Τουρκικά ΜΜΕ: «Δεν συμβαίνει τίποτα στη Χίο που να μην το γνωρίζει η ΜΙΤ – Κι ένας στρατιώτης να έρθει θα το μάθει»!

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό είναι το κείμενο Τούρκου δημοσιογράφου Γιλμάζ Οζντίλ της εφημερίδας  Σοζτζού  ο οποίος φαίνεται πως έχει στοχοποιήσει τη Χίο, την οποία έχει επισκεφθεί πιθανότατα αρκετές φορές.

Ενώ ξεκινά το κείμενό του σχετικά ήπια περιγράφοντας την τουριστική και εμπορική ζωή στο νησί, στη συνέχεια αναφέρει ότι στην Χίο δεν γίνεται που να μην το γνωρίζει η ΜΙΤ και ότι αν στηθούν πολυβόλα απέναντι στο Τσεσμέ και τιναχθεί ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός του νησιού, δεν θα χρειάζεται καν εισβολή στο νησί.

«Βρίσκομαι στο Τσεσμέ. Απέναντι από τη Χίο και πίνω ένα καφέ στη δροσιά. Ένας κύριος με πλησίασε. Ήρθαν από την Κων/πολη οικογενειακά για διακοπές.

Μου λέει: «Δεν συμφωνώ με τις απόψεις σας, αλλά σας διαβάζω κάθε μέρα».

«Ωραία», του είπα.

Νομίζω ότι ένιωσε την ανάγκη να ανοίξει μια συνομιλία. Έδειξε τη Χίο με το δείκτη του χεριού του και είπε: «Πρέπει να πάρουμε αυτά τα 12 νησιά»

Νομίζω ότι θα ήταν υπέροχο, του είπα, αλλά η Χίος δεν είναι ένα από τα 12 αυτά νησιά…

«Πως δεν είναι μωρέ» είπε θυμωμένος …

«Θα είσαι από τη Σμύρνη», είπε έκπληκτος και μουρμουρίζοντας έφυγε.

Και δεν ξέρει και δεν ξέρει ότι δεν ξέρει. Και είναι και σίγουρος… Ως εκ τούτου, χαίρομαι που διαφωνεί με τις απόψεις μου.

Άνοιξα το κινητό μου. Κοιτάζω τις ειδήσεις από τον ιστότοπο της εφημερίδος Σοζτζιού.

Υπάρχει μια επικεφαλίδα της τελευταίας στιγμής.

Γράφει: «Νavtex για τη Χίο», τι καλά!!

Έκανα κλικ

Δημοσιεύσαμε μια νέα navtex, ανακοινώνοντας ότι «παραβιάστηκε το μη στρατιωτικό καθεστώς της Χίου, όπως καθορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάννης». Δηλαδή…. Έχουμε ανακοινώσει σε ολόκληρο τον κόσμο, ότι Έλληνες στρατιώτες έχουν τοποθετηθεί στη νήσο Χίο,  η οποία θα έπρεπε να είναι αποστρατικοποιημένη.

Ε λοιπόν, αν το νησί της Χίου έχει γίνει μια τέτοια τσίχλα πρωί-πρωί, επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω για τη navtex της Χίου…

Τα 12 νησιά, στην πραγματικότητα δεν είναι 12 τεμάχια νησιών. Υπάρχουν περίπου 150 νησιά, από τα οποία τα 20 είναι τα μεγαλύτερα.

Κατά την Οθωμανική περίοδο, αυτό σημαίνει «μη μουσουλμανικά νησιά που κυβερνώνται από ένα συμβούλιο  12 ηλικιωμένων ατόμων».

Λέγοντας – λέγοντας 12, να που για σένα έγιναν 12… Ακόμα και οι Έλληνες στη δική τους γλώσσα χρησιμοποιούν τη λέξη «Δώδεκα», που σημαίνει 12 και τα αποκαλούν «Δωδεκάνησα».

Το νησί της Χίου, είναι ένα από τα νησιά που μου έδωσε ο σουλτάνος μας, αλλά δεν είναι ένα από τα 12 νησιά. Η Σάμος, απέναντι από το Κουσάντασι, δεν είναι ένα από τα 12 νησιά. Το νησί της Χίου φαίνεται μικρό από μακριά, αλλά είναι 150 φορές μεγαλύτερο από την Πρίγκηπο της Κων/πολης

Είναι 22 φορές μεγαλύτερο από την Τένεδο.Είναι τετραπλάσιο του Τσεσμέ, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι.  Η Χίος ήταν δική μας για 346 χρόνια, μεταξύ 1566 και 1912.

