με τη συνδρομή και στήριξη των ΗΠΑ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.