Η μαγεία της Λαπωνίας και το σπίτι του Άγιου Βασίλη

Γνωρίζατε ότι ο Άγιος Βασίλης είναι Φινλανδός και ζει στη Λαπωνία; Στο Lapin taika (φινλανδικά για τη μαγεία της Λαπωνίας) μπορεί να δει κανείς στην απέραντη φυσική ομορφιά της γης, στους πολιτιστικούς θησαυρούς της, στους θρύλους του λαού των Σαάμι και για να μην αναφέρουμε το καταφύγιο του Βόρειου Πόλου του Άγιου Βασίλη.

Το Ροβανιέμι, η πρωτεύουσα της Φινλανδικής Λαπωνίας είναι η μεγαλύτερη κατοικημένη πόλη κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, καθώς και η πατρίδα του Άγιου Βασίλη. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά περισσότερα στη Λαπωνία από αυτό. Υπάρχουν πολλά όμορφα θέρετρα, πόλεις καθώς και πολιτιστικοί θησαυροί για επίσκεψη. Αν αναζητάτε μια μαγική χριστουγεννιάτικη εμπειρία, αυτό είναι το μέρος που πρέπει να πάτε – και ακόμα κι αν δεν είναι Χριστούγεννα.

Κατά μήκος του ποταμού και γύρω από την πόλη του Ροβανιέμι, μπορείτε να βρείτε 70 καταφύγια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα για ψήσιμο λουκάνικων ή σνακ σε ανοιχτή φωτιά. Κατά μήκος του Ounasjoki, του μεγαλύτερου ποταμού στη Φινλανδία, μπορείτε να δείτε όμορφη θέα στη γέφυρα Jätkänkynttilä, ειδικά όταν φωτίζεται τη νύχτα.

SOOC/DIMITRIS KYRIAKOPOULOS

Το Ταχυδρομείο του Αρκτικού Κύκλου, που βρίσκεται στο Ροβανιέμι, λαμβάνει περισσότερα από μισό εκατομμύριο χριστουγεννιάτικα γράμματα κάθε χρόνο από όλο τον κόσμο. Κάθε χρόνο, ο Άγιος Βασίλης φεύγει από το χωριό με ένα έλκηθρο το οποίο σέρνει ένας τάρανδος για να παραδώσει δώρα στα παιδιά και η αποστολή του μεταδίδεται διεθνώς στις 23 Δεκεμβρίου. Όλα τα γράμματα που λαμβάνονται με μια ευανάγνωστη διεύθυνση απαντώνται από τον Άγιο Βασίλη και λαμβάνουν ειδική σφραγίδα φεύγοντας από το ταχυδρομείο. Εάν θέλετε να στείλετε τη λίστα επιθυμιών σας για φέτος, μπορείτε να στείλετε στον Άγιο Βασίλη στη διεύθυνση: Santa Claus, Santa Claus’s Main Post Office, 96930 Napapiiri, Φινλανδία.

Η Λαπωνία διαθέτει μερικά από τα πιο όμορφα και αξέχαστα καταλύματα στον κόσμο, όπως κάμπινγκ, εξοχικές κατοικίες, καμπίνες, καταφύγια σκι και ξενοδοχεία. Τα εστιατόρια της Λαπωνίας σερβίρουν φρέσκα τοπικά υλικά, από μούρα του βόρειου δάσους και άγρια ​​θηράματα μέχρι φρέσκα θαλασσινά. Τα τοπικά πιάτα θα περιλαμβάνουν συχνά είδη όπως μύρτιλλα, λίγκονμπερι, σύννεφο, σούπα σολομού, λαγό και, πιο δημοφιλή, κρέας ταράνδου.

Βόλτες με έκληθρο και όχι μόνο

Οι βόλτες με έλκηθρο με τάρανδο μπορούν να διαρκέσουν από 10 λεπτά έως μερικές ώρες ανάλογα με το μονοπάτι. Τα περισσότερα καταλύματα θα έχουν μέρη που θα προτείνουν. Μετά τη βόλτα με το έλκηθρο, μπορείτε να χαϊδέψετε και να ταΐσετε τους τάρανδους.

