Καλοκαίρι στη λίμνη: Ωραίο, πρωτότυπο, ποιοτικό και ξεκούραστο!

Καλοκαίρι στη λίμνη: Ωραίο, πρωτότυπο, ποιοτικό και ξεκούραστο! Αυτό το καλοκαίρι άσε τη θάλασσα και πάρε τα βουνά… Ο δρόμος θα σε βγάλει στα Γιάννενα

Γιάννενα. Μια πόλη γεμάτη ιστορία. Όταν κάποιος μου τα αναφέρει το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι η καταγωγή μου. Τα Γιάννενα είναι η πόλη που γεννήθηκε η μητέρα μου, αλλά έφυγε όταν ακόμα ήταν μωρό. Η πόλη που έχω πολλούς συγγενείς, αλλά έχω γνωρίσει τους μισούς από αυτούς. Η πόλη που ο παππούς μου πήγαινε μόνος, χωρίς να μας παίρνει ποτέ μαζί, παρά μόνο τις αναμνήσεις του. Η πόλη που μου είναι άγνωστη εν πολλοίς, αλλά που κάθε φορά που πηγαίνω νιώθω τις ρίζες να με τραβούν. Γιάννενα. Πόλη. Λίμνη. Φοιτητές. Ποτέ δεν τα σκέφτηκα ως καλοκαιρινό προορισμό, αλλά ευτυχώς, η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις!

Το Σαββατοκύριακο μετά τις εκλογές έψαχνα να βρω έναν ήσυχο προορισμό μακριά από το βουητό των κοσμικών νησιών -στην απίθανη περίπτωση που δεν το ξέρεις, οι δημοσιογράφοι λιώνουμε στη δουλειά κάθε φορά που προκηρύσσονται εκλογές και φέτος, είχαμε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις. Δεν με ένοιαζε η θάλασσα. Με ένοιαζε να πάω κάπου να χαλαρώσω, αλλά και να έχω και όλες τις ανέσεις που μου προσφέρει μια μεγάλη πόλη σε συνδυασμό με ένα βουκολικό τοπίο. Έτσι, επέλεξα τα Γιάννενα. Άλλωστε πια, σε τέσσερις ωρίτσες και κάτι, είσαι εκεί. Μπορείς να πας ακόμη και για ένα Σαββατοκύριακο.

Έτσι, την ώρα που όλοι μου οι φίλοι έπαιρναν καράβι από τον Πειραιά, εγώ πήρα τα βουνά.

Γιατί στα Γιάννενα; Διότι:

  • Τα αγαπώ. Τόσο απλά.

    Έξω από το σπίτι όπου γεννήθηκε η μητέρα μου
  • Για τη διαφορά. Όλο θάλασσα, θάλασσα, πήξαμε πια.
  • Για το τοπίο.

    Ψάρεμα στη λίμνη © Athens Voice / Μαριάννα Μαρμαρά
    Κάθε επισκέπτης που σέβεται τον εαυτό του έχει μια τέτοια φωτογραφία από τη Λίμνη των Ιωαννίνων, εγώ δεν θα είχα;

    Κάθε επισκέπτης που σέβεται τον εαυτό του έχει μια τέτοια φωτογραφία από τη Λίμνη των Ιωαννίνων, εγώ δεν θα είχα; © Athens Voice / Μαριάννα Μαρμαρά

    Οι φωτογραφίες στη Λίμνη πάνε κι έρχονται. Έχω κι άλλες, μην κοιτάς που είμαι σεμνή και δεν τις βάζω © Athens Voice / Μαριάννα Μαρμαρά
    Παμβώτιδα

    Παμβώτιδα © Athens Voice / Μαριάννα Μαρμαρά
  • Για την ιστορία τους.
  • Για τη γραφικότητα.
  • Για το Κάστρο των Ιωαννίνων που χτίστηκε το 528 μ.Χ. επί αυτοκράτορα Ιουστινιανού, στο πλαίσιο των σχεδίων του για την οχύρωση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Προσωπικά δεν γνωρίζω άλλη πόλη που δεν βρίσκεται στη θάλασσα, να είναι οχυρωμένη με κάστρο εκτός από τα Γιάννενα. Και στην περίπτωση που δεν το γνώριζες, είναι το πρώτο βυζαντινό κάστρο που χτίστηκε, το οποίο την εποχή του Αλή Πασά αποτελούσε το μεγαλύτερο διοικητικό κέντρο ολόκληρης της σύγχρονης Ελλάδας.
    Αυτό το ιστορικής σημασίας κάστρο αποτελείται από τέσσερα τμήματα: τον εξωτερικό περίβολο, τη Βορειοδυτική ακρόπολη με το Ασλάν Τζαμί, την Νοτιοανατολική ακρόπολη με το Ιτς Καλέ και την Καστροπολιτεία, την παλαιά πόλη των Ιωαννίνων.

