Διακοπές «on the road» η νέα μόδα

Διακοπές «on the road» η νέα μόδα!!! Οι καιροί είναι δύσκολοι και αντιμετωπίζονται μόνο με διακοπές και μάλιστα η νέα μόδα είναι η χρήση των αυτοκινούμενων

Στους δύσκολους οικονομικά καιρούς μάλλον η λέξη διακοπές δεν έχει καμία θέση εκτός και αν πρόκειται για διακοπές… ΟΤΕ, ΔΕΗ, Κινητού, Νερού, κλπ!!!

Οι δύσκολοι καιροί πάντως θέλουν και μια θετική διάθεση και αυτό επιτυγχάνεται και με τις καλές και ποιοτικές διακοπές. Και σε αυτή την περίπτωση επιλέγουμε να εξετάσουμε αυτά που κάνουν και έχουν δοκιμαστεί χρόνια τώρα στο εξωτερικό και στις υπόλοιπες χώρες. Τι κάνουμε λοιπόν; Πάμε διακοπές με αυτοκινούμενο…

Στην Αμερική και την υπόλοιπη Ευρώπη η χρήση των αυτοκινούμενων για διακοπές είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη εδώ και δεκαετίες.

Στην Ελλάδα, η συγκεκριμένη φιλοσοφία έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία πέντε χρόνια, όταν τα εν λόγω οχήματα χαρακτηρίστηκαν ως αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και νομιμοποιήθηκε η στάθμευσή τους σε οποιοδήποτε μέρος.

Η ιδέα, σε κάθε περίπτωση, είναι άκρως ελκυστική: Μαζεύεις την παρέα ή την οικογένεια, νοικιάζεις το όχημα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου, εφοδιάζεσαι κατάλληλα και… όλα είναι δρόμος μεταφορικά και κυριολεκτικά!!!

Ένα αυτοκινούμενο όχημα (camper) διαθέτει τα χαρακτηριστικά ενός αυτοκινήτου και ενός τροχόσπιτου μαζί.

Η ιδέα πίσω από την μαζική κατασκευή των camper ξεκίνησε όταν εταιρείες του εξωτερικού κατάλαβαν την δυσκινησία των απλών τροχόσπιτων και προώθησαν το concept του… δύο σε ένα για μεγαλύτερη άνεση κατά τη διάρκεια των ταξιδιών.

Τι εννοούμε; Όλες οι κατηγορίες αυτοκινούμενων (overbed με σοφίτα, low profile με καλύτερη αεροδυναμική και compact για καλύτερη ηχομόνωση- θερμομόνωση) διαθέτουν κρεβάτια, ντους, κουζίνα, τουαλέτα και ψυγείο, προσφέροντας στον ταξιδιώτη μια εύκολη εναλλακτική καλοκαιρινής (και όχι μόνο) απόδρασης σε Ελλάδα και Ευρώπη, σε βουνό και θάλασσα.

Πέρα από το βουνό και την θάλασσα υπάρχουν και ορισμένα αρνητικά… ας δούμε όμως πρώτα μερικά ακόμα θετικά στοιχεία για τα οχήματα τύπου camper.

Λοιπόν ας ξεκινήσουμε από τα βασικά θετικά των camper…. αυτονομία, επαφή με τη φύση και ευελιξία στις αποφάσεις.

Αν δεν σου αρέσει το μέρος που έχεις αράξει… παίρνεις το “κουβαδάκι” σου και πας σε άλλη παραλία. Αναφορικά τώρα με το κόστος αν λάβουμε ως γεγονός μια κατανάλωση καυσίμου περί τα 8 με 10 λίτρα πετρέλαιο ανά 100 χιλιόμετρα και τα λεφτά που θα γλιτώσετε από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, μεταφορικά ακόμα και φαγητό το budget διακοπών με ένα camper πέφτουν σημαντικά. Επιπλέον ένα ακόμα δυνατό σημείο είναι φυσικά και η χωρητικότητα του μιας και μπορεί να προσφέρει διακοπές μέχρι και σε 8 άτομα. Τέλος το πιο δυνατό του σημείο είναι ότι ένα αυτοκινούμενο μπορεί να σταθμεύσει παντού σε αντίθεση με ένα τροχόσπιτο.

Πάμε τώρα και στα αρνητικά…

Φυσικά το κόστος αγοράς ή και ενοικίασης, σίγουρα είναι νούμερα μεγαλύτερα από ότι στην περίπτωση ενός τροχόσπιτου. Απόσβεση μπορείς να κάνεις στην περίπτωση που κάνεις πολλές διακοπές ετησίως ή αν το σκέφτεσαι και ως μόνιμη εξοχική κατοικία… γλιτώνεις και το χαράτσι έτσι.

Ένα βασικό μειονέκτημα είναι και οι υποδομές για οχήματα camper, οι οποίες στην Ελλάδα μια χώρα τουριστική κατά τα άλλα είναι εντελώς ανύπαρκτες.

Πολύ δύσκολο λοιπόν αν διαθέτεις ένα όχημα camper να μπορείς να βρεις στην Ελλάδα υποδομές για camper που να σου παρέχουν νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, ασφάλεια αλλά και ειδικούς χώρους για άδειασμα της χημικής τουαλέτας.

Να λοιπόν μια ακόμα ευκαιρία για ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα… δημιουργία οργανωμένων camper spots κάτι αντίστοιχο που πρέπει να γίνει και στο θέμα με τις μαρίνες σε διάφορα παραθαλάσσια τουριστικά θέρετρα της χώρας μας.

Ένα σημαντικό στοιχείο που μπορεί να είναι πολύ θετικό αλλά και να σου γυρίσει σε επίσης πολύ αρνητικό είναι η επιλογή της παρέας!!! Σκεφτείτε πως ο χώρος του αυτοκινούμενου μπορεί να έχει όλες τις ανέσεις, όμως είναι σχετικά περιορισμένος. Επομένως μπορεί να χωράει για παράδειγμα έξι άτομα, όμως η «συγκατοίκηση» μπορεί να είναι επεισοδιακή με την καλή ή και την κακή έννοια…

Σας υποσχόμαστε ότι θα το ψάξουμε λίγο καλύτερα το θέμα αναφορικά με τιμές για την αγορά ενός νέου ή και μεταχειρισμένου camper, την ενοικίαση του, και το κατά πόσο υπάρχουν χώροι camper spots για παράδειγμα στην Κρήτη, η οποία μάλλον θεωρείται ως ένας από τους αγαπημένους προορισμούς των απανταχού camper-istas!!!

Πάντως για τους camper-istas που είναι λάτρεις των ρομαντικών off road καταστάσεων υπάρχει το Jeep Action Camper με τιμή κάπου κοντά στις 40.000 και δυνατότητα φιλοξενίας 2 ατόμων…

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.