Οι επιθέσεις της Ουκρανίας σε εγκαταστάσεις της Wildberries, του μεγαλύτερου ομίλου ηλεκτρονικού εμπορίου στη Ρωσία, προκαλούν ερωτήματα για τους πραγματικούς στόχους της στρατηγικής του Κιέβου.
Η Ουκρανία συνεχίζει τις επιθέσεις της βαθιά στο ρωσικό έδαφος, στοχεύοντας αυτή τη φορά έναν νέο τομέα της οικονομίας της χώρας. Μια επίθεση ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Αγία Πετρούπολη και τη γύρω περιοχή την Παρασκευή 24 Ιουλίου είχε ως στόχο αποθήκες της Wildberries, ενός γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου που είναι γνωστός ως «το ρωσικό Amazon». Η εταιρεία είχε ήδη αποτελέσει στόχο το περασμένο Σάββατο, καθώς και κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταξύ Τρίτης και Τετάρτης στη νότια Ρωσία. Τουλάχιστον οκτώ άτομα έχασαν τη ζωή τους σε αυτές τις επιθέσεις.
Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το Κίεβο διαθέτει πλέον «την τεχνολογική δυνατότητα και τις ικανότητες» να χτυπήσει ρωσικούς στόχους μακριά από τη γραμμή του μετώπου, δήλωσε στο franceinfo ο Ούλριχ Μπουνατ, ερευνητικός συνεργάτης της Euro Créative και συγγραφέας του βιβλίου *Hybrid War in Ukraine: What Are the Prospects?*. Η στοχοθέτηση του ηλεκτρονικού εμπορίου – το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της ρωσικής οικονομίας και της καθημερινής ζωής – αποτελεί «έναν τρόπο να αιφνιδιάσει και να αποσταθεροποιήσει» έναν αντίπαλο που έχει συνηθίσει σε άλλους τύπους επιθέσεων, ιδίως εκείνες κατά των διυλιστηρίων. Υπάρχουν επίσης αρκετοί λόγοι, τόσο στρατιωτικοί όσο και οικονομικοί, πίσω από αυτές τις νέες επιθέσεις κατά του «ρωσικού Amazon».
Αντίδραση στις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δημοσίευσε ένα μήνυμα στο X για να σχολιάσει τις επιθέσεις που έπληξαν ρωσικά κέντρα εφοδιαστικής το Σάββατο. Εξήγησε ότι επρόκειτο για «αντίδραση στις ρωσικές επιθέσεις κατά των πολιτικών υποδομών μας, των πόλεών μας και των κοινοτήτων μας». Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο Ιούνιος ήταν ο μήνας με τις περισσότερες απώλειες αμάχων στην Ουκρανία από την άνοιξη του 2022.
Σύμφωνα με το ανεξάρτητο ρωσόφωνο μέσο ενημέρωσης «Meduza», αυτές οι επιθέσεις στη Ρωσία αποτελούν αντίποινα για τις επιθέσεις κατά της ουκρανικής ταχυδρομικής υπηρεσίας «Nova Poshta», η οποία, σύμφωνα με τον ιστότοπο ειδήσεων, δέχτηκε επιθέσεις, μεταξύ άλλων, στις 16 Ιουλίου. Την Κυριακή, μια ακόμη επίθεση στην Ουκρανία, που είχε ως στόχο έναν σταθμό της «Nova Poshta» κοντά στο Χάρκοβο, είχε ως αποτέλεσμα τέσσερις νεκρούς και είκοσι τραυματίες, σύμφωνα με αναφορές του ΟΗΕ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:ΟΥΚΡΑΝΙΑ:Η βόμβα «Vyrivniuvach» και οι νέες ισορροπίες στον πόλεμο
«Η ταχυδρομική υπηρεσία διαθέτει πολυάριθμες αποθήκες στην Ουκρανία, και οι επιθέσεις που στοχεύουν αυτή την υποδομή έχουν γίνει πιο συχνές», δήλωσε στο franceinfo η Ορίσια Λουτσέβιτς, διευθύντρια του Φόρουμ για την Ουκρανία στο βρετανικό κέντρο μελετών Chatham House. «Αυτή είναι η φύση του ολικού πολέμου, ενός πολέμου εξάντλησης: η οικονομία κινητοποιείται για τον πόλεμο, γεγονός που διευρύνει τον κατάλογο των στόχων που θεωρούνται νόμιμοι για στρατιωτικούς σκοπούς», συνεχίζει.
