Δυνατή Ελλάδα

Ενεργειακή κρίση: «Κλείδωσε» στην Ε.Ε. η συμφωνία για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Αυτό που είχε ανακοινωθεί χτες Πέμπτη, επισημοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή, με τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να «σφραγίζουν» τη συμφωνία για προσωρινό πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η εν λόγω συμφωνία αφορά την επιβολή πλαφόν στην τιμή του εξαγόμενου δια θαλάσσης ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι, επισημαίνοντας ότι θα αναθεωρείται κάθε δύο μήνες.

Η Πολωνία, η οποία είχε εκφράσει χτες τις επιφυλάξεις της, μέχρι να σιγουρευτεί για το γεγονός ότι ο μηχανισμός που προτείνεται θα διατηρεί την τιμή του πλαφόν κάτω από εκείνη της αγοράς (πράγματι θα διατηρήσει το ανώτατο όριο τουλάχιστον 5% κάτω από τα επίπεδα διακύμανσης των τιμών στην αγορά), ήρε σήμερα το τελευταίο εμπόδιο, επιτρέποντας στην Ε.Ε. να προχωρήσει τις διαδικασίες για την επιβολή του συμφωνηθέντος πλαφόν.

Όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, η σημερινή ανακοίνωση έρχεται μετά τη συμφωνία της ομάδας G7 να επιβάλει όριο στο ρωσικό αργό πετρέλαιο και, ως εκ τούτου, να περιορίσει τα έσοδα του Κρεμλίνου από το εν λόγω προϊόν. Πλέον, η Ε.Ε. μπορεί να ξεκινήσει μια γραπτή διαδικασία για την έγκριση της συμφωνίας, την οποία και σκοπεύει να ανακοινώσει επίσημα την Κυριακή 4/12

Ελαφρώς χαμηλότερο

Το πλαφόν των 60 δολαρίων ανά βαρέλι είναι ελαφρώς χαμηλότερο από αυτό που πληρώνουν σήμερα μεγάλοι αγοραστές ρωσικού πετρελαίου όπως η Κίνα και η Ινδία, αλλά δεν θα ισχύει εάν οι αγοραστές μεταφέρουν και ασφαλίζουν το φορτίο με εταιρείες από χώρες εκτός της ομάδας που επιβάλει το πλαφόν. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως το συγκεκριμένο πλαφόν είναι μάλλον απίθανο να μειώσει δραστικά τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση του πολέμου της στην Ουκρανία.

Ως εκ τούτου, οι διπλωμάτες της Ε.Ε. συμφώνησαν να προχωρήσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο σε συνομιλίες για νέο γύρο κυρώσεων κατά της Μόσχας, όπως η επιβολή νέων περιορισμών στη ρωσική οικονομία, καθώς και σε προσωπικότητες – «κλειδιά». Η εν λόγω δέσμευση ήταν αποφασιστικής σημασίας ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία για το πλαφόν, καθώς κάποια ευρωπαϊκά κράτη που είναι οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της Ουκρανίας, όπως η Πολωνία, δεν θεωρούν το πλαφόν αρκετό ώστε να πλήξει τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.