Ryanair:Αναβρασμός για το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και τις πτήσεις

Έντονη ανησυχία επικρατεί στη Θεσσαλονίκη για το ενδεχόμενο να κλείσει η βάση της Ryanair στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Έντονο αναβρασμό έχουν προκαλέσει στη Θεσσαλονίκη οι πληροφορίες ότι η Ryanair προτίθεται να κλείσει τη βάση της στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» από τον Οκτώβριο, μετά το τέλος της θερινής περιόδου. Οι φορείς της πόλης μιλούν για πιθανό ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό και για το λόγο αυτό ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη εργασίας, ενώ αύριο πρόκειται να πραγματοποιηθεί διαδικτυακή σύσκεψη με μέλη της διοίκησης της ιρλανδικής εταιρείας χαμηλού κόστους με τους φορείς της πόλης ώστε να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση. Το ζήτημα έφτασε και στη Βουλή με ερωτήσεις που κατέθεσαν ΠΑΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του voria.gr, το ενδεχόμενο «λουκέτο» της βάσης μιας εταιρείας που εξυπηρετεί δεκάδες προορισμούς από και προς τη Θεσσαλονίκη συνδέεται με το ζήτημα των χρεώσεων και της ανανέωσης της σύμβασης. Το «αγκάθι», φαίνεται να είναι η αύξηση 15% στις χρεώσεις που ζητά η Fraport προκειμένου να προχωρήσει στην ανανέωση της σύμβασής της με τον ιρλανδικό αεροπορικό κολοσσό, η οποία λήγει φέτος.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει εκδοθεί κάποια επίσημη ανακοίνωση από πλευράς εταιρίας, ωστόσο, κάνοντας αναζήτηση εισιτηρίων στην ιστοσελίδα της Ryanair για πτήσεις μετά την ολοκλήρωση του Οκτωβρίου, ο μοναδικός προορισμός που εμφανίζει διαθεσιμότητα θέσεων από το αεροδρόμιο Μακεδονία είναι το Λονδίνο (αεροδρόμιο Στάστεντ).

Η Ryanair αυτή τη στιγμή συνδέει τη Θεσσαλονίκη με 33 προορισμούς σε Ελλάδα και Ευρώπη -με ιδιαίτερη, μάλιστα, έμφαση σε Γερμανία (έξι πόλεις) και Ιταλία (πέντε πόλεις). Στη βάση που διατηρεί η Ryanair από το 2014 στο αεροδρόμιο Μακεδονία, σταθμεύουν τρία αεροσκάφη τύπου Boeing 737 NG/MAX, 189 και 197 θέσεων, ενώ απασχολούνται πάνω από 200 άτομα. Ακούγεται δε πως εντός της εβδομάδας στελέχη της ιρλανδικής εταιρείας θα μεταβούν στη Θεσσαλονίκη για να ενημερώσουν για τις εξελίξεις τους εργαζόμενους.

Η Ryanair έχει προχωρήσει σε αντίστοιχες κινήσεις στο πρόσφατο παρελθόν εντός Ελλάδος, στις περιπτώσεις των αεροδρομίων των Χανίων και της Κω. Στο εξωτερικό, προ λίγων ημερών, ανακοίνωσε πως από τον Οκτώβριο θα κλείσει τη βάση της στο Βερολίνο και θα μειώσει κατά περίπου 50% τις πτήσεις της, μεταφέροντας τα επτά αεροσκάφη της σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με χαμηλότερη φορολογία. Σύμφωνα με την εταιρεία η απόφαση συνδέεται με το αυξημένο κόστος λειτουργίας, καθώς τα τέλη και οι επιβαρύνσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε ακόμα:Ryanair: Κίνδυνος ακυρώσεων πτήσεων λόγω καυσίμων

Έκτακτη σύσκεψη για τις πτήσεις από τον Δήμο

Το ακανθώδες ζήτημα που έχει ανακύψει με το ενδεχόμενο συρρίκνωσης των αεροπορικών πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία», συζητήθηκε σε έκτακτη σύσκεψη εργασίας που συγκάλεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, με τη συμμετοχή της αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Βίκυς Χατζηβασιλείου, της Αντιδημαρχίας Τουρισμού, του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης και υπηρεσιακών παραγόντων.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του δήμου Θεσσαλονίκης, υπήρξε άμεση επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ Ανδρέα Φιορεντίνο, ώστε να υπάρξει ο βέλτιστος δυνατός συντονισμός για τη διαχείριση του θέματος. Έπειτα από αίτημα του δημάρχου, που υποβλήθηκε το πρωί της Δευτέρας, υπήρξε άμεση απάντηση και συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί αύριο, στις 4 το απόγευμα, διαδικτυακή σύσκεψη με μέλη της διοίκησης της Ryanair, ώστε να εξακριβωθούν ακριβώς οι προθέσεις της εταιρίας και να υπάρξει επίσημη ενημέρωση, για το τι πραγματικά έχει συμβεί.