Ιράν: Πλήθος κόσμου στην κηδεια του Ραΐσι

Πλήθος κόσμου αποχαιρετά τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραίμ Ραΐσι στην τελευταία του κατοικία στην πόλη Μασχάντ που είναι η γενέτειρά του. Οι πιστοί οπαδοί του μετέφεραν το φέρετρό του σε τουλάχιστον τρείς πόλεις επί πέντε ημέρες ως ύστατο φόρο τιμής του ισχυρού ηγέτη του Ιράν.

Στην κηδεία παρευρίσκονται εκπρόσωποι από 68 χώρες ενώ χθες τις τελετές της νεκρώσιμης ακολουθίας παρακολούθησε και ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε.

Το φέρετρο του Ραΐσι, τέσσερις ημέρες αφότου έχασε τη ζωή του σε συντριβή ελικοπτέρου, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν και άλλοι έξι άνθρωποι, μεταφέρθηκε αεροπορικώς στη Μασχάντ, στο βορειοανατολικό Ιράν.

Νεκρική πομπή πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του σήμερα το πρωί στην ανατολική πόλη Μπιρζάντ, όπου χιλιάδες άνθρωποι είχαν βγει στους δρόμους για να του αποτίσουν ύστατο φόρο τιμής.

Τιμητική φρουρά στεκόταν προσοχή την ώρα που το αεροπλάνο με το φέρετρο του Ραϊσί προσγειωνόταν στη Μασχάντ, όπου θα αναπαυθεί στο μαυσωλείο του Ιμάμη Ρεζά με το χρυσό τρούλο, τον πιο ιερό τόπο του ισλάμ στο Ιράν, τον οποίο τιμούν οι σιίτες μουσουλμάνοι ως το κοιμητήριο όπου αναπαύεται ο ιμάμης του 9ου αιώνα Αλί αλ-Ρεζά.

Ο Ραϊσί, 63 ετών, θεωρούνταν ευρέως υποψήφιος για τη διαδοχή του 85χρονου Ανώτατου Ηγέτη Αλί Χαμενεΐ. Ο Μοχαμάντ Μοχμπέρ, ο οποίος ήταν πρώτος αντιπρόεδρος, έχει αναλάβει καθήκοντα προσωρινού προέδρου μέχρι τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 28 Ιουνίου.

Τελετή στη μνήμη του Αμιραμπντολαχιάν πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών στην Τεχεράνη, όπου ο ασκών χρέη υπουργού Εξωτερικών Αλί Μπαγερί Κανί τον περιέγραψε ως ένα μάρτυρα ο οποίος «εγγυόταν την επαναστατική φύση του υπουργείου Εξωτερικών».

Ο Αμιραμπντολαχιάν θα ταφεί νότια της Τεχεράνης στο μαυσωλείο του Σάχη Αμπντολαζίμ, όπου ενταφιάζονται εξέχοντες ιρανοί πολιτικοί και καλλιτέχνες.

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.