Ταξίδι σε επτά από τα πιο κρύα μέρη του πλανήτη

Ο χειμώνας μπήκε και επίσημα, τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και η διάθεσή μας φέτος είναι κάπως… παγωμένη. Σε αυτά τα μέρη, όμως, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.

Oymyakon, Ρωσία
Εδώ έχει σημειωθεί  θερμοκρασία των -67 βαθμών Κελσίου τον Φεβρουάριο του 1933, μια θερμοκρασία που λίγοι άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει. Στο Oymyakon ζουν περίπου 500 με 800 κάτοικοι και έχει πάρει την ονομασία του από μια θερμή πηγή στην περιοχή, η οποία περικλείεται από πάγο το χειμώνα. Το μέρος, παρ’ όλ’ αυτά προωθείται ως τουριστικός προορισμός για ταξιδιώτες που αναζητούν την περιπέτεια.

Verkhoyansk, Ρωσία
Σύμφωνα με καταμέτρηση του 2002, το Verkhoyansk της Ρωσίας φιλοξενεί περίπου 1500 κατοίκους που ζουν βαθιά μέσα στη Σιβηρία και αποτελούσε κάποτε τόπο εξορίας, από το 1860 έως τις αρχές του 20ου αιώνα. Ο λόγος; Τον Ιανουάριο η μέση θερμοκρασία φτάνει τους -48 βαθμούς Κελσίου, ενώ από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο, οι θερμοκρασίες παραμένουν παγωμένες. Το 1892, μάλιστα, καταγράφηκε το ιστορικά χαμηλό των -67 βαθμών Κελσίου και όπως καταλαβαίνετε, οι κάτοικοι κυκλοφορούν με μέτρο και άπειρες στρώσεις χοντρών ρούχων και καπέλων.

International Falls, Μινεσότα
Ίσως δεν φτάνει τις ίδιες θερμοκρασίες με τα δύο προηγούμενα μέρη, αλλά σίγουρα αποτελεί μια από τις πιο παγωμένες περιοχές των ΗΠΑ. Βρίσκεται στα σύνορα Ηνωμένων Πολιτειών και Καναδά, «φιλοξενεί» περίπου 6.700 κατοίκους και οι θερμοκρασίες εκεί φτάνουν τους -19 βαθμούς, ενώ ο υδράργυρος δείχνει 0 για περισσότερα από 60 βράδια ανά έτος. Το χιόνι φυσικά δεν λείπει από την περιοχή, φτάνοντας τα 166 εκατοστά χιονόπτωσης ετησίως.

flickr.com

Fraser, Κολοράντο
Σε υψόμετρο 2.670 μέτρων στα Rocky Mountains, το Fraser κατοικείται από 910 ανθρώπους και χαρακτηρίζεται από τους πιο βαρείς χειμώνες των ΗΠΑ. Η ετήσια μέση θερμοκρασία του χρόνου είναι μόλις λίγο παραπάνω από τους μηδέν βαθμούς και το καλοκαίρι έχει φτάσει και -1,6 βαθμούς Ιούνιο μήνα. Με το International Falls, μάλιστα, υπάρχει κόντρα για το ποιος θα κερδίσει τον τίτλο του πιο παγωμένου, με το International Falls να έχει πιο βαρύ χειμώνα, αλλά το Fraser να έχει πιο χαμηλή μέση θερμοκρασία όλο το χρόνο.

Yakutsk, Ρωσία
Το Yakutsk είναι γνωστό ως η πιο παγωμένη πόλη του κόσμου, αφού η πιο χαμηλή θερμοκρασία εκτός Ανταρκτικής έχει καταγραφεί όχι μακριά από εκεί, στο λεκανοπέδιο του ποταμού Yana. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, δημιουργείται παγωνιά από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάιο και τον Ιανουάριο η μέση θερμοκρασία είναι στους –36 βαθμούς, ενώ η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί είναι… -63 βαθμοί Κελσίου. Οι κάτοικοι της πόλης είναι περίπου 200 χιλιάδες, με πολλούς να εργάζονται σε μεταλλωρυχεία, ενώ το 2008 έζησε ένα άσχημο γεγονός, όταν μια σειρά σωλήνων έσκασε σε δύο γειτονικά χωριά. Οι κάτοικοι, τότε, αναγκάστηκαν να μείνουν μαζί για ζεστασιά και να δημιουργήσουν αυτοσχέδιους ξυλόφουρνους. Όταν τα φορτηγά, μάλιστα, πηγαίνουν για ανεφοδιασμό σε άλλα κοντινά χωριά, δεν κλείνουν τη μηχανή για 2 εβδομάδες συνεχόμενα… λόγω κρύου.

Hell, Νορβηγία
Η ονομασία του (κόλαση) τα λέει όλα και οι θερμοκρασίες του δεν αστειεύονται. Η μέση θερμοκρασία τον Ιανουάριο του 2016 έφτανε τους -4 βαθμούς Κελσίου προκαλώντας μια αρκετά παγωμένη ατμόσφαιρα. Παρ’ όλ’ αυτά, οι τουρίστες το επισκέπτονται συχνά τα τελευταία χρόνια, ίσως για να γνωρίσουν από κοντά τη διαφορετική αυτή «κόλαση», που για περίπου το 1/3 του χρόνου από τον Δεκέμβριο ως τον Μάρτιο, όλα είναι παγωμένα.

Barrow, Αλάσκα
Το Barrow είναι η πιο βόρεια πόλη των ΗΠΑ, μόλις 2092 χιλιόμετρα από τον Βόρειο Πόλο και 514 χιλιόμετρα βόρεια του αρκτικού κύκλου. Οι χειμώνες εκεί είναι εξαιρετικά παγωμένοι, με πολύ αέρα και τον ήλιο να δύει τον Νοέμβριο και να εμφανίζεται ξανά στο τέλος Ιανουαρίου. Περίπου 4,5 χιλιάδες άνθρωποι αντέχουν να ζουν σε αυτές τις συνθήκες, όπου ακόμη και τον Ιούλιο το θερμόμετρο μπορεί να δείχνει μόλις 3 βαθμούς.

(ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.