“Ναυάγιο” της Ε.Ε. στη Λιβύη με τους Τούρκους να τορπιλίζουν την “IRINI”

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η παρουσία της Τουρκίας με συνολικά επτά φρεγάτες στην Λιβύη, ένα πλοίο υποστήριξης και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες να αναφέρουν και την ύπαρξη και ενός υποβρυχίου δείχνουν ότι πλέον ετοιμάζεται να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα. Θα έρθει σε ευθεία σύγκρουση με τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ;

Η συνοδεία με τρεις φρεγάτες του φορτηγού πλοίου CIRKIN, με σημαία Τανζανίας δείχνει ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καταγράφοντας επίδειξη γοήτρου στην Επιχείρηση IRINI, που είναι κακέκτυπο στρατιωτικής επιχείρησης.

«Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό ναυάγιο διότι δεν υπάρχει βούληση. Είναι ένας έξυπνος τουρκικός τορπιλισμός. Η κίνηση αυτή δείχνει ότι ο Ερντογάν αψηφά την Ευρωπαϊκή Ένωση, αψηφά το Διεθνές Δίκαιο κι έχει σκοπό να το πάει μέχρι τέλους. Τι ζητάει; Το ζωτικό χώρο της ανατολικής Μεσογείου» επισημαίνει ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΝ, Κοσμάς Χρηστίδης μιλώντας στο enikos.gr.

Η κίνηση της Τουρκίας, λίγες ώρες μετά την ανακήρυξη ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας, φαίνεται ότι έρχεται για να προλάβει ενδεχόμενες εξελίξεις με πιθανή ανακήρυξη ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου.

Όπως είχαμε αποκαλύψει στο enikos.gr η φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ ήταν η μόνη μονάδα που έπλεε στην περιοχή από την στιγμή έναρξης της επιχείρησης IRINI.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του enikos.gr, το ιταλικό πλοίο διοίκησης, που υποτίθεται ότι από το πρωί της Τετάρτης έπρεπε να βρίσκεται στην περιοχή, είναι εν όρμω σε ιταλικό λιμάνι και ίσως αποπλεύσει για το Λιβυκό Πέλαγος στις αρχές της άλλης εβδομάδας. Η Γαλλία προς το παρόν δεν έχει δώσει κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το τι προτίθεται να κάνει, έχοντας αποσύρει την φρεγάτα Jean Bart εδώ και μία εβδομάδα.

Αίνιγμα παραμένει και η στάση της Γερμανίας, η οποία πλέον έχει επιλέξει την τακτική των λόγων και όχι των πράξεων. Γιατί στα λόγια, ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα, μιλώντας χθες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα του αναλαμβάνοντας την προεδρία της ΕΕ στις αρχές Ιουλίου, επισημαίνοντας την τουρκική προκλητικότητα. “Η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι ανησυχητική” δήλωσε ο Πρέσβης “και το δίλημμα που έχουμε οι Έλληνες, οι Γερμανοί, εμείς οι Ευρωπαίοι, είναι πόσο σκληροί θα πρέπει να γίνουμε απέναντι στην Τουρκία”.

Ωστόσο, με αφορμή την κατακόρυφη άνοδο των τουρκικών προκλήσεων στην Λιβύη, απέφυγε να αναφερθεί στο γεγονός ότι Γερμανία και η Πολωνία επιχειρούν με ένα αεροσκάφος περιπολίας η κάθε μία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί κανένα πλοίο τους, τη στιγμή που υποτίθεται ότι αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ανάπτυξη έως και 300 Γερμανών στρατιωτών για να ενταχθούν στην αποστολή, όπως η γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή Μπούντεσταγκ ενέκρινε στις 7 Μαΐου.

(ΠΗΓΗ)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.