Γιατί ανησυχεί τους ειδικούς το τρίτο κύμα πανδημίας

Γιατί ανησυχεί τους ειδικούς το τρίτο κύμα πανδημίας-Τώρα έχουμε το 2ο κύμα. Αν δεν φτιαχτεί η απαραίτητη υποδομή, θα ξεσπάσει ένα 3ο κύμα στις αρχές του νέου έτους»

Την ώρα που μαίνεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας, με τα ενεργά κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τα 15 εκατομμύρια και τον αριθμό των νεκρών να κυμαίνεται καθημερινά στις 250.000, γίνεται λόγος για επικείμενο 3ο κύμα, πολλαπλώς ισχυρότερο.

Χρονικώς τοποθετείται κοντά στην πρωτοχρονιά και ήδη σειρά ειδικών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την covid-19 στην Ελβετία, Ντέιβεντ Ναμπάρο, τόνισε ότι η Ευρώπη ενδέχεται να δει ένα 3ο κύμα στις αρχές του 2021, προτού κυκλοφορήσει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Ο ίδιος εμφανίστηκε απαισιόδοξος: «Δεν κατόρθωσαν να οικοδομήσουν τις απαραίτητες υποδομές στη διάρκεια του θέρους, αφότου ετέθη υπό έλεγχο το 1ο κύμα.

Τώρα έχουμε το 2ο κύμα. Αν δεν φτιαχτεί η απαραίτητη υποδομή, θα ξεσπάσει ένα 3ο κύμα στις αρχές του νέου έτους».

giati-anisychei-toys-eidikoys-to-trito-kyma-tis-pandimias0

Το kathimerini.gr ζήτησε από τον βιολόγο (με μεταπτυχιακό στη Μοριακή Ιατρική και διατριβή στην Ιολογία- συγκεκριμένα γρίπη) Γιώργο Καργιολάκη να μας εξηγήσει γιατί το 3ο κύμα προκαλεί ανησυχία και πώς φτάσαμε έως εδώ.

Γιατί ανησυχεί τους ειδικούς το τρίτο κύμα πανδημίας

«Στο πρώτο κύμα η Ελλάδα πολύ ορθά, υπό το φόβο του αγνώστου και αντιλαμβανόμενη ότι δεν θα ανταποκριθεί στην πίεση που θα ασκήσει μια εκθετική αύξηση της επιδημίας στη χώρα, έλαβε τα απαραίτητα μέτρα πολύ πετυχημένα, σχεδόν εκριζώνοντας τον ιό.

Αυτό που δεν έγινε κατανοητό είναι ότι η πιθανότητα να συναναστραφείς με κάποιο κρούσμα/ασυμπτωματικό μετά το lockdown της άνοιξης ήταν πολύ μικρή και σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες την περίοδο του καλοκαιριού, που ευνοούν τις δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, ήταν πολύ δύσκολο να δούμε κάποιο “δεύτερο κύμα” μέσα στο καλοκαίρι χωρίς να υπάρξουν εισερχόμενες σπίθες και φαινόμενα υπερμετάδοσης», σημειώνει.

Ο ίδιος, μιλώντας στην «Κ», διαπιστώνει ότι λόγω της αλλαγής του καιρού, αλλά και μιας χαλαρότητας που ξεκίνησε το καλοκαίρι και έφτασε –όπως λέει- έως και τον Οκτώβριο, αυτά που εξελίσσονται τώρα «πρέπει να μας γίνουν μάθημα», καθώς –όπως φαίνεται- «η κυβέρνηση μόνο με lockdown μπορεί να ελέγξει την κατάσταση».

Ο κ. Καργιολάκης υποστηρίζει ότι «αν ο ιός λοιπόν ακολουθήσει την πορεία που συνήθως έχουν άλλες ιώσεις, όπως η γρίπη, τότε οι μήνες του χειμώνα, με κορύφωση τα τέλη

Ιανουαρίου- αρχές Φεβρουαρίου θα είναι δύσκολοι, με ένα τρίτο κύμα να είναι πιθανό σε όλη την Ευρώπη», ειδικά «αν “ανοίξουμε” νωρίτερα από όσο πρέπει και χωρίς στρατηγικό σχέδιο για το πώς θα ανοίξουμε».

