Σταθερό προβάδισμα ΝΔ σε 2 δημοσκοπήσεις – Δυσαρέσκεια για τα Τέμπη, παραμένει Νο1 πρόβλημα η ακρίβεια

Δύο νέες δημοσκοπήσεις είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, οι οποίες είχαν ενδιαφέροντα ευρήματα τόσο για το πολιτικό σκηνικό ενόψει των ευρωεκλογών, όσο και για τα θέματα που αφορούν ή απασχολούν την ελληνική κοινωνία, με την ακρίβεια να παραμένει το νούμερο ένα ζήτημα που ταλανίζει τα νοικοκυριά, ενώ καταγράφεται δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς αναφορικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Πρώτη αλλά με απώλειες η ΝΔ, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ

Αναλυτικά, στη δημοσκόπηση που διενήργησε η Metron Analysis για το MEGA, καταγράφεται η αύξηση της δυσαρέσκειας για κυβερνητικές επιλογές σε συνδυασμό με υποχώρηση της δημοτικότητας του πρωθυπουργού, αλλά και της πρόθεσης ψήφου υπέρ της κυβερνητικής παράταξης.

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που περνάει ξανά στη δεύτερη θέση, όμως καταγράφεται υποχώρηση της κυβερνητικής παράταξης σχεδόν κατά 4% στην πρόθεση ψήφου και 5% στην εκτίμηση ψήφου. Στην ίδια δημοσκόπηση, για πρώτη φορά ο «Κανένας» γίνεται ο δημοφιλέστερος πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί την πρωτιά, αλλά υποχώρησε σχεδόν κατά 4 μονάδες, στο 24,6%. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει ελαφρά τα ποσοστά του στο 11,8% και ανακτά τη δεύτερη θέση, ενώ το ΠΑΣΟΚ υποχωρεί στο 10,2%. Άνοδο καταγράφουν και το ΚΚΕ (7,9%) και η Ελληνική Λύση (7,6%).

Η Πλεύση Ελευθερίας συγκεντρώνει ποσοστό 3,4%, η Νίκη ακολουθεί με 2,5 και η Νέα Αριστερά με 2,3%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει άνοδο και φτάνει στο 15,1%, το ΠΑΣΟΚ υποχωρεί στο 13%, το ΚΚΕ ανεβαίνει στο 10,1%, η Ελληνική Λύση παρουσιάζει επίσης αύξηση στα ποσοστά και φτάνει στο 9,7%. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, στην εκτίμηση ψήφου η Πλεύση Ελευθερίας παίρνει 4,3%, η Νίκη 3,2%, η Νέα Αριστερά 3% και οι Σπαρτιάτες 2%.

 

Ως προς τις συσπειρώσεις και μετακινήσεις των ψηφοφόρων, η δημοσκόπηση καταγράφει συσπείρωση της ΝΔ στο 71,1% με απώλειες πρωτίστως προς Ελληνική Λύση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 58,1% με απώλειες προς Νέα Αριστερά, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ. Και το ΠΑΣΟΚ στο 70,4% με απώλειες προς Νέα Δημοκρατία, Νέα Αριστερά και ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Πρωτιά του «Κανένα» ως καταλληλότερου πρωθυπουργού

Στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, αυτή τη φορά πιο δημοφιλής πολιτικός (με βάση τις θετικές γνώμες) φαίνεται να είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 41%, ξεπερνώντας τον πρωθυπουργό καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 39%. Ακολουθούν η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 34%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 32%, και μετά ο Στέφανος Κασσελάκης με 26%.

 

Ενδιαφέρον έχει ότι ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατορθώνει να προηγείται τόσο σε όσους δηλώνουν Αριστεροί αλλά και στους Κεντροαριστερούς, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την υψηλότερη δημοτικότητα από όσους δηλώνουν κεντρώοι και δεξιότεροι. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει να είναι δεύτερος ακόμη και στους κεντροαριστερούς, όπου όμως έχει και το υψηλότερο ποσοστό του και ο Στέφανος Κασσελάκης.

 

Τα υπόλοιπα ευρήματα της δημοσκόπησης

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, αυξάνεται το ποσοστό όσων απαντούν ότι η χώρα πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση και πλέον φτάνει το 66%, ενώ το ποσοστό όσων είναι γενικά ικανοποιημένοι από την κατάσταση υποχωρεί στο 29%.

Ως προς το ποια προβλήματα θεωρούν οι πολίτες σημαντικότερα, κυριαρχούν αυτά που έχουν να κάνουν με την οικονομία. Οι πολίτες αναφέρουν πρώτα από όλα την ακρίβεια και την οικονομία, ενώ ενδιαφέρον έχει ότι ανεβαίνει και η επίκληση της κρίσης θεσμών ως προβλήματος.

