ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ; Η λύση είναι ο… ναργιλές

Εξαιτίας ενός νομικού κενού, στην Ισπανία οι καπνιστές βρήκαν τη λύση στην απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους: τον ναργιλέ. Αν και γιατροί και ο ΠΟΥ προειδοποιούν ότι είναι εξίσου επικίνδυνος με το τσιγάρο, πολλά μπαρ και καφέ βρήκαν τρόπο να παρακάμψουν τη νομοθεσία.

Καθώς οι ναργιλέδες βγάζουν τον καπνό σε μορφή ατμού, υγροποιώντας τον, πολλά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Ισπανία εκμεταλλεύθηκαν το γεγονός ότι ο αντικαπνιστικός νόμος δεν προβλέπει τίποτα γι’ αυτούς και έβαλαν το κάπνισμα στους εσωτερικούς χώρους από το… παράθυρο.

Κάτι η μόδα, κάτι η αίσθηση ότι κάνεις κάτι διαφορετικό, οι ναργιλέδες είναι πολύ δημοφιλείς μεταξύ των νέων.

Αν και πολλοί στον ναργιλέ βάζουν αρωματικές ουσίες με βάση τη φυτική γλυκερίνη, σε πολλά μπαρ μέσα στο μείγμα βάζουν κανονικό καπνό, με στόχο να «ξεγελάσουν» τον έλεγχο των αρχών. Επίσης, κρύβουν τον καπνό μέσα σε κουτιά με τα αρωματικά μείγματα του ναργιλέ. Στη διάρκεια των ελέγχων, οι καταστηματάρχες παρουσιάζουν τέτοια προϊόντα, όπως και άλλα που «μιμούνται» τη γεύση του καπνού.

Ναργιλές AP Photo/Thomas Kienzle

Μόνο στη Μάλαγα έχουν γίνει 124 καταγγελίες για παραβίαση του νόμου περί καπνού ενώ έχουν γίνει 91 έλεγχοι το τελευταίο διάστημα σε καφέ και μπαρ.

Οι αρχές των αυτόνομων περιφερειών της Ισπανίας, όπως η Καταλονία, υποστηρίζουν ότι χρειάζονται διαρκείς έλεγχοι για να σταματήσει η κατανάλωση καπνού με αυτό τον τρόπο.

Το πρόβλημα είναι ότι καθώς το κάπνισμα του ναργιλέ δεν θεωρείται επιβαρυντικό για την υγεία, έχει αρχίσει και εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς, όχι μόνο στην Ισπανία, αλλά και στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με έναν φοιτητή Διεθνών Σχέσεων, πλέον οι βραδιές με φίλους περιλαμβάνουν μπίρες και ναργιλέ.

Πάντως γιατροί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιούν ότι ακόμη και αν δεν χρησιμοποιείται κανονικός καπνός στον ναργιλέ η πρακτική αυτή είναι επικίνδυνη για την υγεία, διότι οι τεχνητοί καπνοί που χρησιμοποιούνται περιέχουν ουσίες καρκινογόνες και τοξικές, που μπορούν να βλάψουν το αναπνευστικό σύστημα.

«Νομίζουν ότι επειδή έχει άρωμα φρούτων, αρωματικών φυτών ή σοκολάτας, είναι πιο υγιεινό από τον καπνό», λέει ο Κάρλος Χιμένεθ Ρουίθ, νευρολόγος της Ισπανικής Εταιρίας Πνευμονολογίας και Θωρακοχειρουργικής.

Όμως, «το κάπνισμα ενός ναργιλέ ισοδυναμεί με αυτό 25 ή και περισσότερων τσιγάρων».

Η ισπανική κυβέρνηση μελετά νομοσχέδιο με το οποίο θα περιορίζεται ή ακόμη και θα απαγορευθεί πλήρως η χρήση ναργιλέ, πούρου, αλλά και ηλεκτρονικού τσιγάρου από τους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Πηγή: El País

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.