Και προσθέτει με έμφαση: «Αν μάλιστα δεν έχει καταφέρει κάπως να συνέλθει το ΕΣΥ, τότε το 3ο κύμα θα είναι καταστροφικό, λόγω του burnout των ιατρών και νοσηλευτών και του συστήματος γενικά. Και έτσι θα έχουμε περισσότερους νεκρούς και από άλλες ασθένειες».

Στο ερώτημα, γιατί χρονικώς προσδιορίζεται εκεί το 3ο κύμα, σημειώνει ότι «γενικά οι ιώσεις του κρυολογήματος και της γρίπης κάνουν διαχρονικά peak τότε», συν του ότι θα έχουν προηγηθεί οι γιορτές- «κι αν αρχίσουν οι επισκέψεις στα σπίτια και τα τραπεζώματα ενδέχεται να φουντώσει το πρόβλημα».

Δοθέντος του ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει αυστηρά μέτρα (lockdown), είναι πιθανό να αποτραπεί το 3ο κύμα; «Έχουμε τώρα κάποια μέτρα, δεν τηρούνται όλα,

όπως είδαμε στη Θεσσαλονίκη, αλλά πέρα από αυτό η διασπορά είναι ήδη μεγάλη.

Αν δεν πέσουν τα νούμερα, ειδικά στις ΜΕΘ, και αρχίζεις και ανοίγεις την εστίαση (σε κλειστούς χώρους), τη δυνατότητα των μετακινήσεων από νομό σε νομό, ρισκάρεις

πολύ να φας ένα 3ο κύμα που θα το θυμάσαι για πάντα…», τονίζει.

«Αν κάνεις υπομονή και πεις ‘παιδιά θα μείνουμε κλεισμένοι μέχρι τότε και θα βγούμε γιατί π.χ. θα αρχίσουμε test trace isolate και έχουμε αυτό το πλάνο’, είναι νομίζω πιο ασφαλές στο να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο», καταλήγει.

giati-anisychei-toys-eidikoys-to-trito-kyma-tis-pandimias1

Θα κάνουμε ρεβεγιόν;

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, δήλωσε ότι «έχουμε πολλά κρούσματα και πάνω από 3.000 νοσηλευόμενους, ενώ οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι αυξάνονται συνεχώς.

Το τρίτο κύμα θα έρθει μετά τα Χριστούγεννα και μπορεί να είναι πιο δύσκολο κι εμείς ακόμα συζητάμε γιατί δεν πρέπει να κάνουμε ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων και από την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να υπάρξει μια σταδιακή μείωση, ωστόσο απέχουμε από τον στόχο των 500 κρουσμάτων ημερησίως.

Μιλώντας στο MEGA, ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπράβελος, εξέφρασε φόβους ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με ένα 3ο κύμα, «που θα μας καταστρέψει». Και πρόσθεσε: «Η πολιτεία θα πρέπει να έχει ετοιμαστεί ώστε να μη συμβεί κάτι τέτοιο».

Η κυβερνητική προετοιμασία

Κληθείς να σχολιάσει την προετοιμασία για το επικείμενο τρίτο κύμα της πανδημίας,

ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σημείωσε ότι η κυβέρνηση διαθέτει έναν στρατηγικό προσανατολισμό με πρόθεση να εμβολιστούν όσο περισσότεροι Έλληνες.

«Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021 ένα σημαντικό ποσοστό θα έχει εμβολιαστεί», είπε, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση φτιάχνει ένα οδικό χάρτη που θα φτάνει ως το Μάρτιο.

«Όλο το 2020 είναι αλλιώς, πρέπει να προσαρμοστούμε στον πόλεμο κατά της πανδημίας. (…)

Αυτός είναι ο πόλεμος της γενιάς μας, ας κάνουμε μια μικρή θυσία στην καθημερινότητα μας προκειμένου να φτάσουμε στην ασφάλεια της λήξης της πανδημίας», τόνισε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.