Μπορεί να έχει τραβήξει τη διεθνή προσοχή ο πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ, μα φαίνεται πως ο μεγαλύτερος τρόμος των Ισραηλινών είναι ο κίνδυνος από τον βορρά. Ένας πόλεμος με έναν παλιό εχθρό θα είναι τέτοιας έντασης, που νέα δυτική έρευνα παροτρύνει την αμερικανική διπλωματία να πιάσει γρήγορα δουλειά να αποτρέψει το μοιραίο.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη του αμερικανικού Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών μετά την προληπτική επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ στον Λίβανο, φέρνει έναν πόλεμο του Ισραήλ με την Χεζμπολάχ πιο κοντά παρά ποτέ.

Τι παραπάνω διαθέτει όμως η οργάνωση που την καθιστά τόσο τρομερό αντίπαλο; Ποια μπορεί να είναι εξέλιξη μιας ισραηλινής επίθεσης; Έχουν να φοβηθούν κάτι τα υπερσύγχρονα F-35 από τα όπλα μιας οργάνωσης; Ίσως ναι…

Η Χεζμπολάχ είναι πιθανώς η πιο βαριά οπλισμένη μη κρατική ομάδα στον κόσμο και τα αποθέματά της σε πυραύλους, πυραύλους και UAS αποτελούν σημαντικό μέρος του οπλοστασίου της. Οι εκτιμήσεις για τους πύραυλους που διαθέτει η Χεζμπολάχ ποικίλλουν από 120.000 έως 200.000.

Το μεγαλύτερο μέρος του οπλοστασίου της Χεζμπολάχ αποτελείται από μη κατευθυνόμενα βλήματα μικρής εμβέλειας. Η Χεζμπολάχ έχει επίσης αυξήσει δραματικά την πρόσβασή της σε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από το 2006, πράγμα που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του Ισραήλ θα αισθανθεί την απειλή επιθέσεων της Χεζμπολάχ εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί.

Τέλος, οι πύραυλοι ακριβείας της Χεζμπολάχ αποτελούν σημαντική απειλή για τα πιο σημαντικά πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά κέντρα του Ισραήλ, κάτι που δεν υπήρχε το 2006.

Η εξάλειψη της απειλής από τους πυραύλους της Χεζμπολάχ θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, όπως αναφέρει η έκθεση. Οι πύραυλοι μπορούν να εκτοξευθούν από φορτηγά, αυξάνοντας την κινητικότητά τους και συνεπώς τη δυνατότητα επιβίωσής τους, ή από υπόγειες αποθήκες, όπως το 2006. Η εύρεση και η καταστροφή τους θα απαιτούσε μια τεράστια προσπάθεια που συνδυασμού κατασκοπίας, χτυπημάτων ακριβείας και επίγειες δυνάμεις.

Αν και οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι της Χεζμπολάχ μερικές εκατοντάδες το πολύ έχουν τέτοια ακρίβεια που καθιστά κάθε επίθεση πιο καταστροφική και δημιουργεί μεγαλύτερη πίεση στα ισραηλινά συστήματα αεράμυνας, παρέχοντας τη δυνατότητα για πλήγματα σε στόχους υψηλής αξίας, ζωτικά οικονομικά κέντρα και κρίσιμες υποδομές.

Καλύτερα μην πλησιάσουν F-35

Η αεράμυνα της Χεζμπολάχ περιλαμβάνει μια σειρά συστημάτων που κατασκευάζονται κυρίως από το Ιράν και τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των αντιαεροπορικών πυροβόλων όπλων, των φορητών συστημάτων αεράμυνας (MANPADS) και των πυραυλικών συστημάτων εδάφους-αέρος μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (SAM).

Ήδη το Ισραήλ έχει περιορίσει τις πτήσεις στην περιοχή όπως καταγράφει η έκθεση.

Το 2022, ο απερχόμενος αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν είχε πλέον απρόσκοπτη αεροπορική υπεροχή έναντι του νότιου Λιβάνου.

Έτσι, σε περίπτωση πολέμου, η αεράμυνα της Χεζμπολάχ πιθανότατα θα ανάγκαζε τα ισραηλινά αεροσκάφη να πετούν σε μεγαλύτερα ύψη, μειώνοντας την ικανότητά τους να χτυπούν με ακρίβεια στόχους στο έδαφος

Tο Ισραήλ πιθανότατα θα συνεχίσει να ευνοεί τη χρήση UAS έναντι επανδρωμένων αεροσκαφών για να μειώσει τον κίνδυνο που θέτουν τα συστήματα αεράμυνας για τους πιλότους του. H κατάρριψη ενός F-35 Lightning II stealth από τη Χεζμπολάχ θα ήταν ένα στρατηγικά σημαντικό γεγονός. Βέβαια, αν και τα αναβαθμισμένα συστήματα αεράμυνας της Χεζμπολάχ αποτελούν μεγαλύτερη απειλή για τα ισραηλινά αεροσκάφη από ό,τι πριν, το Ισραήλ εξακολουθεί να έχει τεράστια αεροπορική υπεροχή έναντι του Λιβάνου.

