Προέλαση των Τούρκων στο αρμενικό Στεπανακέρτ: 50.000 χριστιανοί Αρμένιοι σε τουρκο-αζερικό ζυγό

Σφοδρές συγκρούσεις εκτυλίσσονται τις τελευταίες ημέρες σε αυτήν την πόλη, που έχει το προσωνύμιο «Ιερουσαλήμ του Ναγκόρνο Καραμπάχ» και ανοίγει τον δρόμο προς την πρωτεύουσα Στεπανακέρτ.

 

Αζερικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τουρκικά μαχητικά UAV κρούσης Bayraktar TB2 και πακιστανικές ειδικές δυνάμεις, ξεκίνησαν να βομβαρδίζουν την πρωτεύουσα της ανεξάρτητης δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ή Αρτσάχ κατά του Αρμένιους από την ιστορική αρμενική πόλη Σούσα που κατέλαβαν σήμερα τα ξημερώματα.

Ταυτόχρονα εκκαθαρίζουν αρμενικούς θύλακες αντίστασης μέσα στην  ​Σούσα. Οι Αρμένιοι έχουν υποστεί μια στρατηγική ήττα από τις ενωμένες μουσουλμανικές δυνάμεις και τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν μπορούν να ανατρέψουν την κατάσταση και να ανακαταλάβουν το χαμένο έδαφος.

Κάτι που τώρα φαντάζει δύσκολο, καθώς το ηθικό των Τουρκο-αζέρων είναι κυριολεκτικά στα ύψη και έχουν καταφέρει να καταστρέψουν όλες τις αρμενικές προσπάθειες για αντεπίθεση.

Χρησιμοποιώντας τα μαχητικά UAV κρούσης Bayraktar TB2 σε τακτικό επίπεδο, έχουν προκαλέσει μεγάλες απώλειες στα τεθωρακισμένα των Αρμένιων οι οποίοι μάταια προσπαθούν να πετύχουν με τις κλασικές μεθόδους της εφόδου μια επιτυχία, αλλά δυστυχώς έχουν έλθει αντιμέτωποι με ένα δόγμα χρήσης των UAV που θυμίζει σε πολλά το γερμανικό δόγμα χρήσης των μαχητικών αεροσκαφών κρούσης των αρχών του Β’ΠΠ: Εγγύς υποστήριξη σε επίπεδο τακτικών δυνάμεων!

Και αν οι Γερμανοί χρησιμοποιούσαν Ju 87 ή “Stuka” για υποστήριξη δυνάμεων ακόμα και επιπέδου Τάγματος, οι Τούρκοι υποστηρίζουν τους Αζέρους με τα Bayraktar TB2 ακόμα και σε επίπεδο διμοιρίας λόγω της ευκολίας και ευελιξίας επιχειρησιακής χρήσης τους!

Υπολογίζεται ότι περίπου 50.000 Αρμένιοι χριστιανοί έχουν τεθεί υπό την κατοχή των τουρκο-αζερικών δυνάμεων και εκφράζονται μεγάλες ανησυχίες για την τύχη τους. Συνολικά υπάρχουν περίπου 140.000 Αρμένιοι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ οι οποίοι κινδυνεύουν να τεθούν υπό τουρκική-αζερική κατοχή.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, ανακοίνωσε, σήμερα τα στρατεύματα της χώρας του κατέλαβαν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Σούσα, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ η οποία βρίσκεται λιγότερο από 10 χλμ. από την πρωτεύουσα Στεπανακέρτ που ήδη βρίσκεται κάτω από σφοδρά πυρά, και ίσως γι αυτό χθες ο Ερντογάν δήλωνε ότι οι αζερικές δυνάμεις βρίσκονται κοντά στη νίκη.

Η Αρμενία διαψεύδει τους ισχυρισμούς του και να υποστηρίζει ότι μάχες μαίνονται στην περιοχή.

«Με πολύ μεγάλη υπερηφάνεια και χαρά, σας ενημερώνω ότι η πόλη Σούσα απελευθερώθηκε», δήλωσε ο Αλίγιεφ, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος προς τους Αζέρους.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η 8η Νοεμβρίου θα «γραφτεί στην ιστορία του αζέρικου λαού» ως η ημέρα «όπου επιστρέψαμε στη Σούσα».

Σφοδρές συγκρούσεις εκτυλίσσονται τις τελευταίες ημέρες σε αυτήν την πόλη, που έχει το προσωνύμιο «Ιερουσαλήμ του Ναγκόρνο Καραμπάχ» και ανοίγει τον δρόμο προς την πρωτεύουσα Στεπανακέρτ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.