Τα πλοία της οικογένειας Ertürk μεταφέρουν ανθρώπους στη Χίο, έεε από το 1925. Ξεκίνησαν με ξύλινες βάρκες και συνεργάζονται με τα σύγχρονα καταμαράν που βλέπετε σήμερα στο Βόσπορο. Μπείτε στο φέρι Ertürk και είστε στη Χίο σε 20 λεπτά.

Με το που θα πατήσετε το πόδι σας στη Χίο, υπάρχει μια τεράστια αγορά με αλλαντικά, κρασί, τυρί ή  σαλάμι, πωλούνται μυριάδες ποικιλίες …  Δεν θέλω παρεξηγήσεις, αλλά δύσκολα θα τα βρείτε στην Τουρκία και σ’ αυτές τις τιμές που είναι πολύ λογικές.

Η Χίος είναι το μοναδικό Ελληνικό νησί όπου περνά η Τουρκική λίρα. Μπορείτε να ψωνίσετε σε Τουρκική λίρα ακόμα κι αν δεν έχετε ευρώ στην τσέπη σας, δεν τους αρέσει, αλλά δεν θα το αρνηθούν.Υπάρχει πάντα κάποιος που μιλάει σπαστά Τούρκικα σε κάθε κατάστημα.

Επιτρέψτε μου να μην δώσω τα ονόματα των εστιατορίων, που φτιάχνουν υπέροχες αντσούγιες, χταπόδι με κουσκούς και ψητό βάτο..

Υποτίθεται ότι λέμε «θα το φάω αν το ψαρέψει ο πατέρας μου από τη θάλασσα», αλλά αυτό είναι μια ιστορία

Για παράδειγμα σε μας και βάτο να βγάλουν, δεν το δίνουν  ούτε στις γάτες, τον πετούν στα σκουπίδια. Ωστόσο οι Έλληνες το βάτο το φτιάχνουν φαγητό, μετατρέποντας κάθε προϊόν που βγαίνει από τη θάλασσα πρώτα σε γεύση και μετά σε χρήμα.

Μπύρα Χίου, Μπύρα Σάμου, μπορείτε να τα βρείτε μόνο στη Χίο. Όπως το γάλα, παράγεται  καθημερινά και καταναλώνεται καθημερινά.

Όπως με το παράδειγμα της μπύρας, φέρουν το σήμα της Χίου σε όλους τους τομείς. Για παράδειγμα, υπάρχει η συμφωνία της Χίου που παίζεται από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου. «Η παράδοση της Χίου»

Αντικατοπτρίζει τις μουσικές αξίες της Χίου.

Ως ίχνη από εμάς τους Τούρκους, περιέχει μελωδίες ζεϊμπέκικου. Για την γνωριμία (προώθηση) του νησιού, τύπωσαν χρήμα και έδωσαν μελωδίες στη φιλαρμονική του Λονδίνου.

Γνωρίζουν πολύ καλά την προπαγάνδα. Η Ελλάδα έεε από το 1918 χρησιμοποιεί τη Βρετανία ως βάση προπαγάνδας.

Η πιο σημαντική εκκλησία της είναι το μοναστήρι της Νέας Μονής… Δεδομένου ότι η θέα του είναι μαγευτική, κάθε επισκέπτης του νησιού επισκέπτεται αυτό το μοναστήρι. Μέσα στο μοναστήρι υπάρχει ένα δωμάτιο γεμάτο κρανία.

Γυάλινα ντουλάπια, τοίχοι, κρανία και οστά παντού. «Σφαγιάστηκαν βάναυσα από τους Οθωμανούς», λέει η πινακίδα!

Τούρκοι τουρίστες που επισκέπτονται τη Χίο επισκέπτονται αυτό το μοναστήρι, κάνουν ευχές, ανάβουν κεριά, τραβούν πολλές φωτογραφίες σουβενίρ, επειδή δεν καταλαβαίνουν τι είναι γραμμένο στα ελληνικά σήματα και τα μοιράζονται στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!

Οι Έλληνες και μας παίρνουν τα χρήματά μας ως τουρίστες και μας αποκαλούν δολοφόνους και μας διαφημίζουν… Όπως είπα, γνωρίζουν πολύ καλά την προπαγάνδα.

Έχουμε ένα τζαμί στη Χίο. Το Τζαμί Mecidiye. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Σουλτάνου Abdülmecid.

