Βρόμικο παιχνίδι του Ερντογάν στην Κύπρο

Βρόμικο παιχνίδι του Ερντογάν στην Κύπρο.Ενα βρόμικο παιχνίδι, με στόχο την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου

Του ΠΑΝΑΓΗ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ

Ενα βρόμικο παιχνίδι, με στόχο την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου και την απρόσκοπτη οικονομική εκμετάλλευση της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ξεδιπλώνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα, μετά τη νίκη του εκλεκτού του, Ερσίν Τατάρ, στις προεδρικές εκλογές.

Ο Τούρκος Πρόεδρος κατέστησε σαφές στους εορτασμούς για την 37η επέτειο του ψευδοκράτους ότι θεωρεί παρελθόν το πλαίσιο λύσης του ΟΗΕ για το Κυπριακό (διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία) και ότι δέχεται να συζητήσει μόνο στη λογική των δύο κρατών.

«Πιστεύω ότι έχουμε μπει σε μια περίοδο που θα πειστούν η περιοχή και ο κόσμος για την πραγματικότητα της ΤΒΔΚ», δήλωσε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του, δύο ημέρες αργότερα.

Το θέμα βρίσκεται πλέον ψηλά στην ατζέντα του Ερντογάν, που αντιλαμβάνεται ωστόσο πως, για να αλλάξει το πλαίσιο του ΟΗΕ, θα πρέπει να αναβαθμίσει και το διεθνές status του ψευδοκράτους, το οποίο συνεχίζει να μην το αναγνωρίζει κανένα άλλο μέλος του ΟΗΕ, πλην της Τουρκίας.

Η αναβάθμιση μπορεί να γίνει μόνο μέσα από διεθνείς αναγνωρίσεις και ο Ερντογάν κινείται πλέον σε αυτήν την κατεύθυνση, ασκώντας κατ’ αρχάς πίεση σε αυτούς που βοήθησε και του «χρωστούν».

Βρόμικο παιχνίδι του Ερντογάν στην Κύπρο.Ενα βρόμικο παιχνίδι, με στόχο την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου

Στα κατεχόμενα, στις 15 Νοεμβρίου, ο Ερντογάν κάλεσε τον Τατάρ να αποδεχθεί την πρόσκληση του Ιλχάμ Αλίγεφ και να επισκεφθεί σύντομα το Αζερμπαϊτζάν.

Τέτοια πρόσκληση ο Τατάρ δεν είχε λάβει ακόμα (δεν θα το κρατούσε κρυφό), φαίνεται όμως ότι ο Ερντογάν άσκησε την απαραίτητη πίεση στον Αζέρο Πρόεδρο ώστε να κινηθεί κάτι.

Σε κάθε περίπτωση, ο Τατάρ βρέθηκε τρεις ημέρες αργότερα να δίνει συνέντευξη στην αζερική κρατική τηλεόραση, όπου μίλησε για «ένα έθνος και τρία κράτη».

Εν τω μεταξύ, η πρόσκληση εστάλη και, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Τατάρ θα υπογράψει κατά την επίσκεψη αυτή μια σειρά από διακρατικές συμφωνίες. Εως τώρα, πάντως, ο Αλίγεφ δεν έχει δείξει διάθεση να προχωρήσει σε αυτό το βήμα.

Αλλωστε, έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για το ότι μια τέτοια κίνηση από την πλευρά του θα μπορούσε να απαντηθεί με αναγνωρίσεις της Δημοκρατίας του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ).

Ωστόσο, είναι υποχρεωμένος στον Ερντογάν για τη βοήθεια που πήρε στον πόλεμο (είναι ενδεικτικό πως τα αζερικά τεθωρακισμένα που μπήκαν την Παρασκευή στην πόλη Αγκντάμ στο Καραμπάχ ήταν στολισμένα με τουρκικές σημαίες) και επιπλέον βλέπει την Ελλάδα και την Κύπρο ως εχθρούς – όπως είπε στον ανακληθέντα πρέσβη μας Νικόλαο Πιπερίγκο, αντιλαμβάνεται την τριμερή Ελλάδας, Αρμενίας και Κύπρου ως απειλή.

Αν η επίσκεψη Τατάρ στο Μπακού είναι κρίσιμη για τις εξελίξεις, επίσης κρίσιμο είναι και το ταξίδι που πρόκειται να πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα ο Ερντογάν στη Λιβύη.

Οι πληροφορίες θέλουν τον Τούρκο Πρόεδρο να πηγαίνει στην Τρίπολη μέσα στον Νοέμβριο, με σκοπό να επισκεφθεί τη Μισράτα, καθώς οι Τούρκοι θα ανοικοδομήσουν το αεροδρόμιό της.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει τον πρωθυπουργό Φαγέντ αλ Σαράτζ, όπως τον είχε χρησιμοποιήσει και στο τουρκολιβυκό μνημόνιο για να προωθήσει τους σχεδιασμούς του.

Μάλιστα, ήδη στα τουρκικά ΜΜΕ διοχετεύονται πληροφορίες για επικείμενη επίσκεψη του Σαράτζ στα κατεχόμενα, προφανώς κατόπιν υποδείξεων της Αγκυρας.

Ο Σαράτζ χρωστά στον Ερντογάν όχι μόνο τις πολεμικές του επιτυχίες, αλλά και την ίδια την παραμονή του στο αξίωμα. Ποιοι θα πάρουν σκυτάλη;

Αν όντως τους πείσει να προχωρήσουν με την αναγνώριση, τότε είναι ζήτημα χρόνου να ακολουθήσουν και άλλες, πολύ φιλικές προς την Τουρκία χώρες, όπως το Τουρκμενιστάν, το Πακιστάν ή το Κατάρ.

Ο Ερσ. Τατάρ, μια μαριονέτα του Ερντογάν στην πραγματικότητα, θα καταστεί έτσι διεθνώς αναγνωρισμένος ηγέτης. Και θα απαιτεί ισότητα και στο τραπέζι των συνομιλιών.

Βρόμικο παιχνίδι του Ερντογάν στην Κύπρο.Ενα βρόμικο παιχνίδι, με στόχο την οριστική διχοτόμηση της Κύπρο. Είναι σαφές ότι αυτό δεν θα το αποδεχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ωστόσο, έτσι, ο Ερντογάν θα οδηγήσει σε οριστικό ναυάγιο τις συνομιλίες για το Κυπριακό στο πλαίσιο του ΟΗΕ και θα θέσει ευθέως θέμα διχοτόμησης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.