Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΚΑΝΕΙ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ για να μοιάζει στις… πειραγμένες σέλφι

Η γενιά Σέλφι – η οποία είναι εθισμένη στην εικόνα της και στην online υπερέκθεση της-αλλάζει το τοπίο της αισθητικής  χειρουργικής.

Το «νέο ναρκισσιστικό κύμα» – όπως αποκαλούν οι ειδικοί τη  Selfie Generation- ενισχύει τη βιομηχανία της πλαστικής ομορφιάς.

Το φαινόμενο μελετάται στις ΗΠΑ  και οι ερευνητές έχουν καταλήξει στη σχέση μεταξύ των  επεξεργασμένων σέλφι φωτογραφιών των smartphone και στην αύξηση των αισθητικών επεμβάσεων. Οι πελάτες των πλαστικών χειρουργών είναι ολοένα και νεότεροι, ακόμα και μετέφηβοι, οι θέλουν να τελειοποιήσουν την εικόνα τους για να έχουν περισσότερους followers και να εισπράττουν περισσότερα like στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτός ο εθισμός στην εικόνα μεταφράζεται σε «χρυσές δουλειές» για τους πλαστικούς χειρουργούς και σε βαθιά ανησυχία για τους ψυχιάτρους και ψυχοθεραπευτές.

Μέχρι τα μέσα του 2018, το 55 % των χειρουργών στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού δηλώνει πως έχει υποδεχτεί ασθενείς με αίτημα «να μοιάσει στην πειραγμένη σέλφι του»…ενώ το ίδιο ποσοστό ήταν 42% το 2015, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Πλαστικής Χειρουργικής. Ο αριθμός των επεμβάσεων του είδους έχει αυξηθεί κατά 115% από το 2000. Ανάλογο είναι το τοπίο και σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, αν και ακόμα και δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία. Ενδεικτικά, ο χειρουργός Sydney Ohana αναφέρει στο Paris Match πως κάθε ημέρα στη Γαλλία πραγματοποιούνται 1.400 αισθητικές επεμβάσεις, διπλάσιος αριθμός απ’ ότι 20 χρόνια πριν.

Κάθε χειρουργός, λένε, γίνεται μάρτυρας της οδύνης του ασθενούς του. Οι πλαστικοί χειρουργοί έρχονται αντιμέτωποι κυρίως με μια ψυχική οδύνη, ή έστω δυσφορία. Όπως προκύπτει μέσα από αναφορές στα ιατρικά σάιτ, οι νέοι ασθενείς στην πλειονότητα τους δεν κρατούν φωτογραφίες τρίτων όπως παλαιότερα αλλά μια δική τους πειραγμένη φωτογραφία που έχει υποστεί επεξεργασία. Καταφεύγουν δηλαδή στο νυστέρι και στις ενέσιμες θεραπείες για να θυμίζουν και στην πραγματική ζωή τις «επεξεργασμένες φωτογραφίες» που ανεβάζουν στα social media. Στόχος τους δεν είναι άλλος από μια εικόνα δίχως ψεγάδι, τη διόρθωση δηλαδή κάθε ατέλειας: λιγότερες ρυτίδες, καλύτερη μύτη, πιο γεμάτα χείλια, πιο λεπτή μέση, πιο φουσκωτά στήθη.

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της γενιάς που μοιάζει να ζει με μια έξυπνη συσκευή στην παλάμη κ έναν αντίχειρα να ακουμπά την οθόνη; Η γενιά σέλφι, η οποία μεγάλωσε μέσα σε οθόνες με chat στο web και youtube, είναι πλήρως εξαρτημένη από την τεχνολογία. Έχει μάθει να παλεύει για ώρες με απειράριθμα κλικ μέχρι να «συλλάβει» την καλύτερη εκδοχή της. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως το φαινόμενο των σέλφι υποδηλώνει την ύπαρξη βαθύτερου καταθλιπτικού συναισθήματος. Ενηλιώθηκε σε μια εποχή που η εικόνα υποκαθιστά την ουσία και όπου τα λάικ καθορίζουν την ανθρώπινη αξία.

Τα κοινωνικά δίκτυα βρίσκονται λοιπόν στην υπηρεσία μιας εγωκεντρικής θλιμμένης γενιάς που «υπάρχει» μέσα από τις προσωπικές της ιστοσελίδες σε Instagram, Snapchat, Facetune. Η γενιά Σέλφι θα δουλεύει για να πληρώνει τους αισθητικούς χειρουργούς και θα υπάρχει μόνο για να τη βλέπουν.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.