Το εμβόλιο των Pfizer και Biontech είναι πάνω από 90% αποτελεσματικό

Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που αναπτύσσεται από τις Pfizer και Biontech είναι «αποτελεσματικό πάνω από 90%», όπως αναφέρει το Bloomberg. Οκτώ μήνες από την χειρότερη πανδημία του αιώνα, τα πρώτα αποτελέσματα “στρώνουν” τον δρόμο για τις εταιρείες για να υποβάλλουν αίτηση για έκτακτη χρήση από τις Αρχές, αν η περαιτέρω έρευνα δείξει ότι το εμβόλιο είναι επίσης ασφαλές.

Τα ευρήματα βασίζονται στην ανάλυση που έγινε σε 94 συμμετέχοντες που προσβλήθηκαν από τον Covid-19. Η δοκιμή θα συνεχίσει μέχρι να συγκεντρωθούν 164 περιπτώσεις. Αν τα δεδομένα διατηρηθούν και η βασική ανάγνωση ασφάλειας που αναμένει η Pfizer σε περίπου μια εβδομάδα φαίνεται επίσης καλή, θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο κόσμος διαθέτει ένα νέο εργαλείο για τον έλεγχο μιας πανδημίας που έχει σκοτώσει περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Τα ευχάριστα νέα ανακοινώθηκαν σήμερα μετά την πρώτη ανάλυση των αποτελεσμάτων στο μέσον της Φάσης 3. Η τελευταία αξιολόγηση θα γίνει πριν από την αίτηση για χορήγηση αδείας. Η τελευταία αξιολόγηση θα γίνει πριν από την αίτηση για χορήγηση αδείας.

Η προστασία των ασθενών επιτεύχθηκε επτά ημέρες μετά την χορήγηση της δεύτερης από τις δύο δόσεις και 28 ημέρες μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετρήθηκε με την σύγκριση του αριθμού των συμμετεχόντων που προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο και στην ομάδα που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo), «επτά ημέρες μετά την δεύτερη δόση» και 28 ημέρες μετά την πρώτη, εξηγούν τα δύο εργαστήρια στην ανακοίνωσή τους.

«Περισσότερο από οκτώ μήνες μετά την έναρξη της χειρότερης πανδημίας εδώ και έναν αιώνα, θεωρούμε ότι αυτό το στάδιο αποτελεί ένα βήμα μπροστά σημαντικό για τον κόσμο στην μάχη μας κατά της Covid-19», δηλώνει στην ανακοίνωση ο διευθυντής της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά. «Το πρώτο σύνολο αποτελεσμάτων της δοκιμής της Φάσης 3 του εμβολίου κατά της Covid-19 παρέχει την αρχική απόδειξη για την ικανότητα του εμβολίου μας να προλάβει την Covid-19 » προσθέτει.

Οι εταιρείες προβλέπουν ότι έχουν την δυνατότητα παράδοσης έως και 50 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου στον κόσμο το 2020 και μέχρι 1,3 δισεκατομμυρίου δόσεων το 2021.

“Αυτά είναι τα καλύτερα νέα που θα μπορούσαμε να έχουμε για τον πλανήτη και τις ΗΠΑ και για τη δημόσια υγεία” δήλωσε ο William Gruber, αντιπρόεδρος της Pfizer για την κλινική έρευνα εμβολίων και ανάπτυξη. Ήταν καλύτερα από το καλύτερο αποτέλεσμα στο οποίο ελπίζαμε, πρόσθεσε.

Με αποτελεσματικότητα για τα πρώτα εμβόλια που αναμενόταν προηγουμένως να κυμαίνεται από 60% έως 70%, “το περισσότερο από το 90% είναι εξαιρετικό”, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech Ugur Sahin.

“Δείχνει ότι ο Covid-19 μπορεί να ελεγχθεί”, υπογράμμισε ο Sahin σε συνέντευξή του. “Στο τέλος της ημέρας, είναι πραγματικά μια νίκη της επιστήμης” πρόσθεσε.

“Τα δεδομένα έχουν όρια. Προς το παρόν, είναι διαθέσιμες λίγες λεπτομέρειες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Δεν είναι γνωστό πόσο καλά λειτουργεί η λήψη σε βασικές υποομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι. Αυτές οι αναλύσεις δεν έχουν διεξαχθεί” περιέγραψε ο Gruber.

Αν και δεν είναι ακόμη γνωστή η διάρκεια της προστασίας, η έρευνα επί ιαθέντων ασθενών και προηγούμενα ευρήματα για το εμβόλιο των Pfizer και Biontech τον οδηγεί στην πεποίθηση ότι η προστασία δεν θα είναι βραχεία.

 

Πηγή: Bloomberg / Reuters

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.