ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Ελλάδα εξέδωσε NAVTEX δεσμεύοντας την θαλάσσια περιοχή και εκτός δυνητικής ΑΟΖ νότια της Κρήτης «επ’αόριστον»

Θέλοντας να προλάβει τα χειρότερα με το Oruc Reis και βάσει των πληροφοριών ότι ο τουρκικός Στόλος θα κινηθεί νότια της Κρήτης συνοδεύοντας το ερευνητικό σκάφος, η Ελλάδα εξέδωσε NAVTEX, δεσμεύοντας  από σήμερα, Σάββατο σχεδόν όλη την περιοχή νότια της Κρήτης για «επιστημονικές έρευνες», όπως αναφέρει η ναυτική οδηγία.

Και ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι είχε ανακοινώσει πριν τρεις ημέρες πως «Η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες της στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι αυτές θα επεκταθούν και νότια της Κρήτης».

Η ναυτική οδηγία δεν αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία για την λήξη της.

Tην περιοχή που δεσμεύει η Ελλάδα, την προσδιόρισε με κείμενό του ο σταθμός Ηρακλείου.

Ιδού η περιοχή που δέσμευσε η Ελλάδα. Είναι ακριβώς στο ύψος των συνόρων της ανατολικής Λιβύης, εισέρχεται ελαφρά στην περιοχή της δυτικής Αιγύπτου και αφήνει εκτός την ανατολική Κρήτη, αλλά η περιοχή που δεσμεύει εκτείνεται και πέραν την ελληνικής δυνητικής ΑΟΖ, εκτός των ορίων του FIR Αθηνών.

Παράλληλα με την ανανέωση της παράνομης Navtex έως τις 27 Οκτωβρίου, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι είχε ανακοινώσει πριν τρεις ημέρες πως «Η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες της στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι αυτές θα επεκταθούν και νότια της Κρήτης».

Ο Οκτάϊ στη συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk ανέφερε πως «Εμείς στην υφαλοκρηπίδα μας και σε οποιοδήποτε σημείο μπορούμε να κάνουμε έρευνες και δεν χρειαζόμαστε την άδεια ή την έγκριση κανενός. Όπως ξέρετε κάποια στιγμή αποσύραμε τα πλοία μας στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ελλάδα. Όμως τώρα συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας. Σε αυτή την περιοχή περιλαμβάνεται και η περιοχή που προκύπτει μετά τη συμφωνία ΑΟΖ με τη Λιβύη, αλλά και οι περιοχές που βρίσκονται νότια της Κρήτης».

Βέβαια η έκδοση της NAVTEX σε τίποτα δεν αποτρέπει την Άγκυρα να εκδώσει ανάλογη NAVTEX, αλλά είναι σημαντικό να κάνουμε πρώτοι την κίνηση.

Δυστυχώς, εκεί μας έφτασε η υποχωρητικότητα απέναντι στην Τουρκία: Να δίνουμε μάχη νότια της Κρήτης!

Πάντως η προσπάθεια έχει συγκεκριμένη στόχευση: Να φέρει το παιχνίδι σε μία περιοχή που λόγω απόστασης η τουρκική Αεροπορία έχει μειονέκτημα, λόγω της ύπαρξης της 115 ΠΜ στην Κρήτη, ακόμα και αν απογειωθούν τουρκικά μαχητικά από την Λιβύη,

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.