Πλατφόρμα που εξυπηρετεί τον ρωσικό στρατό
Στην ανάρτησή του στο X, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε επίσης ότι οι «μεγάλες εγκαταστάσεις εφοδιαστικής» που έγιναν στόχος στη Ρωσία το Σάββατο χρησιμοποιούνταν για την «προμήθεια εξαρτημάτων που υπόκεινται σε κυρώσεις, τα οποία προορίζονται για την παραγωγή drones και εξοπλισμού πλοήγησης». «Η Ουκρανία είναι σε θέση να πραγματοποιεί αυτές τις επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς και πρέπει να διακόψει τη ρωσική παραγωγή drones και βαλλιστικών πυραύλων», τονίζει η Ορίσια Λουτσέβιτς. Αυτό συνεπάγεται «την επίθεση κατά των εφοδιαστικών αλυσίδων που σχετίζονται με την κατασκευή ή τη μεταφορά εξαρτημάτων drones».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Ρωσία: Ξεκινά εμπορικός πόλεμος με την Τουρκία;
Η πλατφόρμα Wildberries χρησιμοποιείται επίσης για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως δήλωσε στο BBC ο Σεργκέι Κουζάν, πρόεδρος του Ουκρανικού Κέντρου Ασφάλειας και Συνεργασίας. Οι Ρώσοι αγοράζουν από την πλατφόρμα ασύρματους, εξαρτήματα για drones και ακόμη και αλεξίσφαιρα γιλέκα, αναφέρει ο πρώην σύμβουλος του Ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας. Εκεί μπορούν επίσης να βρεθούν «ρολά καλωδίων οπτικών ινών», προσθέτει ο Ούλριχ Μπουνατ.
Η Μόσχα αρνείται ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς στην Ουκρανία. Ωστόσο, Ρώσοι μπλόγκερ, τους οποίους επικαλείται το BBC, ισχυρίζονται ότι εθελοντές αγοράζουν εξοπλισμό από αυτούς τους ιστότοπους, ο οποίος στη συνέχεια αποστέλλεται στην πρώτη γραμμή.
Η επιθυμία να «προκαλέσει ζημιά» στη ρωσική οικονομία
Στοχεύοντας την Wildberries, το Κίεβο προκαλεί πλέον ανησυχία στο λιανικό εμπόριο της Ρωσίας, σύμφωνα με την εφημερίδα “Le Monde”. Μήπως, με τη σειρά του, θα αποτελέσει στόχο των ουκρανικών drones; Εν τω μεταξύ, οι πρόσφατες επιθέσεις επηρεάζουν άμεσα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στη Ρωσία και, κατά συνέπεια, μεγάλο αριθμό λιανοπωλητών. Σύμφωνα με το ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης The Moscow Times, αρκετοί από αυτούς τους επιχειρηματίες έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στα κοινωνικά δίκτυα τις τελευταίες ημέρες, καταγγέλλοντας την απώλεια των αποθεμάτων και των εσόδων τους ως αποτέλεσμα αυτών των επιθέσεων.
«Ένα μεγάλο μέρος των αποθεμάτων μου έχει χαθεί, αλλά οι φόροι, οι μισθοί και οι υποχρεώσεις προς τους κατασκευαστές και το προσωπικό μας παραμένουν», παραπονέθηκε η Αλίσα Γκόλντμπεργκ, μια επιχειρηματίας, στο Instagram. «Είμαι καταστραμμένη. Όλη η συλλογή ρούχων μου κάηκε», λέει από την πλευρά της η Αναστασία, μια Ρωσίδα καταστηματάρχης.
«Οι ουκρανικές επιθέσεις “δεν θα γονατίσουν την Wildberries, αλλά υπάρχει η πρόθεση να πληγεί η ρωσική οικονομία”», λέει ο Ούλριχ Μπουνατ. «Θα προκύψουν προβλήματα εφοδιασμού, επιβραδύνσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες και πληθωρισμός», συνεχίζει ο ερευνητής.
Ένας τρόπος να πάρει κανείς μια γεύση από την καθημερινή ζωή των Ρώσων
Σύμφωνα με το BBC, η Wildberries και μια άλλη πλατφόρμα, η Ozon, χρησιμοποιούνται ευρέως από τους Ρώσους. Ως εκ τούτου, οι επιθέσεις στην Ουκρανία και τα βίντεο που τις απεικονίζουν φτάνουν σε ένα τεράστιο κοινό, είτε άμεσα είτε έμμεσα. «Μεταξύ αυτών των επιθέσεων και εκείνων στα διυλιστήρια, ο πόλεμος έχει πλέον γίνει μέρος της καθημερινότητας των Ρώσων», λέει ο Ούλριχ Μπουνατ. «Δεν υπάρχει γυρισμός, και οι Ρώσοι πρέπει να μάθουν να ζουν με αυτό.»
Αυτό μπορεί κάλλιστα να είναι το ψυχολογικό αποτέλεσμα που ελπίζει να επιτύχει το Κίεβο, μετά από περισσότερα από τέσσερα χρόνια ρωσικής εισβολής. Μήπως η ελπίδα είναι ότι οι Ρώσοι θα αρχίσουν να βλέπουν με πιο κριτικό μάτι τον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία; Σε κάθε περίπτωση, η Orysia Lutsevych καταλήγει λέγοντας: «Πιστεύω ότι τα χτυπήματα θα συνεχιστούν».
