Δυνατή Ελλάδα

Στην κόψη του ξυραφιού – Επίθεση σε βάση των ΗΠΑ στη Συρία με 3 στρατιώτες νεκρούς και 34 τραυματίες – Το Ιράν δείχνει ο Biden

Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου (27/1/2024) σε επίθεση με drone εναντίον βάσης των ΗΠΑ στη Συρία.
Τουλάχιστον άλλοι 34 τραυματίστηκαν από την επίθεση.
Πρόκειται για τους πρώτους Αμερικανούς που σκοτώνονται από την αναζωπύρωση της βίας στη Μέση Ανατολή στις 7 Οκτωβρίου 2023 και τη γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα.
Σύμφωνα με την ιορδανική κυβέρνηση η επίθεση κατά των Αμερικανικών δυνάμεων δεν έγινε εντός της Ιορδανίας, όπως αρχικά είχε αναφερθεί.
Στόχος της επίθεσης ήταν η αμερικανική στρατιωτική βάση Al-Tanf στη Συρία.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό γιατί απέτυχε η αεράμυνα της βάσης να αναχαιτίσει το drone.

Το τελευταίο τρίμηνο οι βάσεις των ΗΠΑ σε Συρία και Ιράκ έχουν δεχθεί δεκάδες επιθέσεις με πυραύλους και drones ως απάντηση στη στήριξη που παρέχει η αμερικανική κυβέρνηση στο Ισραήλ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δήλωσε ότι πίσω από την επίθεση κρύβονται ομάδες μαχητών «υποστηριζόμενες από το Ιράν».

Ανάληψη ευθύνης από Ισλαμική Αντίσταση

Η Ισλαμική Αντίσταση φέρεται να αναλαμβάνει την επίθεση κατά της αμερικανικής βάσης.
«Εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ, η κλιμάκωση θα αυξηθεί.
Όλες οι θέσεις και οι βάσεις των ΗΠΑ στην περιοχή είναι νόμιμοι στόχοι», δήλωσε αξιωματούχος της Ισλαμικής Αντίστασης στην Washington Post.
«Δεν μας ενδιαφέρουν οι απειλές των ΗΠΑ για αντίποινα.
Έχουμε επίγνωση του μονοπατιού που βαδίζουμε και το μαρτύριο είναι ανταμοιβή», πρόσθεσε.

Hamas: Περιφερειακή ανάφλεξη

Σε μια πρώτη αντίδραση η Hamas δήλωσε ότι ο θάνατος των τριών στρατιωτών «είναι ένα μήνυμα προς την αμερικανική κυβέρνηση: “Η συνέχιση της αμερικανοσιωνιστικής επιθετικότητας στη Γάζα κινδυνεύει να προκαλέσει περιφερειακή ανάφλεξη” με την οργή “όλου” του μουσουλμανικού κόσμου».

Biden: Μάχη κατά της τρομοκρατίας – Το Ιράν πίσω από την επίθεση 

«Ενώ ακόμη συγκεντρώνουμε πληροφορίες για αυτήν την επίθεση, εμείς γνωρίζουμε ότι διεξήχθη από ριζοσπαστικές μαχητικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, που δρουν στη Συρία και το Ιράκ», ανέφερε ο Biden.
«Θα συνεχίσουμε τη δέσμευσή τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Και μην έχετε καμία αμφιβολία – θα θέσουμε όλους τους υπεύθυνους προ των ευθυνών τους σε χρόνο και με τον τρόπο που εμείς θα επιλέξουμε», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Το Πεντάγωνο από την πλευρά του δηλώνει πώς θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή ενώ γερουσιαστές – γεράκια ζητούν από την αμερικανική διοίκηση να πλήξει το Ιράν, τινάζοντας έτσι στον αέρα ολόκληρη την περιοχή και όχι μόνο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος συζήτησε για την κατάσταση με την αντιπρόεδρό του Kamala Harris και τους επικεφαλής της διπλωματίας, του Πενταγώνου και της CIA, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
us_troops.JPG
Austin (υπ. Άμυνας ΗΠΑ): Υπόσχομαι αντίποινα για τη φονική επίθεση στους Αμερικανούς στρατιώτες

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin δήλωσε ότι είναι εξοργισμένος από τη θανατηφόρα επίθεση κατά των αμερικανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή, υποσχόμενος ότι τα αντίποινα θα έρθουν «σε χρόνο και τόπο της επιλογής μας».
«Είμαι εξοργισμένος και βαθιά λυπημένος για τον θάνατο τριών μελών του αμερικανικού στρατού και τον τραυματισμό άλλων αμερικανικών στρατευμάτων σε επίθεση χθες (27/1) το βράδυ κατά των δυνάμεων των ΗΠΑ και του Συνασπισμού», είπε σε δήλωσή του.
«Οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν είναι υπεύθυνες για αυτές τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στις δυνάμεις των ΗΠΑ και θα απαντήσουμε σε χρόνο και τόπο της επιλογής μας.
Ο Πρόεδρος και εγώ δεν θα ανεχθούμε επιθέσεις στις αμερικανικές δυνάμεις και θα λάβουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να υπερασπιστούμε τις ΗΠΑ, τα στρατεύματά μας και τα συμφέροντά μας», πρόσθεσε.

