Pfizer: Οριστικά στο 95% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Η αποτελεσματικότητα του εμβόλιο της Pfizer, ανέρχεται οριστικά στο 95%, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της εταιρείας.

Πλέον, η Pfizer, επρόκειτο να ζητήσει από τις αμερικανικές αρχές την έγκριση του εμβολίου, με στόχο τη χορήγηση του, καθότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, το εμβόλιο που έχει αναπτύξει σε συνεργασία με τη γερμανική BioNTech SE επιδεικνύει αποτελεσματικότητα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και εθνικότητες, ενώ δεν έχουν εντοπισθεί σημαντικές παρενέργειες, με το ποσοστό αποτελεσματικότητας σε ενηλίκους άνω των 65 ετών να βρίσκεται κοντά στο 95%.

Τα τελικά στοιχεία από την ανάλυση της Pfizer έρχονται μόλις μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών στοιχείων που έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν μεγαλύτερη από 90%.

Σημειώνεται ότι και η Moderna Inc ανακοίνωσε τη Δευτέρα τα προκαταρκτικά στοιχεία για το δικό της υποψήφιο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, που έδειξαν παρόμοια αποτελεσματικότητα.

Τα καλύτερα των προσδοκιών στοιχεία των δύο φαρμακοβιομηχανιών για τα εμβόλια τους, τα οποία αμφότερα αναπτύχθηκαν με την τεχνολογία του αγγελιαφόρου RNA (mRNA), έχουν καλλιεργήσει ελπίδες για τερματισμό της πανδημίας που έχει σκοτώσει περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και πλήττει τις οικονομίες και την καθημερινότητα του κόσμου.

Ωστόσο, παρότι ορισμένες ομάδες όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας θα λάβουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό στις Ηνωμένες Πολιτείες φέτος, θα χρειαστούν μήνες πριν να επιτευχθεί η διανομή του εμβολίου σε μεγάλη κλίμακα.

Η Pfizer ανακοίνωσε σήμερα ότι υπήρξαν 170 περιπτώσεις της ασθένειας στο στάδιο των δοκιμών με πάνω από 43.000 εθελοντές, εκ των οποίων οι 162 παρατηρήθηκαν στον εικονικό (placebo) τομέα και μόλις 8 στην ομάδα του εμβολίου.

Δέκα άτομα νόσησαν σοβαρά με COVID-19, με το ένα να έχει λάβει το εμβόλιο.

Ανακοίνωσε επίσης ότι τα εμβόλια ήταν ανεκτά χωρίς προβλήματα και οι παρενέργειες ήταν κατά το μεγαλύτερο μέρος ήπιες με μέτριες και πέρασαν γρήγορα.

Η μόνη σοβαρή παρενέργεια που επηρέασε πάνω από 2% των ανθρώπων που εμβολιάστηκαν ήταν η κούραση, που επηρέασε το 3,7% των ατόμων μετά τη δεύτερη δόση. Οι πιο ηλικιωμένοι εθελοντές είχαν την τάση να αναφέρουν λιγότερα και πιο ήπια ανεπιθύµητα συµβάντα μετά τον εμβολιασμό.

Τα αποτελέσματα έρχονται εν μέσω της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του ιού στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και αλλού, επιβαρύνοντας συντριπτικά τα συστήματα υγείας με τα κρούσματα και τις νοσηλείες να σημειώνουν ρεκόρ.

Με τον χειμώνα να πλησιάζει το βόρειο ημισφαίριο, η επιδημιολογική εικόνα αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω καθώς ο κόσμος θα περνά περισσότερη ώρα σε κλειστούς χώρες και θα συναθροίζεται για τις γιορτές.

“Με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη να μολύνονται κάθε ημέρα, χρειαζόμαστε επειγόντως να στείλουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο στον κόσμο”, αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, σε ανακοίνωση.

H Pfizer επανέλαβε, εν τω μεταξύ, ότι αναμένει πως μπορεί να παράξει έως και 50 εκατ. δόσεις του εμβολίου φέτος, αριθμός αρκετός προκειμένου να εμβολιαστούν 25 εκατ. άνθρωποι δεδομένου ότι κάθε εμβολιασμός απαιτεί δύο δόσεις, ενώ το 2021 η παραγωγή μπορεί να ανέλθει έως και στα 1,3 δισ. δόσεις.

Η επόμενη σημαντική ανακοίνωση αναμένεται πιθανότατα από την AstraZeneca Plc που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο. Η Johnson & Johnson έχει δηλώσει επίσης ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο να ανακοινώσει στοιχεία για το δικό της υποψήφιο εμβόλιο φέτος.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.