    Ιτς Καλέ

    Ιτς Καλέ © Athens Voice / Μαριάννα Μαρμαρά
    Η Μαριάννα είναι χαρούμενη στην τοποθεσία Ιτς Καλέ

    Η Μαριάννα είναι χαρούμενη στην τοποθεσία Ιτς Καλέ © Athens Voice / Μαριάννα Μαρμαρά
  • Για το Φετιχιέ Τζαμί, δηλαδή το τζαμί της κατάκτησης, το οποίο χτίστηκε στη θέση της βυζαντινής Μητρόπολης, που ήταν αφιερωμένη στον Ταξιάρχη Μιχαήλ. Δεσπόζει στο ανατολικότερο και υψηλότερο σημείο του Ιτς Καλέ.
    Το Φετιχιέ Τζαμί όπως φαίνεται από το πλοίο πηγαίνοντας στο νησάκι

    Το Φετιχιέ Τζαμί όπως φαίνεται από το πλοίο πηγαίνοντας στο νησάκι © Athens Voice / Μαριάννα Μαρμαρά
    Φετιχιέ Τζαμί

    Φετιχιέ Τζαμί © Athens Voice / Μαριάννα Μαρμαρά
  • Για τον τάφο του Αλή πασά που βρίσκεται έξω από το τζαμί. Εκεί, θάφτηκε το σώμα του Αλή πασά, καθώς το πτώμα του αποκεφαλίστηκε, ώστε οι Οθωμανοί να επιδείξουν στην Πύλη πειστήρια για τον θάνατό του. Το πιο εντυπωσιακό κομμάτι του μνημείου δεν είναι άλλο από τον μεταλλικό περίτεχνο θόλο, ο οποίος ωστόσο δεν είναι ο αυθεντικός. Ο αυθεντικός εκλάπη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στη θέση του μπήκε ένα πιστό αντίγραφο πολλά χρόνια μετά, μόλις το 1999.
    Τάφος Αλή πασά και Φετιχιέ Τζαμί

    Τάφος Αλή πασά και Φετιχιέ Τζαμί © Athens Voice / Μαριάννα Μαρμαρά
    Τάφος Αλή πασά

    Τάφος Αλή πασά © Athens Voice / Μαριάννα Μαρμαρά
  • Για τον περίβολο του Βυζαντινού Μουσείου, έναν τόπο μνήμης δίπλα από το Φετιχιέ Τζαμί, όπου συγκεντρώθηκαν οι Εβραίοι κάτοικοι του Κάστρου και της Παλιάς Πόλης των Ιωαννίνων από τις ναζιστικές δυνάμεις προκειμένου να μεταφερθούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
  • Για το μουσείο Αργυροτεχνίας. Πρόκειται ίσως για τον μεγαλύτερο μύθο που συνοδεύει την πόλη` ότι δηλαδή, ο Αλή πασάς έχει αφήσει τον θησαυρό του στα Γιάννενα. Όμως, σύμφωνα με τους Γιαννιώτες, ο μεγαλύτερος θησαυρός που έχει η πόλη από την εποχή του Αλή πασά είναι η τέχνη της αργυροχοΐας. Στα Γιάννενα γεννήθηκαν και διέπρεψαν μερικοί από τους καλύτερους αργυροχόους σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων.
    Κειμήλια από τη γιαννιώτικη αργυροτεχνία

    Κειμήλια από τη γιαννιώτικη αργυροτεχνία © Athens Voice / Μαριάννα Μαρμαρά
    Κειμήλια από τη γιαννιώτικη αργυροτεχνία

    Κειμήλια από τη γιαννιώτικη αργυροτεχνία © Athens Voice / Μαριάννα Μαρμαρά
  • Για το νησί χωρίς όνομα. Πρόκειται για ένα από τα λιγοστά νησιά λιμνών που κατοικούνται στον κόσμο και ίσως για το μοναδικό που δεν έχει όνομα. Το νησάκι της Λίμνης των Ιωαννίνων, της Παμβώτιδας, αριθμεί περίπου 250 κατοίκους, και μπορείς να το επισκεφθείς με καραβάκι σε μόλις 10 λεπτά. Αναχωρεί ανά μισάωρο από τη στεριά μέχρι τις 10.30 το βράδυ (κι ανά μία ώρα τον χειμώνα).

    Εδώ, τα λέμε με τα κορίτσια του νησιού © Athens Voice / Μαριάννα Μαρμαρά

    Το νησάκι χωρίς όνομα © Athens Voice / Μαριάννα Μαρμαρά
  • Για τα βατραχοπόδαρα. Μπορεί να ακούγονται αηδιαστικά, αλλά είναι πεντανόστιμα. Στο νησάκι θα φας βατραχοπόδαρα τηγανητά με λεμονάκι. Μπορεί στη σκέψη να μην ενθουσιάζεσαι, αλλά να ξέρεις ότι γευστικά θα αποζημιωθείς. Επίσης, θα γευτείς ψάρια του γλυκού νερού, όπως ψητή πέστροφα, αλλά και καραβίδες είτε με pasta είτε ψητές με λεμονάκι.

