Το καλό και το … κακό σενάριο για την παγκόσμια οικονομία από την επιστροφή Trump στον Λευκό Οίκο

Δύο σενάρια σύμφωνα με τα οποία ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump επιστρέφει στον Λευκό Οίκο στις εκλογές του 2024 δείχνουν ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα υποστεί μεσοπρόθεσμο πλήγμα 0,2%-1,3% μετά από κάποια βραχυπρόθεσμα κέρδη, σύμφωνα με ανάλυση της Oxford Economics.


Οι αναλυτές παρουσιάζουν το καλό και το… κακό σενάριο, ανάλογα με τις πολιτικές που θα ακολουθήσει ο Trump, ειδικά για το εμπόριο.

Το.. καλό σενάριο

Στο σενάριο ενός «ήπιου Trump», ο παγκόσμιος αντίκτυπος είναι σχετικά περιορισμένος.
Η χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ οδηγεί αρχικά την παγκόσμια ανάπτυξη σε υψηλότερα επίπεδα, προτού οι επιπτώσεις των υψηλότερων δασμών και η επιβράδυνση της ανάπτυξης των ΗΠΑ συμπαρασύρουν το παγκόσμιο

ΑΕΠ καθοδικά.

Και το … κακό σενάριο

Σε ένα σενάριο «ανεξέλεγκτου Trump», οι παγκόσμιες επιπτώσεις είναι πιο σοβαρές, λόγω του συνδυασμού απότομης αύξησης του προστατευτισμού, υψηλότερων επιτοκίων, χαμηλότερων τιμών των βασικών εμπορευμάτων και της ασθενέστερης οικονομίας των ΗΠΑ.
Μια βασική διαφορά μεταξύ των δύο σεναρίων είναι οι παραδοχές της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Στο σενάριο «ήπιου Trump», εφαρμόζονται περιορισμένοι δασμοί και οι επιπτώσεις τους στο παγκόσμιο εμπόριο αντισταθμίζονται από την ισχυρότερη ανάπτυξη των ΗΠΑ.
Στο σενάριο του «ανεξέλεγκτου Trump», ο σταθμισμένος μέσος δασμός των ΗΠΑ αυξάνεται πάνω από 6 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που συμβάλλει στην πτώση του παγκόσμιου εμπορίου κατά 6% σε σχέση με το βασικό σενάριο έως το 2030.
Ομοίως, οι επιπτώσεις στα επιτόκια των ΗΠΑ, το δολάριο και τις τιμές των βασικών εμπορευμάτων είναι περιορισμένες στο σενάριο «ήπιου Trump», αλλά πολύ πιο έντονες στο σενάριο «πλήρους έκρηξης», στο οποίο η μέγιστη αύξηση του δολαρίου είναι 3%, οι αποδόσεις των 10ετών ΗΠΑ αυξάνονται κατά 60 μονάδες βάσης και οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων υποχωρούν πάνω από 10%.
Οι διαταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές στο σενάριο «πλήρους έκρηξης» προσθέτουν πτωτικές επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη.
Στο «περιορισμένο» σενάριο, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος χαμένος, αλλά η απώλεια του ΑΕΠ είναι αρκετά μικρή και ορισμένες οικονομίες όπως ο Καναδάς και το Μεξικό έχουν μεσοπρόθεσμα κέρδη.
Στο σενάριο της «πλήρους έκρηξης», οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ είναι πολύ μεγαλύτερες – οι οικονομίες που έχουν πληγεί περισσότερο, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, ορισμένων άλλων ασιατικών χωρών και των οικονομιών της NAFTA, υφίστανται απώλειες στο ΑΕΠ κατά την αιχμή της τάξης του 2% σε σχέση με το βασικό σενάριο.

Καθοδικοί κίνδυνοι

Υπάρχουν πιθανοί καθοδικοί κίνδυνοι σε αυτές τις εκτιμήσεις.
Ειδικότερα, η αύξηση των δασμών των ΗΠΑ στο σενάριο «πλήρους έκτασης» θα ήταν ιστορικά μεγάλη και θα μπορούσε να προκαλέσει ευρύτερη κλιμάκωση από ό,τι υποθέτουμε, σημειώνουν οι αναλυτές.
Επιπλέον, ένα ισχυρότερο δολάριο και το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης των ΗΠΑ θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις σε ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες με υψηλό χρέος ή αδύναμη εξωτερική θέση.

oxford_3.JPG

www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.