SHUTTERSTOCK

Μια άλλη, αλλά κύρια δραστηριότητα στη Φινλανδική Λαπωνία, όπως αναφέρει το Culture Trip, είναι το έλκηθρο με σκύλους μπορεί να διαρκέσει από 10 λεπτά έως αρκετές ημέρες, αν πάτε στις βορειότερες περιοχές της Λαπωνίας. Μερικές φορές υπάρχει ένας εκπαιδευμένος μασέρ ενώ κάθεστε και χαλαρώνετε για τη βόλτα. Άλλοι επιλέγουν να πάνε σε ένα μεγαλύτερο ταξίδι όπου μπορούν να κουμαντάρουν τη δική τους ομάδα Σιβηριανών χάσκι. Τα σκυλιά είναι εκπαιδευμένα, και οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζεται μόνο να μάθουν πώς να σταματούν και να επιβιβάζονται στο έλκηθρο.

Η πεζοπορία στη Λαπωνία, ειδικά τους μήνες της άνοιξης και του φθινοπώρου, είναι ο καλύτερος τρόπος για να δείτε όλα όσα έχει να προσφέρει η φύση σε αυτή τη γραφική χώρα. Μπορεί επίσης να γίνει κατά τη διάρκεια του χειμώνα με τη βοήθεια χιονοπέδιλων.

Η κολύμβηση στον πάγο, που σημαίνει πηδώντας σε μια τεχνητή τρύπα σε μια παγωμένη λίμνη ή ποτάμι, γίνεται κατά προτίμηση αμέσως μετά τη σάουνα και όταν βγείτε από το παγωμένο νερό, θα νιώσετε ένα κύμα αδρεναλίνης στις φλέβες σας. Οι ντόπιοι ορκίζονται στις δυνάμεις του για τη θεραπεία των πόνων και των πόνων. Εάν δεν βρίσκεστε κοντά σε λίμνη, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε την εναλλακτική του άλματος στο χιόνι αμέσως μετά τη σάουνα.

Πηγαίνετε για σκι σε ένα από τα 75 χιονοδρομικά κέντρα που βρίσκονται στη Φινλανδία. Πολλά από τα διάσημα και μεγαλύτερα θέρετρα βρίσκονται στη Λαπωνία και είναι γνωστά ως Big Four – Levi (το πιο δημοφιλές), Ylläs (το πιο μυθικό/παλαιότερο), Pyhä-Luosto (το πιο γραφικό) και Ruka. Ανεβαίνουν σε περισσότερα από 700 μέτρα (2.296 πόδια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και έχουν μήκος έως και 3 χιλιόμετρα (2 μίλια). Η σεζόν ξεκινά τον Οκτώβριο και διαρκεί μέχρι τις αρχές Μαΐου. Και αν προτιμάτε την περιπέτειά σας στην ήπια πλευρά, δοκιμάστε να κάνετε σκι σε μια παγωμένη λίμνη.

Πηγαίνετε για ψάρεμα στον πάγο, αλλά φροντίστε να έχετε τον δικό σας εξοπλισμό.

Παίξτε χιονοπόλεμο. Αυτό δεν είναι σαν τον κανονικό σας χιονοπόλεμο. Εδώ, χτίζετε φρούρια, εργάζεστε σε ομάδες και προσπαθείτε να μπείτε πίσω από τις γραμμές του εχθρού. Η διασκέδαση δεν περιορίζεται στα παιδιά.

REUTERS/ALEXANDER KUZNETSOV

Στα τέλη Ιανουαρίου και αρχές Φεβρουαρίου, γιορτάστε το τέλος της πολικής νύχτας πηγαίνοντας στο Skábmagovat, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Τηλεοπτικής Παραγωγής των Ιθαγενών Λαών στο Inari ή συμμετάσχετε στους Σαάμι για τους εορτασμούς της Εθνικής Εορτής στις 6 Φεβρουαρίου.

Το καλοκαίρι, τον Ιούλιο, μπορείτε να λάβετε μέρος στο πρωτάθλημα ψαρέματος σολομού ποταμού Teno στο Utsjoki.

Το Μουσικό Φεστιβάλ Ιθαγενών Λαών, το Ijahis idja (Ανυχτερινή Νύχτα) και η πομπή Triphon του Ρωσο-Ορθόδοξου Skolt-Sámi μέσω τεσσάρων χωριών λαμβάνουν χώρα τον Αύγουστο.