Καλύτερος στρατός ακόμα και από συμβατικούς

Η τακτική επάρκεια της Χεζμπολάχ, η μαχητική εμπειρία και η βούληση να πολεμήσει την καθιστούν πολύ πιο θανατηφόρα απειλή από τη Χαμάς, άκόμα και από περιφερειακούς στρατούς, σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνώn Μελετών. Σημειώνεται ότι η Χεζμπολάχ διαθέτει 30.000 άνδρες στα όπλα και 20.000 σε εφεδρεία.

Η μαχητική εμπειρία της Χεζμπολάχ στη Συρία έδωσε στα στρατεύματά της εμπειρία σε χερσαίες μάχες που λίγοι στρατοί κατέχουν, αναγκάζοντάς τους να μάθουν πώς να διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις και εκθέτοντάς τους στις τακτικές, τις τεχνικές και τις διαδικασίες του ρωσικού στρατού.

Επίσης, τα μέλη της Χεζμπολάχ έχουν επίσης επανειλημμένα επιδείξει προθυμία να πέσουν μέχρι τον τελευταίο στρατιώτη, ειδικά όταν πρόκειται να προστατέψουν τα σπίτια τους.

Ισραηλινό πυροβολικό εκτοξεύει βάλει στον Λίβανο, μετά από έκρηξη βόμβας της Χεζμπολάχ στην άκρη του δρόμου δίπλα σε μια ισραηλινή στρατιωτική συνοριακή περιπολία κοντά στην περιοχή Shebaa Farms του Ισραήλ στις 4 Ιανουαρίου 2016. (REUTERS REUTERS/Ancho Gosh/Jinipix ISRAEL OUT)

Η Χεζμπολάχ έχει βελτιώσει τις αντιαρματικές της ικανότητες από το 2006. Επί του παρόντος διαθέτει ένα σύστημα ATGM, το Tharallah, που έχει σχεδιαστεί για να ξεπερνά το σύστημα ενεργητικής προστασίας που χρησιμοποιείται από τα MBT Merkava, τα ισραηλινά άρματα μάχης.

Από τακτικής πλευράς, η ανάλυση της μαχητικής απόδοσης της Χεζμπολάχ στη Συρία δείχνει ότι τα μέλη της παραμένουν καλά εκπαιδευμένα στη χρήση ATGM εναντίον τεθωρακισμένων οχημάτων και οχυρών θέσεων πεζικού. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα ATGM της Χεζμπολάχ είναι πιθανό να παραμείνουν μια από τις πιο θανατηφόρες δυνατότητές της, ακόμα κι αν δεν επιτύχουν το ποσοστό επιτυχίας του 2006.

Εν ολίγοις, η Χεζμπολάχ που θα αντιμετώπιζε το Ισραήλ είναι πιο ικανή από ό,τι το 2006: Mεγαλύτερη, καλύτερα εξοπλισμένη και πιο έμπειρη, εν μέρει χάρη στην εμπειρία της πολεμώντας στη Συρία.

Τι θα γινότανε σε έναν πόλεμο Ισραήλ-Χεζμπολάχ

Μέρος της λογικής του Ισραήλ είναι ότι ένας πόλεμος με τη Χεζμπολάχ κάποια στιγμή είναι αναπόφευκτος και ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να περιμένει μια αιφνιδιαστική επίθεση. Ο Chuck Freilich, πρώην αναπληρωτής ισραηλινός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, σημείωσε: «Αν πιστεύετε ότι με τη Χεζμπολάχ είναι αναπόφευκτο, όπως πιστεύουν πολλοί στο Ισραήλ, τότε τώρα είναι η καλύτερη στιγμή».

Ένας πόλεμος πιθανότατα θα εστιαζόταν στην αποτροπή μιας πιο επικίνδυνης επανάληψης της 7ης Οκτωβρίου, εστιάζοντας στις φονικές δυνατόητες των πυραύλων και drone της Χεζμπολάχ και προσπαθώντας να ωθήσει τους μαχητές της ομάδας πιο μακριά από τα σύνορα, πιθανώς στην άλλη πλευρά του ποταμού Λιτάνι.

Μπορεί το Ισραήλ να διαθέτει σημαντικές δυνατόητες σε έναν πόλεμο με τη Χεζμπολάχ, αλλά η λιβανέζικη ομάδα θα ήταν ένας τρομερός εχθρός.

