Το Κογκρέσο επιβάλλει πρωτοφανείς κυρώσεις στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο λόγω Netanyahu

Σε μια πρωτοφανή κίνηση παραβίασης της διεθνούς νομιμότητας, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ετοιμάζεται να λάβει παντός είδους μέτρα, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων, εφόσον το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) επισημοποιήσει την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ Benjamin Netanyahu, όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Βουλής Mike Johnson.

«Το Κογκρέσο εξετάζει όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής κυρώσεων, για να τιμωρήσει το ΔΠΔ και να διασφαλίσει ότι η ηγεσία του αντιμετωπίζει συνέπειες εάν το εγκρίνει. Εάν επιτραπεί στο ΔΠΔ να απειλήσει την ηγεσία του Ισραήλ, τότε η ηγεσία της χώρας μας θα είναι η επόμενη», τόνισε σε μια πρωτοφανή κρίση … ειλικρίνειας ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος του νομοθετικού σώματος.
Σύμφωνα με τον Τζόνσον, αυτό το δικαστήριο «δεν έχει καμία εξουσία επί του Ισραήλ ή των Ηνωμένων Πολιτειών», και ως εκ τούτου η απόφαση του εισαγγελέα του να ζητήσει ένταλμα σύλληψης για τον Netanyahu «είναι παράνομη και αξίζει διεθνής καταδίκη».
Νωρίτερα τη Δευτέρα (20/5), έγινε γνωστό ότι ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Karim Khan ζητεί άδεια για τη σύλληψη πολυάριθμων Ισραηλινών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ο ΥΠΑΜ Gallant και ο επικεφαλής της κυβέρνησης Netanyahu.
Επιπλέον, ο Khan σκοπεύει να ζητήσει ένταλμα σύλληψης για τον ηγέτη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Yahya Sinwar, τον επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου του Παλαιστινιακού κινήματος, Ismail Haniyeh, και τον διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας των Ταξιαρχιών Al-Qassam, Mohammed Ad-Deif
Όλοι τους κατηγορήθηκαν για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Όπως αναφέρθηκε στον Λευκό Οίκο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποστηρίζουν την έρευνα του ΔΠΔ για τις ενέργειες του Τελ Αβίβ στη Λωρίδα της Γάζας και δεν πιστεύουν ότι η αρχή έχει οποιαδήποτε εξουσία σε αυτό το θέμα.
Από την πλευρά του, ο Netanyahu σχολιάζοντας πληροφορίες σχετικά με την πιθανή έκδοση ενταλμάτων, είπε ότι δεν θα επιτρέψει καμία απόπειρα του ΔΠΔ «να υπονομεύσει το αναφαίρετο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα».

Η αποκάλυψη του Axios: Οι ΗΠΑ απειλούσαν εδώ και καιρό το ΔΠΔ προκειμένου να μην εκδώσει ένταλμα σύλληψης

Προτού εκδοθεί η καταδικαστική απόφαση, οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν σε ένα οργιώδες παιχνίδι πιέσεων προς το Διεθνές Δικαστήριο, καθώς φέρεται να διεμήνυσαν κατ’ ιδίαν σε αξιωματούχους του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ότι η έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Netanyahu «θα ήταν ένα λάθος».
«Ενθαρρύνουμε αθόρυβα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να μην το κάνει. Θα ανατινάξει τα πάντα», ανέφερε σε αποκαλυτπικό του ρεπορτάζ το αμερικανικό πρακτορείο Axios, επικαλούμενο ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η ισραηλινή κυβέρνηση εκτιμάει ότι η Παλαιστινιακή Αρχή ενθάρρυνε το ΔΠΔ, που εδρεύει στη Χάγη της Ολλανδίας, να εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού Netanyahu και άλλων ανώτερων αξιωματούχων, και ως εκ τούτου είναι έτοιμη να … αντεπιτεθεί.
Τα αντίποινα θα μπορούσαν να έρθουν με τη μορφή διακοπής της μεταφοράς φορολογικών εσόδων που εισπράττει το Ισραήλ και ανακατευθύνονται στην παλαιστινιακή οργάνωση, κάτι που ενδεχομένως να οδηγούσε στην οικονομική της κατάρρευση.
Επισημαίνεται ότι ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Karim Khan τόνισε τον Οκτώβριο ότι το Δικαστήριο έχει δικαιοδοσία επί πιθανών εγκλημάτων πολέμου που διέπραξαν οι μαχητές της Χαμάς στο Ισραήλ ή οι Ισραηλινοί στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Matthew Gillet, λέκτορας Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ στην Αγγλία, ανέφερε ότι όποιος βαρύνεται με ένταλμα σύλληψης από το ΔΠΔ δεν θα μπορεί να ταξιδέψει στις περισσότερες από 120 χώρες που είναι μέλη του Δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας, αλλιώς ενδέχεται να συλληφθεί.
Ο Gillet τόνισε ότι αν εκδοθούν εντάλματα σύλληψης εναντίον Ισραηλινών αξιωματούχων, ορισμένες συμμαχικές χώρες ενδέχεται να λάβουν μέτρα όπως η μείωση μεταφοράς όπλων ή μείωση των διπλωματικών επισκέψεων, αυξάνοντας τη διεθνή απομόνωση του Ισραήλ.
Το ΔΠΔ έχει 124 μόνιμα μέλη και μπορεί να ασκήσει διώξεις σε πρόσωπα για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονία και επίθεση.
Η υπόθεση που ερευνά είναι ξεχωριστή από εκείνη της κατηγορίας για γενοκτονία η οποία εξετάζεται από το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ), που εδρεύει επίσης στη Χάγη.
Το ΔΔ είναι δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών και ασχολείται με διαφορές μεταξύ των κρατών ενώ το ΔΠΔ είναι ποινικό δικαστήριο, που συστάθηκε με συνθήκη και επικεντρώνεται στην ατομική ευθύνη για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία.

www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.