Μπορείτε να δείτε τον μιναρέ του από οποιοδήποτε σχεδόν μέρος της Χίου.

Το 2016 το έκλεισαν με κιγκλιδώματα λέγοντας «θα το αποκαταστήσουμε», φώναζαν ότι «βρήκαμε ερείπια εκκλησίας στα θεμέλια, αποδείχθηκε ότι έχτισαν το τζαμί στην εκκλησία» και το μετέτρεψαν σε βυζαντινό μουσείο. Τώρα προσπαθούν χωρίς ντροπή να μας διδάξουν «σεβασμό στον τόπο της λατρείας».

Υπάρχει μια ιστορική βιβλιοθήκη, μια βιβλιοθήκη του Κοραή, ανεκτίμητα βιβλία από τους Οθωμανούς, καλυμμένα με δέρμα αντιλόπης, ένα υπέροχο αρχείο που περιέχει όλες τις γενεαλογίες των Τούρκων της Χίου, όλα τα έγγραφα της τουρκικής παρουσίας στη Χίο σώζονται εδώ.

Υπάρχει ένα μουσείο μαστίχας, δηλαδή υπάρχει ένα μουσείο της σταγόνας μαστίχας Χίου που  μασάμε. Κατά τη διάρκεια της παιδικής μου ηλικίας, υπήρχαν μαστίχες σε όλο το Τσεσμέ, στις ρίζες αυτών των όμορφων μαστιχόδεντρων χύθηκε βιτριόλι, τα ξέραναν, τα έκαναν οικόπεδα, έκαναν κατασκευαστικές ζώνες και χτίστηκαν εξοχικά.

Ο Έλληνας διατηρεί φυσικά τα μαστιχόδεντρα και διαθέτει ένα μουσείο για να τα διατηρήσει πολιτιστικά. Οι άνθρωποι λυπούνται όταν τα βλέπουν.

Το τμήμα του Αιγαίου Πελάγους μεταξύ Τσεσμέ και Χίου ονομάζεται στενό της Χίου. Στο χωριό Τσιφτλίκ του Τσεσμέ, υπάρχει μια περιοχή που τη λένε «ο λάκκος του γουρουνιού», που εκτείνεται με τη μορφή μιας χερσονήσου μέχρι το στενό της Χίου, αυτό είναι το πλησιέστερο σημείο μας προς το νησί της Χίου. Οι παράνομοι «πρόσφυγες» προσπαθούν να περάσουν στη Χίο από αυτό ακριβώς το σημείο.

Οι Ελληνική ακτοφυλακή  περιπολεί συνεχώς, τρυπούν τις λαστιχένιες βάρκες των προσφύγων με ραβδιά σαν δόρυ, τις βυθίζουν, χωρίς να σώζουν τους πνιγόμενους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Δνσης Ασφαλείας του Τσεσμέ, όχι μόνο Σύριοι, αλλά και πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, την Αγκόλα, την Ερυθραία, το Μάλι, το Κονγκό, τη Σομαλία, τη Σρι Λάνκα, τη Σενεγάλη, σχεδόν απ’ όλα τα φτωχά έθνη πεθαίνουν εδώ. Εάν συναντήσουν την ακτοφυλακή μας, επιβιώνουν, αλλιώς πεθαίνουν. Ο «λάκκος του γουρουνιού» στο χωριό Τσιφτλίκ, είναι γεμάτος με τα ρούχα και  παπούτσια των φτωχών πνιγμένων που τους χτυπάει στην ακτή… Σαν μουσείο τραγωδίας.

Πρόσφυγες που κατάφεραν να φτάσουν στη Χίο τοποθετήθηκαν στο στρατόπεδο της Σούδας στο κέντρο της Χίου. Ήταν σαν φυλακή. Έζησαν μια απάνθρωπη ζωή.

Ο αγαπητός μου φίλος Korcan Kara, ο οποίος έκανε θρυλικό ρεπορτάζ, κάτι που θεωρούνταν αδύνατο και  κατάφερε να εισέλθει σ’ αυτό το φρικαλέο στρατόπεδο το 2017.

Έμεναν 1400 πρόσφυγες, 150 εκ των οποίων ήταν παιδιά. Πήρε φωτογραφίες και γύρισε στο Τσεσμέ.

Τις μετέτρεψε σε έκθεση με τίτλο: «Οι απάτριδες στην άλλη πλευρά των νερών». Την έκθεση την παρουσίασε σε 23 διαφημιστικές πινακίδες, κάτω από τους μύλους στο Αλάτσατι. Έγραψε την ιστορία κάθε φωτογραφίας.

