Γιατί δεν πέφτουν τα κρούσματα – Βήμα- βήμα οι αποφάσεις για σταδιακή άρση του lockdown

Γιατί δεν πέφτουν τα κρούσματα – Βήμα- βήμα οι αποφάσεις για σταδιακή άρση του lockdown

Τα κρούσματα παραμένουν ακόμα σε υψηλά επίπεδα, όπως και ο αριθμός των νεκρών και διασωληνωμένων. Ο ΕΟΔΥ την Πέμπτη ανακοίνωσε 1.882 νέα κρούσματα, 100 νεκρούς και 622 διασωληνωμένους.

Μπορεί ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού να δείχνει μια μικρή υποχώρηση – από τα 2.100 στα 1.882- όμως, όπως επισημαίνουν λοιμωξιολόγοι και επιστήμονες η μείωση δεν είναι δραστική, όπως κανονικά θα έπρεπε μέσα σε συνθήκες lockdown.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της καθηγήτριας Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και προέδρου του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνάς Λινού, η οποία μιλώντας στον RealFm και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου είπε μεταξύ άλλων ότι “έχουμε ενδοοικογενειακή πλέον διασπορά και βεβαίως μπήκε σε όλες τις επιχειρήσεις και έχουμε και ενδοεπιχειρησιακή διασπορά.

Αυτό δημιουργεί πρόβλημα γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε ιχνηλάτηση και τα τεστ είναι σχετικά λίγα και μπορεί να έχουμε πάρα πολλά κρούσματα στην κοινότητα”, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της και για την Αττική. Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι τα κρούσματα δεν πέφτουν για μια σειρά από λόγους μεταξύ των οποίων οι ενδοοικογενειακές μολύνσεις, η κόπωση του πληθυσμού στα μέτρα και οι καιρικές συνθήκες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι αποφάσεις της κυβέρνησης λαμβάνονται σύμφωνα με τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων. Το σκηνικό όπως διαμορφώνεται έως σήμερα επιδημιολογικά δεν είναι καλό γι’ αυτό και στο Μέγαρο Μαξίμου παίρνουν αποφάσεις με το… σταγονόμετρο για τη σταδιακή άρση του lockdown.

Προς το παρόν η παράταση των περιοριστικών μέτρων έως τις 14 Δεκεμβρίου, που ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ήταν προειλημμένη και σε αυτό το πλαίσιο αναβλήθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα η ανακοίνωση του “οδικού χάρτη” – ίσως και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη- για το πώς θα προχωρήσουμε έως τις γιορτές αλλά και λίγο μετά. Το “σύνθημα” που έχει δοθεί είναι “πάμε βήμα – βήμα”.

Έτσι, μετά τις σχετικές εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων που είπαν “όχι” στο άνοιγμα των σχολείων από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, φαίνεται ότι η επαναλειτουργία τους μετατίθεται για μετά τις γιορτές, αν και επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα κάτι τέτοιο.

Το σίγουρο είναι ότι θα μείνουν κλειστά μπαρ και νυχτερινή διασκέδαση, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, μέχρι να έρθει το εμβόλιο, ενώ από τη Δευτέρα ανοίγουν τα καταστήματα με εποχικά είδη, τα οποία θα επιτρέπεται να πωλούνται και από τα σούπερ μάρκετ.

Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης πρόκειται για περίπου 110 καταστήματα στην Επικράτεια, άρα δεν αναμένεται να προκληθεί συνωστισμός.

Στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο να ανοίξουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα όπως και τα κομμωτήρια στις 14 Δεκεμβρίου, με τα τελευταία να μην αποκλείεται να λειτουργήσουν και το Σαββατοκύριακο 12-13 Δεκεμβρίου, καθώς ήδη τα τηλέφωνα για ραντεβού έχουν πάρει “φωτιά”. Πάντως, όπως διαμηνύουν από την κυβέρνηση ό,τι ανοίξει, θα είναι με πολύ αυστηρά μέτρα και τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Δύσκολη εξίσωση αποτελεί η εστίαση αλλά και το τι θα γίνει με τα μεγάλα εμπορικά κέντρα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.