Οι 10 καλύτερες ταινίες τρόμου της χρονιάς που έφυγε

Το 2016 μας αποχαιρέτησε πριν από λίγους μήνες αφήνοντας πίσω εξαιρετικές ταινίες τρόμου, ορισμένες εκ των οποίων απολαύσαμε και στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες. Αυτές είναι οι 10 καλύτερες αγγλόφωνες ταινίες που είδαμε το 2016. Αρχίζει το countdown!
10. 31
Το 31 αφορά τη φρικιαστική ιστορία πέντε εργαζομένων καρναβαλιού που απήχθησαν τη νύχτα πριν από το Halloween και τώρα κρατούνται όμηροι σε ένα μεγάλο συγκρότημα κτιρίων. Καθώς βρίσκονται στο έλεος των απαγωγέων τους, αναγκάζονται να παίξουν ένα διεστραμμένο παιχνίδι ζωής και θανάτου που ονομάζεται 31. Για τις επόμενες 12 ώρες θα πρέπει να αγωνιστούν για τη ζωή τους καθώς θα περάσουν μέσα από μια ατελείωτη παρέλαση από ψυχοπαθείς δολοφόνους!
Το φιλμ, σίγουρα δεν είναι για όλους τους horror fans, καθώς ο Rob Zombie (House of 1000 Corpses, The Devils Rejects), απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό. Ωστόσο, πρέπει να παραδεχτούμε πως ο μεταλάς σκηνοθέτης έχει αφήσει το δικό του στίγμα στον χώρο, και το γεγονός αποδεικνύεται στην τελευταία ταινία του. Το αίμα ρέει άφθονο σε ένα κατακόκκινο gore-fest  ενώ οι σαδιστές-κλόουν θα εισβάλουν στο μυαλό σας κάθε φορά που θα περπατάτε μόνοι σε απόμερα σοκάκια.
9. The Purge Election Year
Έχουν περάσει δύο χρόνια αφότου ο πρώην αξιωματικός της αστυνομίας Λίο Μπαρνς επέλεξε να μην εκτελέσει τον άνδρα που σκότωσε το γιο του. Τώρα προσλαμβάνεται ως επικεφαλής της ασφάλειας της γερουσιαστή Ρόαν, πρωτοπόρου στην επόμενη προεδρική εκλογή, λόγω της υπόσχεσής της να εξαλείψει την ετήσια νύχτα Κάθαρσης, κατά τη διάρκεια της οποίας νομιμοποιούνται οι φόνοι για την εκτόνωση του θυμού των πολιτών. Η Ρόαν, που έχει η ίδια πληγεί από την αποτρόπαια αυτή παράδοση, χάνοντας, δεκαπέντε χρόνια πριν, όλη της την οικογένεια, στοχοποιείται από την κυβέρνηση και όταν έρχεται ακόμα μια νύχτα Κάθαρσης, ο Μπαρνς και η Ρόαν πρέπει να καταφέρουν να μείνουν ζωντανοί μέχρι το πρωί.
Το σίγουρο είναι πως η «σειρά» Purge αντί να φθείρεται, γίνεται ολοένα και καλύτερη. Είναι μια ταινία που προτείνεται για «ορεκτικό», πριν τις εκλογές των ΗΠΑ στις 8 Νοεμβρίου με πολύ δράση και ικανοποιητικά επίπεδα gore.
8. Green Room
Μια νεανική πανκ μπάντα βρίσκεται απομονωμένη κάπου στα βοριο-δυτικά των ΗΠΑ, και γίνονται μάρτυρες ενός αποτρόπαιου εγκλήματος. Αμέσως μπαίνουν στο στόχαστρο των ενόχων, μιας αδίστακτης συμμορίας ρατσιστών, οι οποίοι δεν γουστάρουν μάρτυρες στα πόδια τους.
Το Green Room δεν δείχνει κανένα «έλεος» προβάλλοντας φόνους που παρουσιάζονται αρκετά επώδυνοι στα μάτια του μέσου τηλεθεατή, μέσα από εξαιρετικές ερμηνείες.
7. Hush
Μία κουφή γυναίκα καταδιώκεται από έναν ψυχοπαθή δολοφόνο στο απομονωμένο σπίτι της, και πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό της για να επιβιώσει.
Το Hush χαρακτηρίστηκε ως μια από τις καλύτερες home invasion ταινίες και από τα καλύτερα horrors της χρονιάς που φεύγει. Ένα κοινότυπο σενάριο μετατρέπεται από τον Mike Flanagan σε μία ένεση αδρεναλίνης που ανεβάζει συνεχώς ρυθμούς. Η πρωταγωνίστρια Kate Siegel, είναι και βοηθός στο σενάριο που έγραψε με τον σύζυγό της. Θα σας κρατήσει τα μάτια ορθάνοιχτα ακόμα και αν νυστάζετε.
6. The Shallows
Η Νάνσι βρίσκεται σε μια απομονωμένη παραλία κάνοντας μόνη της surf. Ένας μεγάλος λευκός καρχαρίας θα της επιτεθεί και εκείνη θα βρεθεί αποκομμένη από την ακτή, δίνοντας μάχη με τον χρόνο, παρότι απέχει μόλις 18 μέτρα από τη σωτηρία.
Από το ρεαλιστικό The Reef είχαμε να δούμε καλή ταινία με καρχαρία. Η Blake Lively στα καλύτερά της, ζώντας το δικό της Revenant, η θάλασσα να… την πιεις στο ποτήρι και ένας λευκός αρκετά ρεαλιστικός. Η ταινία κυλάει αρκετά γρήγορα και διασκεδαστικά, χωρίς “κενές” στιγμές, ενώ υπάρχουν σκηνές που θα σας πλημμυρίσουν με αγωνία.
