Η Δανία δηλώνει έτοιμη για αγορά Patriot για την Ουκρανία από όποια χώρα δεχθεί να τους πουλήσει

Οι Ουκρανοί ζητούν όμως συστοιχίες Patriot, οι οποίες είναι ιδιαίτερα σπάνιες. Όλη η Ευρώπη επιχειρεί σήμερα 30 με 35 συστοιχίες αυτού του υπερσύγχρονου και πανάκριβου οπλικού συστήματος. 

Γίνονται συζητήσεις να μεταφερθούν και τα εξίσου ισχυρά συστήματα SAMP/T στο Κίεβο, ωστόσο αναμένεται η έγκριση της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Οι δύο αυτές χώρες αποτελούν τα κράτη που ανέπτυξαν το εν λόγω όπλο, οπότε δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η αποστολή τους στην Ουκρανία χωρίς την άδειά τους.

Στην γερμανική πρωτοβουλία για αγορά Patriot ανταποκρίθηκε και η Δανία, η οποία προθυμοποιήθηκε να πληρώσει για μία συστοιχία Patriot από οποιαδήποτε χώρα επιθυμεί να την στείλει στην Ουκρανία.  

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι υπάρχουν πιέσεις για προμήθεια patriot/S-300 από Ελλάδα και Ισπανία.

«Ο Ουκρανός υπουργός εξωτερικών Νμίτρο Κουλέμπα δήλωσε πως βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την μεταφορά 4 συστοιχιών Patriot. Είναι άγνωστο με ποιες χώρες-δωρητές συζητάμε, αλλά σύμφωνα με δυτικά δημοσιεύματα γίνονται ανεπίσημες συζητήσεις άσκησης πίεσης στην Ισπανία και την Ελλάδα» έγραψε το ουκρανικό μέσο.

Η ελληνική πολεμική αεροπορία διαθέτει σήμερα 6 συστοιχίες Patriot της έκδοσης PAC2. Για την ακρίβεια χρησιμοποιούμε ραντάρ της έκδοσης PAC3 με πυραύλους τύπου GEM-T της έκδοσης PAC2, σύμφωνα με αναφορές.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρεται πως είναι έτοιμες να παράσχουν στην Αθήνα κάποιες εγγυήσεις, ενώ σκοπεύουν να αγοράσουν την μία συστοιχία από την χώρα. Παράλληλα, αξίζει να σημειώσουμε πως νωρίτερα η Ελλάδα ήταν τελείως απρόθυμη να μεταφέρει αυτό το οπλικό σύστημα σε εμάς. Αντίθετα, ήθελε να μας δώσει συστήματα S-300 ως αντάλλαγμα μία αμερικανική συστοιχία Patriot» έκλεισε η ουκρανική δημοσίευση, επιβεβαιώνοντας πως η πίεση στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Όσο για την Ισπανία να αναφέρουμε πως επιχειρεί μόνο μόνο 3 συστοιχίες έκδοσης PAC2, για αυτό και η δυτική πίεση επικεντρώνεται στην χώρα μας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.