Σερβία: Ανησυχητικό μήνυμα η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ για επιπλέον στρατό σε Βοσνία και Κόσοβο

«Ανησυχητικό μήνυμα» είναι η ανακοίνωση του διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Κρίστοφερ Καβόλι, σύμφωνα με την οποία η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα στείλει επιπλέον στρατεύματα στη Βοσνία και το Κόσοβο,  σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας (κοινοβούλιο), Άνα Μπρνάμπιτς, όπως αναφέρουν σήμερα τα σερβικά media.

Σε συνέντευξη Τύπου, η Άνα Μπρνάμπιτς είπε ότι το ΝΑΤΟ προωθεί ένα ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα, αν και γνωρίζει ότι η ενδεχόμενη έγκριση ενός τέτοιου ψηφίσματος θα προκαλούσε περαιτέρω διχασμούς και αστάθεια στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

«Μην πιέζετε πράγματα, μην δημιουργείτε προηγούμενα που στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσει κάποιος άλλος για να αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο τον κόσμο!», ​​είπε ο επικεφαλής του νομοθετικού σώματος από το Βελιγράδι.

Τόνισε ότι η έγκριση ψηφίσματος του ΟΗΕ για τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα θα δημιουργήσει προηγούμενο και θα ανοίξει το «κουτί της Πανδώρας».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς υποσχέθηκε ότι η Σερβία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει την έγκριση ενός τέτοιου ψηφίσματος.

Ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας ανέφερε ότι είναι προφανές ότι δεν υπάρχει συναίνεση για το «μηδενικό σχέδιο» του ψηφίσματος, που παρουσίασαν την Τετάρτη η Γερμανία, η Ρουάντα και η Βοσνία.

«Ο εκπρόσωπος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης μπορεί να μιλήσει μόνο για λογαριασμό του – είναι εκπρόσωπος των μουσουλμάνων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Αν υπήρχε Σέρβος στη Νέα Υόρκη, δεν θα υπήρχε τέτοιο ψήφισμα, σωστά; Αν υπήρχε Σέρβος στο Στρασβούργο (Συμβούλιο της Ευρώπης), δεν θα υπήρχε ψήφος. Πώς μπορεί η Βοσνία-Ερζεγοβίνη να ψηφίσει υπέρ της αποδοχής του «Κοσόβου» (στο Συμβούλιο της Ευρώπης) και μετά να περιμένει από εμάς να σεβαστούμε την εδαφική της ακεραιότητα και κυριαρχία;» συνέχισε ο Ντάτσιτς.

«Οι Σέρβοι δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως γενοκτονικός λαός. Τι να πούμε για τους άλλους;», πρόσθεσε ο Ίβιτσα Ντάτσιτς, σημειώνοντας ότι η Ολλανδία, που υποστήριξε το σχέδιο ψηφίσματος, είχε μηνυθεί για δουλεία στο παρελθόν.

The Hellenic Information Team

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.