Ηθικό δίδαγμα; Μην βασίζεστε σε γλάρους ή εντελώς οζώδης surfboarders για να ξεμπλέξετε από την μεγαλύτερη killing machine του νερού.
5. The Boy
Νεαρή Αμερικανίδα αναλαμβάνει μια δουλειά νταντάς σε ένα μικρό απομακρυσμένο αγγλικό χωριό. Στην έπαυλη, ανακαλύπτει πως το οκτάχρονο αγόρι που θα πρέπει να φροντίσει είναι στην πραγματικότητα μια μεγάλη πορσελάνινη κούκλα, στην οποία οι γονείς φέρονται σαν να είναι πραγματικό παιδί, στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν τον χαμό του γιου τους. Ανησυχητικά γεγονότα κάνουν την Γκρέτα να υποψιαστεί ότι η κούκλα μπορεί να είναι ζωντανή.
Η πανέμορφη Lauren Cohan (The Walking Dead), με «συμπαραστάτη» ένα καλογραμμένο σενάριο και σκηνοθεσία, είναι one woman show, σε μια ταινία που συνδυάζει σασπένς και πολλές ανατροπές.
4. Lights Out
Όταν η Ρεμπέκα εγκατέλειψε την οικία της, νόμιζε πως άφησε και τους παιδικούς της φόβους. Μεγαλώνοντας, δεν ήταν ποτέ σίγουρη για το τι ήταν και τι δεν ήταν αληθινό όταν τα φώτα έκλειναν. Ο μικρός της αδελφός, γίνεται μάρτυρας των ίδιων ανατριχιαστικών κι ανεξήγητων φαινομένων που τότε στοίχειωναν κι εκείνη. Μια τρομακτική οντότητα με μυστηριώδη προσήλωση στη μητέρα τους, έχει ξαναβγεί στην επιφάνεια.
Σίγουρα μια ταινία για να δείτε με τα φώτα… αναμμένα, σε ένα ταξίδι με αρκετά «μπαμ». Το Lights Out μπορεί να είναι μία ακόμη μεταφυσική ταινία τρόμου, αλλά είναι καλλιτεχνικά φτιαγμένη για να ξυπνήσει τους πιο τρελούς εφιάλτες σας. Δώστε ένταση στα ηχεία και enjoy the ride.
3. The Conjuring 2
Οι διεθνούς φήμης ερευνητές μεταφυσικών γεγονότων, Εντ και Λορέιν Γουόρεν, μεταβαίνουν στο βόρειο Λονδίνο, αναλαμβάνοντας την πιο τρομακτική ίσως υπόθεση της καριέρας τους. Να βοηθήσουν μια ανύπαντρη μητέρα που μεγαλώνει μόνη της τέσσερα παιδιά, να απαλλαχθεί από τα κακά πνεύματα που στοιχειώνουν το σπίτι της.
Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα sequels που έχουμε δει σε ταινία τρόμου, χάρη στην ιδιοφυΐα που λέγεται James Wan (Saw, Dead Silence) και το εξαιρετικά διαχειρίσιμο πλούσιο budget.
2. The Witch
Τέλη Οκτώβρη, δεκαετία του 1630. Σε μια άγνωστη γωνιά της Νέας Αγγλίας, μια φάρμα κείτεται στην άκρη ενός σκοτεινού και αρχαίου δάσους. Οι μέρες αρχίζουν να μικραίνουν. Τα σπαρτά μαραίνονται. Τα ζώα αρρωσταίνουν. Ο Γουίλιαμ, ένας φτωχός θρησκόληπτος αγρότης, άφησε την Αγγλία με την οικογένεια του για να ζήσει στη χριστιανική ουτοπία που ονομάζεται Νέος Κόσμος. Η οικογένεια βρήκε ένα μέρος μακριά από την επιρροή του σατανά ή έτσι πίστευε;
Ένα folk και πολύ σκοτεινό παραμύθι, που μας δίνει μια υφέρπουσα αίσθηση παράνοιας και ψευδαίσθησης καθόλη τη διάρκεια της ταινίας, ενώ το φινάλε της μετατρέπεται σε ένα καλλιτεχνικό και «ενοχλητικό» αριστούργημα που «βάζει κάτω» χιλιάδες slashers της εποχής. Κερασάκι στην τούρτα ο ομιλητικός τράγος Black Phillip, ως άλλος Σατανάς. Η New England του 17ου αιώνα στην πιο dark μορφή της, μέσα από την κάμερα του Robert Eggers και την επιβλητική μουσική του Μark Korven, που μας ταξιδεύει ακριβώς στην εποχή.
1. Don’t Breathe
Τρεις νεαροί την βρίσκουν -ο καθένας για τους δικούς του λόγους- «μπουκάροντας» σε γειτονικά σπίτια, με σκοπό την ληστεία. Έλα όμως που επιλέγουν την λάθος οικία, όπου ζει ένας τυφλός βετεράνος του στρατού. Η φαινομενικά εύκολη δουλειά, μετατρέπεται σε ένα αιματηρό παιχνίδι γάτας – ποντικού.
Για εκείνους που ισχυρίζονται ότι η πρωτοτυπία έχει «πεθάνει» στις ταινίες τρόμου, ας ρίξουν μια ματιά στο αριστούργημα του Fede Alvarez και την μοντέρνα home invasion ταινία του. Ανατροπές και μία σκηνή «ποίημα», μετατρέπουν το Dont Breathe σε ένα κλειστοφοβικό έπος, που καιρό είχαμε να δούμε σε κινηματογραφικές αίθουσες. Tί άλλο να περιμέναμε από τους δημιουργούς του Evil Dead (remake);

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.