Συγχαρητήρια για την εκλογή Μπάιντεν από (σχεδόν) όλη την Ε.Ε.

Συγχαρητήρια για την εκλογή Μπάιντεν από (σχεδόν) όλη την Ε.Ε.

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. και οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ένωσης συνεχάρησαν το Σάββατο τον Τζο Μπάιντεν για την εκλογή στην προεδρία των ΗΠΑ.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. και οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ένωσης συνεχάρησαν το Σάββατο τον Τζο Μπάιντεν για την εκλογή στην προεδρία των ΗΠΑ.

«Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να εμπλακεί σε μία ισχυρή διατλαντική σχέση» σημείωσε σε tweet ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αναφέροντας την πανδημία, την κλιματική αλλαγή και το διεθνές εμπόριο ως πεδία που η Ευρώπη θέλει να «διαχειριστεί μαζί» με τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έγραψε (επίσης στο Twitter) ότι «η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ είναι φίλοι και σύμμαχοι, οι πολίτες μοιράζονται τους πιο βαθείς δεσμούς».

Όπως σημειώνει αξιωματούχος της Ε.Ε., ο πρόεδρος Μισέλ και το επιτελείο του βρίσκονταν σε διαβουλεύσεις τις τελευταίες εβδομάδες με τα κράτη-μέλη, σε μία προσπάθεια να προετοιμαστούν για τα διαφορετικά πιθανά σενάρια σχετικά με την έκβαση των εκλογών.

Ο κ. Μισέλ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, επικοινώνησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, ώστε να συντονίσουν την αντίδρασή τους. Συμφωνήθηκε να δοθούν δημοσίως συγχαρητήρια στον κ. Μπάιντεν και τη νεοεκλεγείσα αντιπρόεδρο, Κάμαλα Χάρις, στις 7 ώρα Βρυξελλών, αφού τα αμερικανικά ΜΜΕ είχαν επιβεβαιώσει το αποτέλεσμα στην Πενσιλβέινια, ώστε να σεβαστούν την αμερικανική εκλογική διαδικασία (ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει να μην αποδέχεται την ήττα του).

Οι περισσότεροι ηγέτες των κρατών-μελών κατά την τελευταία ώρα έστειλαν μηνύματα συγχαρητηρίων στους νικητές των εκλογών. Επιμένει να αποτελεί παραφωνία ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, που, σε γραμμή Τραμπ, κατηγόρησε τα αμερικανικά ΜΜΕ ότι έκριναν τις εκλογές ενώ τα δικαστήρια δεν έχουν αποφανθεί για τις προσφυγές του απερχόμενου προέδρου.

Οι κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, οι δύο άλλες πιο φιλο-Τραμπικές στην Ε.Ε., δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα για το αποτέλεσμα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.