Τυνησία: Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση της χώρας

Ο πρόεδρος της Τυνησίας Κάις Σάγεντ ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε τη νέα κυβέρνηση που επέλεξε η πρωθυπουργός Νάζλα Μπουντάν.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το διάταγμα με τα ονόματα του επικεφαλής της κυβέρνησης και τα μέλη της», ανέφερε η προεδρία σε ανακοίνωσή της.

Η Μπουντάν διόρισε τον Σαμίρ Σαΐντ, έναν τραπεζίτη, υπουργό Οικονομικών και τον Ταουφίκ Σαρφεντίν υπουργό Εσωτερικών, ενώ ο Οτμάν Τζεράντι διατήρησε τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της προεδρίας πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης παρουσία του Σάγεντ.

Στις 29 Σεπτεμβρίου ο Τυνήσιος πρόεδρος είχε διορίσει τη Νάζλα Μπουντάν, μια σχετικά άγνωστη μηχανολόγο με εμπειρία στην Παγκόσμια Τράπεζα, στη θέση της πρωθυπουργού της χώρας περισσότερους δύο μήνες αφού απέπεμψε τον πρώην πρωθυπουργό Χισάμ Μεσίσι, ανέστειλε τη λειτουργία του κοινοβουλίου και έθεσε υπό τον έλεγχό του το μεγαλύτερο μέρος των εξουσιών, σε μια κίνηση που οι αντίπαλοί του χαρακτήρισαν πραξικόπημα.

Είναι η πρώτη φορά που την πρωθυπουργία της Τυνησίας αναλαμβάνει μία γυναίκα. Στην ομιλία της στη διάρκεια της ορκωμοσίας η Μπουντάν δήλωσε ότι «η μάχη κατά της διαφθοράς θα είναι ο βασικότερος στόχος» της κυβέρνησή της, η οποία μετρά 25 μέλη.

Η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης έγινε μία ημέρα έπειτα από μια νέα διαδήλωση στην Τύνιδα κατά των μέτρων εξαίρεσης που υιοθέτησε ο Σάγεντ, στην οποία συμμετείχαν τουλάχιστον 6.000 άνθρωποι.

Έπειτα από δύο μήνες πολιτικής αβεβαιότητας ο Σάγεντ υπέγραψε στις 22 Σεπτεμβρίου διάταγμα με το οποίο επισημοποίησε την αναστολή κάποιων άρθρων του Συντάγματος και επέβαλε «μέτρα εξαίρεσης», που θα είναι προσωρινά για όσο διάστημα χρειάζεται για να γίνουν πολιτικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και τροποποιήσεις στο Σύνταγμα του 2014.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.