Πράγματα που πρέπει να θυμάστε

Η εποχή του φθινοπώρου βάφει τα δέντρα με ένα όμορφο ruska χρώμα.

Το Saana Fall, με θέα το χωριό Kilpisjärvi, είναι ιερό για τους ιθαγενείς Σαάμι (πληθυσμός περίπου 9.000 ανθρώπων) και στην κορυφή του γίνονται φωτιές θυσίας στον υπέρτατο θεό Ukkonen.

Τα νεκρά δέντρα ή (kelo στα φινλανδικά) είναι χαρακτηριστικά της φύσης της Λαπωνίας.

Ο Κάαμος (ή η Πολική Νύχτα που διαρκεί δύο μήνες), ξεκινά τον Νοέμβριο όταν ο ήλιος δεν ανατέλλει πλέον πάνω από τον ορίζοντα. Το σκοτάδι παίρνει τότε ένα μπλε και βιολετί χρώμα.

Οι τάρανδοι είναι εικόνα της Λαπωνίας και υπερτερούν αριθμητικά των κατοίκων της επαρχίας.

Ο Ήλιος του Μεσονυχτίου διαρκεί έως και δύο μήνες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν ο ήλιος φαίνεται 24 ώρες την ημέρα.

Ο Michaelmas ξεκινά στις 29 Σεπτεμβρίου και συμβαίνει όταν η πύλη του χειμώνα ανοίγει και αρχίζει η αναμονή για χιόνι. Στα βόρεια το πρώτο χιόνι πέφτει τον Οκτώβριο και η περιοχή έχει μόνιμη κάλυψη μέχρι τον Νοέμβριο.

Στη Βόρεια Φινλανδία, ο χειμώνας διαρκεί περίπου έξι μήνες.

Το Northern Lights, Aurora Borealis, ή αλλιώς Βόρειο Σέλας προβλέπει μια χιονοθύελλα.

Το Βόρειο Σέλας λάμπει κάθε δεύτερη καθαρή νύχτα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Μαρτίου, και όσο πιο βόρεια πηγαίνετε τόσο το καλύτερο. Τα φώτα μπορεί να εμφανιστούν απροσδόκητα και να εξαφανιστούν εξίσου γρήγορα αμέσως μετά τη δύση του ηλίου, οπότε μείνετε έξω.

REUTERS/ALEXANDER KUZNETSOV

Τα ξωτικά, οι φύλακες των σπιτιών και των εστιών, είναι… πραγματικότητα και οι άνθρωποι δείχνουν την εκτίμησή τους κατά τους μήνες των Χριστουγέννων και του χειμώνα. Φαγητό και μπύρα αφήνονται στο τραπέζι στην πιο σκοτεινή γωνιά του αχυρώνα για να φάνε και να πιουν και ζεστό νερό στις σάουνες για να μπορούν να κάνουν μπάνιο. Θα βρείτε επίσης μινιατούρες ξωτικών σε διάφορα μέρη γύρω από σπίτια και μέρη της περιοχής.

Αν περνάτε την Πρωτοχρονιά στη Λαπωνία, υπάρχουν μερικοί θρύλοι. Αν ανάψετε το τζάκι με την πρώτη προσπάθεια την Πρωτοχρονιά, θα είστε τυχεροί στην αγάπη. Τεράστια ποσότητα χιονιού στην αυλή προβλέπει πλούτο. Εάν η νύχτα της Πρωτοχρονιάς έχει αέρα, σημαίνει ότι ο χειμώνας θα είναι σκληρός.

Ο Ιανουάριος είναι ο πιο σκληρός μήνας του χρόνου. Οι Φινλανδοί το ονόμασαν tammikuu ή (μήνας βελανιδιάς) από τα πιο σκληρά δέντρα στη Φινλανδία.

Όταν ο νέος ήλιος βγαίνει την άνοιξη, ο πρώτος που τον βλέπει δέχεται τη δύναμη των ακτίνων του. Τα παιδιά γιορτάζουν επίσης τη νέα σεζόν χτυπώντας πιάτα, χτυπώντας κουδούνια αγελάδων και κουδουνάκια.

naftemporiki.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.