ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ: Η ΠΟΛΗ ΜΕ τη βενετσιάνικη φινέτσα

Η Ναύπακτος, μια γραφική πόλη χτισμένη αμφιθεατρικά στον Κορινθιακό κόλπο, γοητεύει τους επισκέπτες από την πρώτη στιγμή που την αντικρίζουν.

To κομψό ενετικό λιμάνι. To εντυπωσιακό κάστρο ψηλά στον λόφο, με τα τείχη του να απλώνονται μέχρι τη θάλασσα, αγκαλιάζοντας ζεστές γειτονιές με πέτρινα σοκάκια.

Η Ναύπακτος κατοικείται εδώ και χιλιετίες. Έχει γνωρίσει περιόδους ακμής αλλά και πολλές κατακτήσεις. Η πολυτάραχη ιστορία της, που ξεκινά την εποχή της καθόδου των Δωριέων, συνδέεται με σημαντικά γεγονότα και έχει αφήσει αποτυπώματα στα διάσπαρτα μνημεία της.

Αποκορύφωμα στην ιστορική πορεία της είναι η Ναυμαχία της Ναυπάκτου, το 1561, που ανέκοψε την οθωμανική επέκταση προς τη Δύση, με τη νίκη των ευρωπαϊκών χριστιανικών δυνάμεων επί των Τούρκων στο στόμιο του Πατραϊκού κόλπου.

Εκεί πολέμησε και τραυματίστηκε ο συγγραφέας του Δον Κιχώτη, Μιγκέλ ντε Θερβάντες.

Το άγαλμά του κοσμεί σήμερα το δυτικό τμήμα του λιμανιού, το λεγόμενο «Πάρκο Θερβάντες». Πιο πέρα, δίπλα στα σιδερένια κανόνια, βρίσκεται ο ανδριάντας του Παξινού Γιώργου Ανεμογιάννη, μπουρλοτιέρη της Επανάστασης του 1821.

Στον ανατολικό βραχίονα ορθώνεται ο παλιός ναυτικός φάρος, με μαρμαρόπλακα σε ανάμνηση της ναυμαχίας του 1571.

Το βενετσιάνικο λιμάνι, με τους δύο πύργους στην είσοδό του, τους προμαχώνες, τα τείχη και τις χαμηλές καμάρες που βγάζουν στη θάλασσα, δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Εδώ χτυπά η καρδιά της πόλης.

Ιδανικό μέρος για να απολαύσετε τον καφέ σας κάτω από τα πλατάνια, με θέα τη θάλασσα που την κυκλώνουν τα ενετικά τείχη.

Μην παραλείψετε να περάσετε από το Στενοπάζαρο, ένα πλακόστρωτο καλντερίμι με διώροφα παραδοσιακά κτίρια, όπου βρισκόταν παλιά η κεντρική αγορά.

Ψηλά, στο βενετσιάνικο κάστρο

Με εξαιρετική θέα στην πόλη, τον Κορινθιακό κόλπο και τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, το κάστρο δεσπόζει στην κορυφή του λόφου, σε υψόμετρο περίπου 200 μέτρων. Πρόκειται για ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα στην Ελλάδα, εξαιρετικό δείγμα φρουριακής αρχιτεκτονικής, το οποίο απλώνεται επιβλητικά σε πέντε αμυντικές ζώνες.

Οι πολλαπλές οχυρώσεις του, κατασκευασμένες σε διαδοχικές φάσεις από την αρχαιότητα μέχρι την Τουρκοκρατία, μαρτυρούν την εχθρότητα εκείνων των καιρών. Το ιστορικό κάστρο δεν κατακτήθηκε ποτέ, παραδόθηκε μόνο ύστερα από διαπραγματεύσεις.

Πήρε τη σημερινή του μορφή επί Ενετοκρατίας, όμως στα τείχη του, που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, εντοπίζονται και τμήματα από το αρχαίο τείχος.

Στις επάνω γειτονιές της Ναυπάκτου

Ανηφορίζοντας τα σοκάκια, βόρεια της πλατείας του λιμανιού, θα βρεθείτε στα Μποτσαρέϊκα. Η συνοικία πήρε το όνομά της από τον Πύργο του Μπότσαρη, ο οποίος περιήλθε στην κατοχή του Σουλιώτη στρατηγού μετά την απελευθέρωση της Ναυπάκτου το 1829.

Το εντυπωσιακό κτιριακό συγκρότημα, χτισμένο σε διαφορετικές φάσεις από τον 15ο αιώνα και μετά, χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία των εκάστοτε ηγεμόνων της πόλης και σήμερα φιλοξενεί μόνιμη έκθεση για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου.

Στο εσωτερικό του θα δείτε, μεταξύ άλλων, ισπανικές πανοπλίες του 16ου αιώνα, σημαίες και παντιέρες όλων των χωρών που συμμετείχαν στη ναυμαχία, καθώς και 80 αντίγραφα έργων χαρακτικής που έχουν θέματα τη Ναυμαχία και εκτίθενται σε μουσεία όλου του κόσμου.

Εκεί κοντά μπορείτε να θαυμάσετε τη «Σιδερόπορτα», τη μοναδική πύλη που ενώνει τη συνοικία του Λιμανιού με τη συνοικία του Τζαμιού, ενώ πιο πέρα, στον προμαχώνα του δεύτερου διαζώματος του κάστρου, βρίσκεται το Ρολόι της Ναυπάκτου, χτισμένο το 1914 σε μια τοποθεσία με όμορφη θέα στον Κορινθιακό κόλπο.

Λίγο πιο πάνω, στην οδό Σουλίου, θα συναντήσετε το αρχοντικό της οικογένειας Τζαβέλα, με πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο.

Εκδρομή στην Ορεινή Ναυπακτία

Φιλόξενα χωριά με πέτρινα σπίτια και πυκνά δάση κάτω από αιχμηρές βουνοκορφές. Μόλις 55 χλμ. από τη Ναύπακτο, η Ορεινή Ναυπακτία θα σας εντυπωσιάσει. Απολαύστε τη διαδρομή μέσα σε έλατα, οξιές, βελανιδιές και καστανιές και τη ζεστή φιλοξενία σε χωριά που διατηρούν το παραδοσιακό τους χρώμα και τον αυθεντικό χαρακτήρα τους, όπως η Τερψιθέα, η Ελατού και η Άνω Χώρα. Για απολαυστικές στιγμές στη φύση, εξορμήστε στον Εύηνο ποταμό και την Ευηνολίμνη.

Μη φύγετε χωρίς να επισκεφθείτε:

• Το Μουσείο Φαρμάκη, με εκθέματα από την Επανάσταση του 1821 και τον πόλεμο του 1940, όπως σπαθιά και όπλα του ’21, έγγραφα, φωτογραφίες και σπάνιο υλικό από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

• Την Παπαχαραλάμπειο Βιβλιοθήκη, που στεγάζεται σε διώροφο(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.