Οι «κόκκινες κάρτες» των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση, δηλαδή οι τομείς όπου έχει τις χειρότερες επιδόσεις είναι η εγκληματικότητα, η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, η αντιμετώπιση της διαφθοράς και η αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Τους πιο καλούς βαθμούς τους παίρνει η κυβέρνηση στην προσέλκυση του τουρισμού, στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, στην αμυντική θωράκιση της χώρας και στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Οι τομείς όπου η αξιολόγηση της κυβέρνησης έχει τη μεγαλύτερη πτώση αφορούν την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, τις υποδομές, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην εξωτερική πολιτική και στην αμυντική θωράκιση.

Δύο τομείς έχουν ενδιαφέρον μια που είναι απ’ αυτούς όπου η κυβέρνηση έχει αρνητική αποτίμηση. Από τη μία, ο πληθωρισμός όπου παραμένουν σταθερά υψηλές στο 72% και από την άλλη το ζήτημα της εγκληματικότητας που σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση έχουμε άνοδο των αρνητικών γνωμών από το 73% στο 77%.

Οι θετικές γνώμες για την κυβέρνηση υποχωρούν από το 35% τον Φεβρουάριο σε 30% τον Μάρτιο, όταν τον Νοέμβριο ήταν στο 39%.

Αυτή την δυσαρέσκεια δεν φαίνεται να καρπώνεται η αξιωματική αντιπολίτευση, που έχει χαμηλές θετικές γνώμες στο 10%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, υποχωρούν οι θετικές αξιολογήσεις για τον πρωθυπουργό από το 40% στο 34%, έστω και εάν οι θετικές αξιολογήσεις για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ξεπερνούν το 17%.

Ως προς τον γενικό δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης, δηλαδή τον μέσο όρο του ισοζυγίου της αξιολόγησης της σημερινής οικονομικής κατάστασης της χώρας (θετικά-αρνητικά) και του ισοζυγίου της πρόβλεψης για την οικονομία (θα καλυτερέψει – θα χειροτερέψει).

Η δημοσκόπηση αποτυπώνει και μια αύξηση των αρνητικών γνωμών για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το 53 % τοποθετείται αρνητικά και το 42% τοποθετείται θετικά.

Ως προς την τραγωδία στα Τέμπη, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, είναι διάχυτη η αίσθηση στην κοινωνία ότι ούτε το δικαστικό, ούτε το πολιτικό σύστημα έχει κινηθεί αποτελεσματικά για την απόδοση ευθυνών.

Αυτό πιστεύει το 88% των ερωτηθέντων, με τις αρνητικές γνώμες να αυξάνονται όσο πηγαίνουμε αριστερότερα της κεντροδεξιάς (όπου επίσης το ποσοστό είναι 75%) αλλά και σε όσους δηλώνουν «δεξιοί».

Ως προς το ενδιαφέρον για τις επερχόμενες εκλογές καταγράφεται μια μικρή αύξηση του ενδιαφέροντος και ρητής πρόθεσης συμμετοχής, ενώ οι πολίτες προκρίνουν την αυτοπρόσωπη παρουσία αντί για την επιστολική ψήφο (9%). Όμως, η ηλικιακή κατηγορία που αγκαλιάζει την νέα εκλογική πρακτική είναι κατεξοχήν η GenZ.

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Η πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές και η έκπληξη στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Opinion Poll, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Action24, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή η Νέα Δημοκρατία προηγείται σταθερά με ποσοστό 27,7%, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 10,8%.

Σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ (10%), ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ελληνική Λύση με 8,1%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,6%, η Νίκη με 3,4%, η Πλεύση Ελευθερίας και οι Δημοκράτες  με 2,4%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων, σύμφωνα με την έρευνα, φτάνει στο 19,7%.

Στην εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με διαφορά 21 μονάδων από το δεύτερο κόμμα.

Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση ψήφου ενόψει ευρωεκλογών, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 34,4%, με μια διαφορά 21 ποσοστιαίων μονάδων από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος καταγράφει ποσοστό 13,4%. Στην τρίτη θέση είναι το ΠΑΣΟΚ με 12,5% και ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 10,1%, το ΚΚΕ με 9,4%, η Νίκη με 4,3%. Το κόμμα «Δημοκράτες» του Ανδρέα Λοβέρδου ακολουθεί με 2,9%, όπως και η Πλεύση Ελευθερίας, η Νέα Αριστερά με 2,8% και οι Σπαρτιάτες με 2,5%.

Σχετικά με την δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι στην πρώτη θέση. Ο πρόεδρος του νεοσύστατου κόμματος «Δημοκράτες» Ανδρέας Λοβέρδος, φαίνεται πως προηγείται του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, βρίσκεται στην 7η θέση.

Παράλληλα, στην δημοσκόπηση αποτυπώνεται πως η ακρίβεια παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα των πολιτών που τους απασχολεί περισσότερο, ενώ καταγράφεται πως το 70,3% δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από τους χειρισμούς της κυβέρνησης ως προς τη διαλεύκανση της τραγωδίας των Τεμπών.

Δείτε την δημοσκόπηση:

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.