Μουσική επέλαση του Spotify, με 50 εκατ. συνδρομητές

Το Spotify ξεπέρασε τους 50 εκατ συνδρομητές επί πληρωμή, αυξάνοντας τη διαφορά από τους αντιπάλους Apple Music, SoundCloud και Google, ως η κυρίαρχη υπηρεσία streaming μουσικής.
Η υπηρεσία, που ανήκει στη Spotify Ltd. με έδρα τη Στοκχόλμη, μεγαλώνει με ιλιγγιώδη ρυθμό. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι είχε 30 εκατ. συνδρομητές πριν από έναν χρόνο και 40 εκατ. τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η Apple, στην οποία ανήκει η δεύτερη μεγαλύτερη συνδρομητική υπηρεσία, είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα ότι ξεπέρασε τους 20 εκατ. πελάτες.
Η υπηρεσία Spotify είναι μη επικερδής για την εταιρεία, με σχεδόν όλα τα έσοδα να προέρχονται από τις συνδρομές. Υπάρχουν βέβαια και δεκάδες εκατ. απλά μέλη (υπολογίζονται στα 100 εκατ.) χωρίς συνδρομή, που μπορούν να ακούν μουσική δωρεάν, με διαφημίσεις. Η συνδρομή στη premium έκδοση του Spotify κοστίζει 9,99 δολάρια το μήνα, ενώ γίνονται επίσης εκπτώσεις και προσφορές, όπως ένα πακέτο 4,99 δολαρίων για φοιτητές.
Μαζί με τις υπόλοιπες υπηρεσίες streaming μουσικής, το Spotify έχει δώσει μεγάλη ώθηση στη μουσική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 7% το 2016, ο γρηγορότερος ρυθμός από τότε που η πειρατεία τις είχε ισοπεδώσει, σχεδόν 20 χρόνια πριν. Τα 5,4 δισ. από 16,1 δισ. δολάρια των παγκόσμιων πωλήσεων προήλθαν από υπηρεσίες streaming, όπου 1.500 «μεταδόσεις» ενός άλμπουμ ισοδυναμούν με την πώληση ενός αντιτύπου. Συνολικά τη χρονιά που πέρασε, έπαιξαν 431 δισ. τραγούδια από συνδρομητές σε υπηρεσίες όπως οι Spotify και Apple Music, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Nielsen.
Αυτή η ανάπτυξη της αγοράς έχει επίσης ενισχύσει τη διαπραγματευτική ισχύ του Spotify έναντι των μεγάλων δισκογραφικών εταιρειών. Το Spotify δεν έχει κλείσει κάποια μακροχρόνια συμφωνία με κάποια από τις τρεις μεγαλύτερες δισκογραφικές εδώ και πολλούς μήνες, και οι πρόσφατες συζητήσεις έχουν μείνει στάσιμες. Η υπηρεσία χρειάζεται αυτές τις συμφωνίες για να καθησυχάσει τους επενδυτές και να πραγματοποιήσει είσοδο στο Χρηματιστήριο μέσα στους επόμενους μήνες.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.