Σε νέα φάση έντασης εισέρχονται οι σχέσεις ΗΠΑ και Ιράν, μετά την απόρριψη πρότασης της Τεχεράνης από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, εμφανίζεται να απορρίπτει τη νέα πρόταση του Ιράν, χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη».
Σε δηλώσεις του στο κρατικό δίκτυο Kan News, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι έχει εξετάσει όλα τα δεδομένα, ωστόσο απορρίπτει την πρόταση καθώς τη θεωρεί μη συμφέρουσα για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
⚡️🇺🇸🇮🇷President Trump to KAN News: the IRANIAN proposal is not acceptable to the United States. pic.twitter.com/89bv9LQ2o5
— Global Surveillance (@Globalsurv) May 3, 2026
Δηλώσεις και από το αεροδρόμιο
Λίγο πριν από την ανάρτηση, ο Τραμπ απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο αεροδρόμιο του Παλμ Μπιτς, λέγοντας ότι θα ανακοινώσει σύντομα αν αποδέχεται ή απορρίπτει την πρόταση.
Την Παρασκευή είχε δηλώσει «μη ικανοποιημένος» από το περιεχόμενο, ωστόσο το Σάββατο σημείωσε ότι θα εξετάσει πιο προσεκτικά τις λεπτομέρειες.
«Μου εξήγησαν τη βασική ιδέα της συμφωνίας. Τώρα θα μου δώσουν την ακριβή διατύπωση», είπε.
Διαβάστε επίσης:Τράμπ:Η δήλωση για το Brent και το τέλος του πολέμου
Τι προβλέπει η ιρανική πρόταση
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της Τεχεράνης περιλαμβάνει το άνοιγμα της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ και τον τερματισμό του αμερικανικού αποκλεισμού, μεταθέτοντας τις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα σε μεταγενέστερο στάδιο.
Πιέσεις από το Ιράν
Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης δήλωσε ότι «το περιθώριο λήψης αποφάσεων των ΗΠΑ έχει περιοριστεί», προσθέτοντας ότι ο Τραμπ πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε «μια αδύνατη στρατιωτική επιχείρηση ή μια κακή συμφωνία με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν».
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της ιρανικής Βουλής, Αλί Νικζάντ, υπογράμμισε ότι προϋπόθεση για οποιεσδήποτε συνομιλίες είναι «η πλήρης και εγγυημένη παύση της επιθετικότητας κατά του Λιβάνου».
Εντάσεις στον Λίβανο και προειδοποιήσεις
Οι ισραηλινές επιδρομές στον νότιο Λίβανο συνεχίζονται, με τουλάχιστον επτά νεκρούς το Σάββατο, παρά την εκεχειρία. Την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε προειδοποίηση εκκένωσης για κατοίκους 11 περιοχών, κατηγορώντας τη Χεζμπολάχ για παραβίαση της συμφωνίας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, περισσότεροι από 2.600 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις 2 Μαρτίου.
Διαβάστε επίσης:Ιράν: Συναγερμός στην πρωτεύουσα με ενεργοποίηση συστημάτων
Διλήμματα για την επόμενη κίνηση
Ο Τραμπ εξετάζει τις επόμενες κινήσεις του στη σύγκρουση με το Ιράν, έχοντας ενημερωθεί από στρατιωτικούς αξιωματούχους για επιλογές που αφορούν τα Στενά του Ορμούζ και επιχειρήσεις στο έδαφος.
«Θέλουμε να τους πλήξουμε ολοκληρωτικά ή να προσπαθήσουμε να κάνουμε συμφωνία; Αυτές είναι οι επιλογές», δήλωσε, προσθέτοντας ότι θα προτιμούσε να αποφευχθεί η επανέναρξη των επιθέσεων.
Αποκλεισμός και στρατιωτική παρουσία
Το Ιράν έχει μπλοκάρει σχεδόν όλη τη ναυσιπλοΐα στον Περσικό Κόλπο για πάνω από δύο μήνες, ενώ οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει τον δικό τους αποκλεισμό από τις 13 Απριλίου.
Ο Τραμπ χαρακτήρισε τον αμερικανικό αποκλεισμό «φιλικό», σημειώνοντας ότι «κανείς δεν τον αμφισβητεί».
Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ χρησιμοποιεί περισσότερα από 100 μαχητικά και αεροσκάφη επιτήρησης, δύο ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων και πάνω από δώδεκα πλοία για την επιβολή του αποκλεισμού.
Πιέσεις από το Κογκρέσο
Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από το Κογκρέσο να ζητήσει έγκριση για τη συνέχιση της σύγκρουσης.
Παρά την έναρξη προσωρινής εκεχειρίας στις 8 Απριλίου, ο Τραμπ επιμένει ότι δεν χρειάζεται έγκριση για τη συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Ωστόσο, βάσει του νόμου περί πολεμικών εξουσιών του 1973, ο πρόεδρος οφείλει να ζητήσει άδεια από το Κογκρέσο μετά από 60 ημέρες στρατιωτικής δράσης – όριο που έχει ήδη ξεπεραστεί.
Την Πέμπτη, η Γερουσία απέρριψε για έκτη φορά ψήφισμα που θα έθετε τέλος στις επιχειρήσεις χωρίς κοινοβουλευτική έγκριση, με ψήφους 47 υπέρ και 50 κατά.