Αυτή η έκθεση, η οποία είχε παρουσιαστεί ευρέως στον Τουρκικό τύπο, έκανε μια τεράστια εντύπωση, διέσχισε τα σύνορα και βρήκε τον δρόμο της στον αμερικανικό τύπο και στον Ευρωπαϊκό τύπο.

Αμέσως μετά την έκθεση του Korcan, η Ελλάδα έκλεισε βιαστικά το στρατόπεδο της Σούδας και πάλι στη Χίο, άνοιξε ένα νέο στρατόπεδο, σε μια απομονωμένη περιοχή.

Σήμερα, υπάρχουν περισσότεροι από 2500 πρόσφυγες σε αυτό το στρατόπεδο και δεν επιτρέπουν καν στον Ευρωπαϊκό τύπο να εισέλθει.

(Η οικογένεια του Korcan προέρχεται από τέσσερις γενιές από την πλευρά του πατέρα από τη νήσο Χίο … Κατά την οθωμανική περίοδο, ο προπάππους του Korcan, ήταν διευθυντής κτηματολογίου του νησιού, ο παππούς του ήταν ο φαρμακοποιός του νησιού, ακόμη και το τουρκικό λουτρό που χρησιμοποιείται  ως πολιτιστικό κέντρο στη Χίο, το είχε κάνει ο προπρο-παππούς του Korcan,  δικηγόρος αγωγών- δικηγόρος, ο Hüseyin İlhami.)

(Ένα άλλο όνομα που άφησε τη σφραγίδα του στη Χίο, είναι ο πρώτος Τούρκος που ανέβηκε στο Έβερεστ, ο προπρο-παππούς του αγαπητού μου φίλου Nasuh Mahruki, ο καπετάνιος Αλί Πασά.  Σκοτώθηκε με την πυρπόληση της ναυαρχίδας, ενώ πολεμούσε για να καταστείλει την εξέγερση της Χίου. Το επώνυμο Mahruki, που σημαίνει «πέθανε φλεγόμενος», υιοθετήθηκε από τους απογόνους του ως κληρονομιά  τιμής.)

Στη Χίο υπάρχει αεροδρόμιο.

Βρίσκεται στην περιοχή Kαρφάζ, ακριβώς απέναντι από το χωριό Τσιφτλίκ. Μπορείτε ακόμη να πάτε περπατώντας από το κέντρο της Χίου, είναι τόσο κοντά.

Τα ναυλωμένα (charter) αεροπλάνα προέρχονται από την Αγγλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Υπάρχουν τρία καθημερινά δρομολόγια από την Αθήνα το καλοκαίρι και το χειμώνα.

(Ένας από τους κύριους λόγους που προσπάθησαν να ξεφύγουν από την Τουρκία τα μέλη των FETO (Γκιουλενιστές) και να περάσουν στη Χίο, είναι αυτό το αεροδρόμιο… Αν περνούσαν στη Χίο και είχαν στο διαβατήριο βίζα, μπορούσαν να πετάξουν για ολόκληρη της Ευρώπη).

Υπάρχει ένας σταθμός παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, ακριβώς δίπλα στο αεροδρόμιο.

Αυτό το μέρος παρέχει όλη την ηλεκτρική ενέργεια του νησιού, λειτουργεί με ντίζελ. Οι καμινάδες είναι κόκκινες και λευκές!

Πιθανώς μετά από αυτό το άρθρο να τις βάψουν με άλλο χρώμα …

Επειδή μοιάζει σαν να έχουν στήσει μια Τουρκική σημαία στο νησί.

Στήνεις τα πυροβόλα στο Τσεσμέ, προσβάλλεις αυτό το σταθμό παραγωγής ρεύματος και το νησί πέφτει σε κώμα. Δεν χρειάζεται να μπούμε καν στον κόπο να κάνουμε απόβαση.

Σαν δορυφόρος της Χίου, ακριβώς δίπλα της, υπάρχει η μικρονησίδα «Οινούσες». Βρίσκονται ακριβώς απέναντι από το Γαϊδουρονήσι που ανήκει σε μας. Το δικό μας Γαϊδουρονήσι είναι τελείως άδειο και υπάρχουν μόνο γαϊδούρια.

