Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών

Δύο και πλέον χρόνια από την επανάφορά τους στην εξουσία και αφού περιόρισαν δραματικά τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν επανέφεραν την θανατική ποινή του δημόσιου λιθοβολισμού για τις γυναίκες.

Ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν, ο Χιμπατουλάχ Ακχουντζάντα, ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι θα αρχίσουν να επιβάλουν ξανά την ερμηνεία της σαρία στο Αφγανιστάν. Αυτό περιλαμβάνει την επαναφορά του δημόσιου μαστιγώματος και του λιθοβολισμού των γυναικών για μοιχεία.

«Μπορεί να το πείτε παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών όταν τις λιθοβολούμε ή τις μαστιγώνουμε δημόσια για τη διάπραξη μοιχείας, επειδή [οι ποινές] έρχονται σε σύγκρουση με τις δημοκρατικές σας αρχές», είπε και πρόσθεσε ότι «εγώ εκπροσωπώ τον Αλλάχ και εσείς εκπροσωπείτε τον Σατανά».

Αιτιολόγησε, όπως σημειώνει ο Guardian, την κίνηση ως συνέχεια του αγώνα των Ταλιμπάν κατά των δυτικών επιρροών. «Το έργο των Ταλιμπάν δεν τελείωσε με την κατάληψη της Καμπούλ, μόλις άρχισε», είπε.

Από τότε που ανέλαβαν την εξουσία, τον Αύγουστο του 2021, οι Ταλιμπάν κατήργησαν το υποστηριζόμενο από τη Δύση σύνταγμα του Αφγανιστάν και ανέστειλαν τους υφιστάμενους ποινικούς και σωφρονιστικούς κώδικες. Τους αντικατέστησαν με την άκαμπτη και φονταμενταλιστική ερμηνεία τους του νόμου της σαρία. Απαγόρευσαν επίσης τις γυναίκες δικηγόρους και δικαστές, στοχοποιώντας πολλές από αυτές για το έργο τους υπό την προηγούμενη κυβέρνηση.

Μόνο πέρυσι, δικαστές διορισμένοι από τους Ταλιμπάν διέταξαν 417 δημόσιες εκτελέσεις και μαστιγώσεις, σύμφωνα με ερευνητική ομάδα που παρακολουθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Αφγανιστάν. Από αυτές, οι 57 αφορούσαν γυναίκες.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.