Ανθρωποκυνηγητό στην Κύπρο για τον Ρώσο που μετέφερε τη νιτρική αμμωνία της Βηρυτού

Συναγερμός έχει σημάνει στις κυπριακές Αρχές για τον εντοπισμό του Ρώσου που ζει στην Κύπρο και είχε μεταφέρει 2.750 τόνους νιτρική αμμωνία στο λιμάνι της Βηρυτού, μεταδίδει το NewsBreak.

Ο Igor Grechushkin που δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής εάν έχει κυπριακή υπηκοότητα, φέρεται να είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας Teto Shipping με έδρα τη Λεμεσό στην οποία ανήκει και το πλοίο Rhosus στο οποίο φυλασσόταν η νιτρική αμμωνία προτού μεταφερθεί στις αποθήκες του λιμανιού.

Εγκατέλειψε πλοίο και πλήρωμα

Οι λιβανέζικες Αρχές είχαν κατασχέσει το Rhosus το 2014, με αποτέλεσμα ο Ρώσος να εγκαταλείψει το πλοίο μαζί με το πλήρωμα που αποτελούνταν από 4 Ουκρανούς.

Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες, το πλοίο φέρεται να είχε αποπλεύσει με το φορτίο από το Ιράν και είχε προορισμό τη Συρία, όμως σταμάτησε στη Βηρυτό για ανεφοδιασμό.

Το Λιμενικό του Λιβάνου αν και έθεσε υπό περιορισμό το Rhosus και το πλήρωμά του, δεν προχώρησε σε καταστροφή του επικίνδυνου φορτίου.

Έκρηξη στο Μαρί

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ποσότητα νιτρικής αμμωνίας απασχολεί την κυπριακή Αστυνομία, καθώς τον Ιούλιο του 2011 μια φονική έκρηξη άφησε πίσω της 13 νεκρούς στο Μαρί της Κύπρου.

Σε πλοίο που είχε αποπλεύσει από τι Ιράν με προορισμό τη Συρία, βρέθηκαν 101 κοντέινερς με εκρηκτικά.

Με απόφαση του Δημήτρη Χριστόφια, το φορτίο αποθηκεύτηκε σε υπαίθριο χώρο και δεν είχε κατασχεθεί.

Λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, τα εκρηκτικά αλλοιώθηκαν και σκόρπισαν τον θάνατο.

Σύλληψη τρομοκράτη με νιτρική αμμωνία στη Λάρνακα

Το 2015 ένας 26χρονος Λιβανέζος, μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, συνελήφθη από τις κυπριακές Αρχές όταν εντοπίστηκε να έχει στοκάρει 8,5 τόνους νιτρικής αμμωνίας, στο διαμέρισμα που έμενε στη Λάρνακα, στην περιοχή των Άγιων Αναργύρων.

Αποστολή του ήταν να ελέγχει τα κιβώτια με τη νιτρική αμμωνία και η αμοιβή του για κάθε μετάβασή του στο νησί ήταν 3.500 ευρώ.

Τα εκρηκτικά καταστράφηκαν και ο Λιβανέζος απελάθηκε μετά από φυλάκιση 3,5 ετών.

Το όνομα του «Ρωσοκύπριου», μετά την έκρηξη της Τρίτης, έγινε πάλι είδηση σε μια σειρά από Μέσα του εξωτερικού. Ενδεικτικά:

DAILY MAIL: Lebanese authorities were repeatedly warned about danger of hazardous chemicals abandoned by a Russian businessman at the Beirut port SIX YEARS ago – amid suggestions it should be given to the army or sold to an explosives company

RadioLiberty: Reports Link Beirut’s Devastating Blast To Russian-Owned Cargo Ship

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.