Ωστόσο στις Οινούσες, υπάρχει ένα από τα σημαντικότερα σχολεία της Ευρώπης στη ναυτιλία, που εκπαιδεύει καπετάνιους  σκαφών και πλήρωμα των γιοτ. Έκαναν ακόμη και αυτό το μικρό κομμάτι γης πολύτιμο με την ίδρυση σχολείου.

Σ’ αυτό το σχολείο εκπαιδεύονται οι καπετάνιοι για μεγάλα γιοτ. Για το λόγο αυτό, ως επί το πλείστον, Ελληνικό προσωπικό εργάζεται στα γιγαντιαίου  μεγέθους σκάφη, των πλουσιότερων Αράβων, Ρώσων και Αμερικανών στον κόσμο.

Μέχρι σ’ αυτό το σημείο του άρθρου φάγαμε, ήπιαμε ακούσαμε μουσική, ταξιδέψαμε, τώρα ας έρθουμε στο λεπτό σημείο…

Στο κέντρο της Χίου, ακριβώς πίσω από τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία, υπάρχει ένα στρατόπεδο! Υπάρχουν 5000 στρατιώτες ΠΖ.

Κανονικά, πρέπει να υπάρχουν περισσότεροι Στρατοχωροφύλακες για τη διατήρηση της τάξης, αλλά αυτά είναι εξοπλισμένο ΠΖ.

Ένα στρατόπεδο μεγαλύτερο απ’ αυτό, βρίσκεται στους πρόποδες των βουνών Πελιναίο, με υψόμετρο 1297 μέτρα, που αποτελούν τη σιλουέτα της Χίου. Στη Χίο υπάρχουν τουλάχιστον 15000 στρατιώτες!

Δεν είναι μυστικό.

Καθίστε σε οποιοδήποτε εστιατόριο ή καφετέρια στη Χίο και θα δείτε τα στρατιωτικά οχήματα να έρχονται σε αυτούς τους στρατώνες, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Ακόμα και εκείνοι που κάθονται στις καφετέριες εδώ και 20 χρόνια, το βλέπουν.

Η αξιότιμη κυβέρνησή μας το βλέπει τσίμα – τσίμα και ανακοινώνει navtex τσίμα – τσίμα !!

Καθίστε στο κορδόνι της Χίου…

Δεν είναι μόνο Ελληνικά πολεμικά πλοία, αλλά συνεχώς παρκάρουν και πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ, πολεμικά πλοία της Γαλλίας, πολεμικά πλοία της Πορτογαλίας, πολεμικά πλοία της Γερμανίας, πολεμικά πλοία της Ισπανίας.

Εμείς υποτίθεται ότι ανακοινώνουμε navtex και τους ξεμπροστιάσουμε…

Ωστόσο, ακόμη και ο κωφός σουλτάνος γνωρίζει την Ελληνική στρατιωτική παρουσία στη Χίο.

Δεν χρειάζεται να τραβήξετε εικόνες από το διάστημα.

Καθίστε στο κορδόνι της Χίου…

Θα δείτε τα σκάφη της Ελληνικής Ακτοφυλακής,  που είναι γεμάτα από SAT κομάντος, σαν τα κολοκύθια..

Οι στρατιώτες μεταφέρονται στη Χίο με Ελληνικά κρουαζιερόπλοια.

Επιπλέον… Σχεδόν όλο το προσωπικό των πορθμείων που εκτελούν δρομολόγια από την Αθήνα προς τη Χίο, αλλά και σε όλα τα Ελληνικά νησιά, είναι συνταξιούχοι στρατιωτικοί, ακόμη και οι καμαρότοι, είναι προσωπικό πληροφοριών.

Η ΜΙΤ (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών)  μας, γνωρίζει τη Χίο σαν τη χούφτα της..

Δεν είναι αν έρθει στρατιώτης στη Χίο, ακόμα και ένα μεταναστευτικό πουλί ένα έρθει, το γνωρίζει η ΜΙΤ.

Και ενώ έτσι έχει η κατάσταση, η αξιότιμη κυβέρνησή μας ανακοινώνει navtex, σαν να ήταν η πρώτη φορά που άκουσε ότι είχαν συγκεντρώσει στρατεύματα στη Χίο και αυτό παρουσιάστηκε ως «η είδηση της τελευταίας στιγμής…»

Αν πω ότι είναι θλιβερό, δεν γίνεται.. Να πως ότι είναι κωμικό, ακόμα περισσότερο δεν γίνεται..

Το καλύτερο είναι να σιωπήσω, τουλάχιστον θα συνεχίσω να πίνω τον καφέ μου, απέναντι από τη Χίο.»

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.