Μανχάταν -Νέα Υόρκη: Πώς και γιατί δημιουργήθηκε (βίντεο)

Ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ ταξιδιωτικού και ιστορικού περιεχομένου. Μια σειρά γεγονότων που επαναπροσδιορίζουν το πώς βλέπουμε τις πόλεις γύρω μας.

Νέα Υόρκη, Παρίσι, Ρώμη, Σαν Φρανσίσκο, Λονδίνο, Νέα Ορλεάνη – έξι από τις πιο γοητευτικές πόλεις του κόσμου. Καθεμιά εμφανίζει εμβληματικές εικόνες, συναισθήματα, γεύσεις, χαρακτήρες– μοναδικές εμπειρίες. Αυτή η σειρά ντοκιμαντέρ-ορόσημο αναδεικνύει τους προορισμούς αυτούς όσο ποτέ άλλοτε –με απίστευτες εικόνες που μας πάνε πίσω στο χρόνο, σε σημαντικές στιγμές που διαμόρφωσαν την πόλη του σήμερα.

Με μοντέρνο τρόπο αναπαράστασης και χαρισματικούς ντόπιους με ενεργό ρόλο και γνώσεις, οι θεατές μαθαίνουν ενδιαφέρουσες ιστορίες για το πώς και γιατί κάθε πόλη δημιουργήθηκε, πώς έχουν διαμορφωθεί τα σύνορα του κόσμου, για δυναμικές επαναστάσεις, τοπία που έχουν αλλάξει δραματικά και τα οποία προσδιορίζουν τον συγκεκριμένο τρόπο που όλοι ζούμε σήμερα. Εξερευνούμε τις λιχουδιές των πόλεων και μαθαίνουμε γιατί αυτές οι μητροπόλεις είναι τόσο αξιαγάπητες σήμερα.

Αποκαλύπτοντας τα μυστικά που κρύβονται στην καρδιά αυτών των τόπων, ξεκλειδώνουμε την απάντηση στο ερώτημα: Πώς οικοδομήσαμε τις μεγαλύτερες πόλεις μας και πώς αυτές έδρασαν σε αυτό που είμαστε;

Η πόλη της Νέας Υόρκης αποτελείται από το Μανχάταν, το Μπρούκλιν, το Κουίνς, το Μπρόνξ και το Στάτεν Άιλαντ. Είναι η μητρόπολη του Αγάλματος της Ελευθερίας, του Empire State Building, της Γέφυρας του Μπρούκλιν, του Μπρόντγουεϊ και της Fifth Avenue αλλά και των υποβαθμισμένων προαστίων, των « slums », του κακόφημου Μπρόνξ.

Η Νέα Υόρκη είναι η πρωτεύουσα του δυτικού κόσμου, μια χοάνη στην οποία συνυπάρχουν εκατομμύρια μετανάστες μεταξύ των οποίων πολλοί Έλληνες. Αν και μερικοί αισθάνονται αναπόσπαστο μέρος της αμερικανικής κοινωνίας, άλλοι παρ’ ότι πλήρως ενταγμένοι διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα καταγωγής τους και κρατούν ζωντανές τις παραδόσεις της. Αυτό το πνεύμα βρίσκεται στη βάση της ανάπτυξης συνοικιών όπως η Little Italy ή η Τσάιναταουν. Με αυτό τον τρόπο η Νέα Υόρκη, δημιουργεί ένα ξεχωριστό κόσμο σε κάθε γειτονιά: η Τραϊμπέκα, το Σόχο, το Τσέλσι και το Greenwich Village αποτελούν προφανή παραδείγματα.

Στη Midtown και τις μεγάλες λεωφόρους όμως επικρατεί το χάος και ακούγονται μόνον οι σειρήνες των περιπολικών, οι κόρνες των ταξί και ο θόρυβος των κομπρεσέρ. Εδώ οι ουρανοξύστες γραφείων υψώνονται μέχρι τα σύννεφα. Μην ξεχάσετε να περπατήσετε στον Μπρόντγουεϊ, τον δρόμο που οδηγεί από το Battery Park, στο νότιο τμήμα του Μανχάταν, ως το Yonkers και το Albany στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Αυτή είναι η ζωτική αρτηρία της μητρόπολης, ένα είδος άξονα που διασχίζει τη Financial District στο νότιο τμήμα τής πόλης, για να οδηγήσει κατόπιν στη συνοικία των θεάτρων και την περιοχή γύρω από την Times Square.

Ένα από τα διασημότερα κτίρια στον κόσμο, το Empire State Building (1929-31), φθάνει τα 381 μ. ύψος (448 μ. με την κεραία). Το Central Park, η όαση πρασίνου της Νέας Υόρκης, εκτείνεται από την 59th ως την 110th street, καλύπτοντας μια επιφάνεια 340 εκταρίων. Εδώ θα συναντήσετε όλους τους τύπους ανθρώπων: φρικιά, παιδάκια, οικογένειες που κάνουν πικ-νικ, διάσημους καλλιτέχνες. Το Rockfeller Center (1930-40) είναι ένα τεράστιο κτίριο γραφείων, τηλεοπτικών στούντιο, εστιατορίων και καταστημάτων, το οποίο τον χειμώνα στην πλατεία του φιλοξενεί μια πίστα πατινάζ.

Η γέφυρα του Μπρούκλιν, η διασημότερη της πόλης, εγκαινιάστηκε τον Μάϊο του 1883 ύστερα από 15 χρόνια εργασιών και έχει μήκος 1.052 μ., χωρίς τις ράμπες. Το Άγαλμα της Ελευθερίας βρίσκεται στο Liberty Island (που στο παρελθόν ονομαζόταν Bedloe’s Island), ένα μικρό βραχώδες νησί. Στο δεξί της χέρι υψώνει έναν πυρσό, ενώ στο αριστερό κρατά την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας. Το άγαλμα αποτελούσε σύμβολο ελπίδας για τους μετανάστες που το διέκριναν από το κατάστρωμα του πλοίου καθώς έφταναν στις ΗΠΑ. Υποχρεωτική στάση στο δρόμο τους ήταν η Νήσος Έλις. Από το 1892 ως το 1917, σ’ αυτό τον παλαιό ναύσταθμο οι μετανάστες υπόκειντο σε εξονυχιστικούς ελέγχους.

Στο μουσείο μπορείτε να δείτε τα τελευταία στάδια στο ταξίδι των μεταναστών, από την άφιξη ως την αίθουσα αποσκευών στο Great Hall όπου γίνονταν οι έλεγχοι. Με τους δενδροφυτεμένους δρόμους της, η περίφημη συνοικία των καλλιτεχνών του Greenwich Village, που περικλείεται από τη 12th, την Houston Street, τη Lafayette Street και τον ποταμό Hudson, θυμίζει την «παλαιά Ευρώπη» των πρώτων μεταναστών.

Βίντεο από: George Ioannidis

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.