    Καραβίδες ψητές με λεμονάκι και τηγανητά βατραχοπόδαρα © Athens Voice / Μαριάννα Μαρμαρά
  • Για το σπίτι του Αλή πασά και συγκεκριμένα, το εξοχικό του που βρίσκεται στο νησάκι. Εκεί όπου βρήκε τραγικό θάνατο από τους απεσταλμένους στρατιώτες του σουλτάνου. Στην αυλή του δεσπόζει ο πλάτανος ηλικίας 700 ετών, ενώ στις σπηλιές ακριβώς από πάνω θα δεις πού έβρισκαν καταφύγιο οι κάτοικοι του νησιού στους ιταλικούς βομβαρδισμούς το 1940.

    Σπίτι Αλή Πασά – Στο κάδρο ο Αλή πασάς στα πόδια της δεύτερης συζύγου του, της κυρά-Βασιλικής. Παντρεύτηκαν με ελληνορθόδοξο γάμο. Εκείνος 76, αυτή 20 ετών © Athens Voice / Μαριάννα Μαρμαρά

    Οι σπηλιές όπου έβρισκαν καταφύγιο οι κάτοικοι στους ιταλικούς βομβαρδισμούς το 1940 © Athens Voice / Μαριάννα Μαρμαρά
  • Για τις εκδρομές στα γύρω χωριά.
  • Για το καλό φαγητό.
  • Για τα γιαννιώτικα μπακλαβαδωτά. Δεν περιγράφω άλλο, η φάση.
  • Για να συνδυάσεις βουνό, λίμνη και θάλασσα. Πλέον, οι αποστάσεις έχουν εκμηδενιστεί και μέσα σε μία ώρα από τα Γιάννενα μπορείς να κολυμπάς στα καταγάλανα νερά του Ιονίου. Όση ώρα κάνεις δηλαδή το Παγκράτι – Λαγονήσι τα Σαββατοκύριακα.
  • Για τις eco-friendly luxury διακοπές που μπορείς να κάνεις μες στην καρδιά του καλοκαιριού, κολυμπώντας στην πισίνα του πεντάστερου ξενοδοχείου σου, πάνω στη λίμνη. Και ναι, τώρα είναι η ευκαιρία σου για πεντάστερο στα Γιάννενα. Θα βρεις σε εξαιρετική τιμή τα δωμάτια. Εγώ επέλεξα το The Lake Hotel. Είχε όλα αυτά που χρειαζόμουν για το τριήμερο που μας πέρασε. Χτισμένο με αισθητική, θυμίζει ένα τεράστιο ηπειρώτικο αρχοντικό του 19ου αιώνα με τη φυσική πέτρα να περιβάλει το κτίσμα, τις μεγάλες καμάρες των εισόδων και την επιβλητική κεραμοσκεπή. Ταυτόχρονα, τα ξύλινα ταβάνια περιβάλλουν το κτίριο, προσφέροντας τόσο τη νοσταλγική αισθητική του περασμένου αιώνα, όσο και μια εικόνα οικεία στα μάτια του επισκέπτη που απαιτεί μια  ξενοδοχειακή μονάδα υψηλών προδιαγραφών, με σεβασμό στο περιβάλλον και την ιστορία της πόλης. Στον περιβάλλοντα χώρο, θα διαπιστώσεις ότι κυριαρχεί η ηπειρωτική χλωρίδα, με έλατα και κυπαρίσσια, μανόλιες και πλάτανους, καθώς και τα αρωματικά φυτά της περιοχής όπως δεντρολίβανο, δυόσμος, ρίγανη λεβάντα, αλλά και λεβαντίνη. Την ίδια ώρα, η λειτουργία του ξενοδοχείου, καθώς και τα αναλώσιμα υλικά χρήσης, επιλέχθηκαν προσεκτικά, ώστε να εναρμονίζονται και να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον. Ενδεικτικά, όλα τα προϊόντα προσωπικής περιποίησης που χρησιμοποιούνται, όπως το shampoo ή το gel douche προσφέρονται σε 100% βιοδιασπώμενη συσκευασία. Τα χαρτικά είναι βιοδιασπώμενα και ανακυκλώσιμα ή ανακυκλωμένα, ενώ το προσωπικό του ξενοδοχείου αναλαμβάνει να διαχωρίσει τα προς ανακύκλωση απορρίμματα των επισκεπτών στους  εγκατεστημένους κάδους διαχωρισμού υλικών των απορριμμάτων σε όλο το ξενοδοχείο. Τέλος, η μονάδα είναι συνδεδεμένη με το σύστημα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων της πόλης των Ιωαννίνων. Αν λοιπόν, είχες και την παραμικρή αμφιβολία για το κατά πόσο θα εξασφάλιζες eco friendly διακοπές μέσα σε μια σύγχρονη ελληνική πόλη, στο The Lake Hotel θα σου διαλυθούν όλες. Απόλαυσε το κοκτέιλ σου στην τεράστια πισίνα, αγναντεύοντας μια από τις αρχαιότερες λίμνες παγκοσμίως (7 εκατ. χρόνων), τη λίμνη Παμβώτιδα.
    The Lake Hotel

    The Lake Hotel © Athens Voice / Μαριάννα Μαρμαρά

    The Lake Hotel © Athens Voice / Μαριάννα Μαρμαρά
    The Lake Hotel

    The Lake Hotel © thelakehotel.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.