Σίγουρα οι Ισραηλινοί υπερτερούν της Χεζμπολάχ σε στρατεύματα, τανκς, πυροβολικό και άλλες μορφές στρατιωτικής ισχύος, έχουν πιο εξελιγμένες και εκπαιδευμένες δυνάμεις. Επίσης όπως είχε δηλώσει και ο Μπένι Γκαντζ, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, οι Ισραηλινοί θα χτυπήσουν παράλληλα και τον λιβανέζικο στρατό. Ο Λιβανέζικος στρατός αν και διαθέτει απαρχαιωμένο προσωπικό, δίχως να διαθέτει την πολεμική κουλτούρα του Ισραήλ διαθέτει περίπου 90.000 τους οποίους θα πρέπει να αντιμετωπίσουν επιπλέον οι Ισραηλινοί.

Μια ισραηλινή επίθεση θα περιλάμβανε πιθανώς μαζικές αεροπορικές επιδρομές που θα επιδιώκουν να σκοτώσουν ηγέτες της Χεζμπολάχ, να πλήξουν το σύστημα διοίκησης και να χτυπήσουν τις τοποθεσίες εκτόξευσης πυραύλων της Χεζμπολάχ, ειδικά τα πυρομαχικά ακριβείας.

Αν και το Ισραήλ θα στόχευε ηγέτες και στρατιωτικές τοποθεσίες στη Βηρυτό και στην κοιλάδα Μπεκάα, πιθανότατα θα επικεντρώσει τις πολεμικές του προσπάθειες κοντά στα σύνορα. Χρησιμοποιώντας διδάγματα από τη Γάζα, το Ισραήλ πιθανότατα θα επιχειρούσε επίσης να καταστρέψει το δίκτυο τούνελ της Χεζμπολάχ.

Η εύρεση και η στόχευση των σηράγγων της Χεζμπολάχ ήταν μια προτεραιότητα του Ισραήλ για τον στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών για χρόνια, αν και η Χεζμπολάχ έδειξε το 2006 ότι μπορούσε να χρησιμοποιήσει επιτυχώς εξαπάτηση για να δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο. Οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών προσπαθούν να παρακολουθούν συνεχώς τοποθεσίες πυραύλων της Χεζμπολάχ και UAS.

Το Ισραήλ θα μπορούσε στη συνέχεια να εισβάλει στον Λίβανο με πολλές μεραρχίες (χρησιμοποίησε τέσσερις στη Γάζα) επιδιώκοντας να καταστρέψει κρυμμένες σήραγγες, ωθώντας τους μαχητές της Χεζμπολάχ στην άλλη πλευρά του ποταμού Λιτάνι. Παρόλο που ο νότιος Λίβανος δεν είναι πυκνοκατοικημένος όπως η Γάζα, ορισμένες από τις μάχες θα περιλαμβάνουν αστικό πόλεμο.

Εάν το Ισραήλ απομάκρυνε επιτυχώς τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ, τότε θα παρακολουθούσε προσεκτικά την περιοχή και θα πραγματοποιούσε εκτεταμένα πλήγματα εάν χρειαζόταν για να αποτρέψει οποιαδήποτε επιστροφή.

Πως θα απαντούσε η Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ θα απαντούσε με διάφορους τρόπους. Οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ θα πραγματοποιούσαν αντάρτικες επιθέσεις, πιθανότατα χρησιμοποιώντας ένα εκτεταμένο υπόγειο δίκτυο και καλά προετοιμασμένες αμυντικές θέσεις κοντά στα ισραηλινά σύνορα, εκμεταλλευόμενοι το ανώμαλο έδαφος εκεί.

Η Χεζμπολάχ θα επιχειρούσε επίσης διασυνοριακές επιθέσεις καθώς και ίσως θαλάσσια διείσδυση προκειμένου να χτυπήσει απευθείας το Ισραήλ.

Επιπλέον, θα χρησιμοποιούσε το τεράστιο οπλοστάσιο πυραύλων και πυραύλων της για να επιτεθεί στο Ισραήλ, συντρίβοντας τα αμυντικά συστήματα του Ισραήλ και χτυπώντας στόχους σε ολόκληρη τη χώρα: το 2006, η Χεζμπολάχ μπόρεσε να πραγματοποιήσει επιθέσεις με ρουκέτες και πυραύλους και για τις 34 ημέρες του πολέμου και το οπλοστάσιό του σήμερα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Τέλος, η Χεζμπολάχ ενδέχεται να πραγματοποιήσει επιθέσεις διεθνώς σε ισραηλινούς στόχους, συνεργαζόμενη εκτενώς με το Ιράν για να το κάνει. Η Χεζμπολάχ θα χρησιμοποιούσε επίσης την επιρροή της στην κυβέρνηση του Λιβάνου για να διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός θα ήταν με τους δικούς της όρους.

Ωστόσο σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, ακόμη και μια αποφασιστική ήττα της Χεζμπολάχ, ωστόσο, δεν θα οδηγούσε στην καταστροφή της οργάνωσης, δεδομένου των βαθιών ριζών της στον Λίβανο και της ισχυρής υποστήριξης από το Ιράν.