Σοβαρή προειδοποίηση για τις επιπτώσεις των επιθέσεων στη Μαύρη Θάλασσα απηύθυνε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τονίζοντας ότι τα πλήγματα σε φορτηγά πλοία απειλούν τις εξαγωγές τροφίμων της Ουκρανίας και κατ’ επέκταση την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι συζήτησε με τον αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι σχετικά με την απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια εξαιτίας των ρωσικών επιθέσεων σε φορτηγά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Ζελένσκι στο CNN: Έκκληση για περισσότερους Patriot ώστε να αντέξει η Ουκρανία τον χειμώνα

«Η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές τροφίμων για την Αίγυπτο και για σημαντικό αριθμό άλλων χωρών στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Αυτές οι προμήθειες απειλούνται πλέον σοβαρά εξαιτίας του πολέμου της Ρωσίας», ανέφερε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Ζελένσκι: «Οι ρωσικές επιθέσεις σε φορτηγά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα συνιστούν σοβαρή απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια»
(AP Photo/Efrem Lukatsky, File)

«Βλέπουμε ήδη μια σημαντική μείωση των προμηθειών και αυτή θα μπορούσε να έχει πολύ δυσάρεστες συνέπειες», προκαλώντας «αυξήσεις τιμών και ελλείψεις», δήλωσε ο Ζελένσκι, συμπληρώνοντας πως το Κίεβο και το Κάιρο συμφώνησαν να συνεργαστούν για την εξεύρεση λύσεων.

Οι πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις εναντίον φορτηγών πλοίων και υποδομών σε ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα έχουν μπλοκάρει de facto τη βασική οδό εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών προς τις διεθνείς αγορές.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Από geoathanas

Απάντηση

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.