Κορονοϊός: Τι δείχνουν τα λύματα για το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη

Κορονοϊός: Τι δείχνουν τα λύματα για το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη

Κορονοϊός: Τι δείχνουν τα λύματα για το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη

Η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης καταγράφει πτώση, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως “ξεμπλοκάραμε” αλλά δεν εφησυχάζουμε.

Σε δηλώσεις του στον Real Fm 107,1 ο πρύτανης του ΑΠΘ εξήγησε ότι η μέση τιμή αυτής της εβδομάδας σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης είναι μειωμένη κατά 36%, γεγονός που σημαίνει πως η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα -η οποία είχε οριζοντιωθεί για περίπου επτά μέρες με τον πρύτανη να “χτυπά” τότε τον “κώδωνα” του κινδύνου- καταγράφει πτώση.

Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων που έγιναν από τη διεπιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος και τα οποία αποτυπώνουν την επιδημιολογική εικόνα της περιοχής και την εξέλιξη στο “μέτωπο” του κορονοϊού.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαϊωάννου -ο οποίος είναι επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας που διεξάγει την έρευνα και παρακολουθεί τη συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-Cov-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης- η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική και αναμένεται να αποτυπωθεί και σε επίπεδο κρουσμάτων μέχρι την επόμενη Κυριακή και Δευτέρα.

Κορονοϊός: Τι δείχνουν τα λύματα για το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη

 

Σήμερα, υπογράμμισε ο κ. Παπαϊωάννου, βρισκόμαστε στα επίπεδα περίπου της 26ης και 27ης Οκτωβρίου. Επισήμανε δε πως τις επόμενες μέρες ο αριθμός των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη θα κινείται σταθερά κάτω από τα 400 ημερησίως.

“Ναι μεν πάμε καλύτερα αλλά δεν εφησυχάζουμε”, είπε ο κ. Παπαϊωάννου προσθέτοντας πως “δεν είμαστε στο επίπεδο εκείνο που θα μας επιτρέψει να συζητήσουμε την οποιαδήποτε άρση του όποιου μέτρου”.

Αναφερόμενος πάντως στο ενδεχόμενο επανεκκίνησης τομέων της οικονομίας ο κ. Παπαϊωάννου επέμεινε στην ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων, καθώς το “ιικό φορτίο υποβόσκει” και “είναι πολύ εύκολο να γίνει το ριμπάουντ προς τα πάνω όπως έγινε στις Βρυξέλλες και στο Άμστερνταμ”.

Ακούστε όλα όσα είπε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου στη Μαρία Σαμολαδά για την εξέλιξη της διασποράς του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη:

Πηγή: GRTimes.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.