Πάνω από 160 επιθέσεις στις βάσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

«Από σεβασμό προς τις οικογένειες των νεκρών και σύμφωνα με την πολιτική του Πενταγώνου, οι ταυτότητες των πεσόντων στρατιωτικών δεν θα δημοσιοποιηθούν για 24 ώρες έως ότου ειδοποιηθούν οι οικογένειές τους», ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση.
Οι αμερικανικές αρχές δεν έδωσαν άλλες λεπτομέρειες για το περιστατικό.
Από την αρχή της κλιμάκωσης της παλαιστινιο-ισραηλινής σύγκρουσης, οι αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ, καθώς και τα στρατεύματά τους στη Συρία, δέχονται τακτικές επιθέσεις.
Από τον Οκτώβριο 2023 και μέχρι τις 26/1/2024 υπολογίζεται πως είχαν δεχθεί πάνω από 160 επιθέσεις ενώ σε μία εξ αυτών χρησιμοποιήθηκαν και βαλλιστικοί πύραυλοι.
Την ευθύνη για τις επιθέσεις αναλαμβάνουν σιιτικές ένοπλες ομάδες που δρουν στο Ιράκ.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι αρχές και άλλες πολιτικές δυνάμεις του Ιράκ έχουν απαιτήσει επίσημα την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το έδαφος του αραβικού κράτους.

usa_6.jpg
Εκρηκτικό περιβάλλον – Μέγιστη περιφερειακή αστάθεια

Η επίθεση με 3 Αμερικανούς στρατιώτες νεκρούς και 34 τραυματίες σημειώνεται σε ένα εκρηκτικό περιβάλλον.
Στον πόλεμο Γάζα προστίθενται πολλαπλά πλήγματα και επιθέσεις μεταξύ του Ιράν και των συμμάχων του στην περιοχή (Hamas, Hezbollah.) από τη μια πλευρά, και του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών και των εταίρων τους από την άλλη.
Από τα μέσα Οκτωβρίου, περισσότερα από 160 πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή με ρουκέτες έχουν στοχοθετήσει Αμερικανούς στρατιώτες όπως και στρατιώτες του συνασπισμού, στο Ιράκ και τη Συρία. Για τα πλήγματα αυτά, στα οποία μέχρι σήμερα δεν είχε σκοτωθεί κανένας Αμερικανός στρατιώτης, την ευθύνη αναλάμβανε η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ.
Η Ουάσινγκτον απάντησε με στοχευμένα πλήγματα στο Ιράκ, αλλά αυτές οι επιθέσεις παραμένουν επί του παρόντος περιορισμένες, καθώς το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επαναλάβει ότι δεν θέλουν μια περιφερειακή ανάφλεξη.
Νοτιότερα, από τις αρχές Ιανουαρίου, η Ουάσινγκτον έχει βομβαρδίσει επανειλημμένα θέσεις των Houthi στην Υεμένη, φιλοϊρανών ανταρτών που στοχοθετούν τη διεθνή ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Aden.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν αυτή την εβδομάδα από την Κίνα να μεσολαβήσει στην Τεχεράνη ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις των Houthi, οι οποίες διαταράσσουν σημαντικά το παγκόσμιο εμπόριο.
Την ίδια ώρα, το Ισραήλ, σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, ενέτεινε τα πλήγματά του κατά του συριακού καθεστώτος και των φιλοϊρανικών ομάδων στη γειτονική χώρα.
Το Ισραήλ αντιμετωπίζει επίσης στα βόρεια σύνορά του τακτικά ανταλλαγές πυρών με τη Hezbollah του Λιβάνου, προσκείμενη στο Ιράν.

usa_b.jpg
Σύντομα συνομιλίες για αποχώρηση από το Ιράκ

Σύμφωνα με το CNN, οι ΗΠΑ και το Ιράκ επρόκειτο να έχουν άμεσα συνομιλίες αναφορικά με την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων, εξέλιξη που θα πραγματοποιηθεί μέσω της Ανώτατης Στρατιωτικής Επιτροπής που έχει συσταθεί.
«Οι ΗΠΑ και το Ιράκ βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την έναρξη του διαλόγου της Ανώτατης Στρατιωτικής Επιτροπής που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Αύγουστο.
Ο διάλογος στοχεύει στον καθορισμό συγκεκριμένων βημάτων για τη μελλοντική αποχώρηση» αναφέρει το δημοσίευμα του CNN, επισημαίνοντας οι συζητήσεις θα εστιάσουν στην επόμενη φάση του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Στις συνομιλίες αυτές αναμένεται να συμμετάσχουν τόσο διπλωμάτες όσο και στρατιωτικοί από τις ΗΠΑ, και κύριο αντικείμενο τους αναμένεται να είναι το εάν και το πότε θα είναι εφικτό να τερματιστεί η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Ιράκ.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι Αμερικάνοι θέλουν η αποχώρηση τους να γίνει κατά τέτοιο τρόπο και βάσει ενός χρονοδιαγράμματος που να διασφαλίζει τη σταθερότητα της κυβέρνησης και των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράκ αλλά και θα επιτυγχάνει τον περιορισμό του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Κανένα χρονοδιάγραμμα, φύγετε τώρα

Τις ευγενείς αυτές επιδιώξεις των Αμερικάνων δεν φαίνεται να συμμερίζονται οι Ιρακινοί, οι οποίοι με το επιχείρημα ότι το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων δεν θα πρέπει να επηρεαστεί από καμία περίσταση, στέλνουν ξεκάθαρα το μήνυμα του… «φύγετε τώρα».
Το έχει άλλωστε δηλώσει ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός του Ιράκ Mohammad Shia al- Sudani ήδη από τις 5 Ιανουαρίου του 2024, όταν και υποστήριξε πως η Διεθνής Συμμαχία δεν έχει πλέον καμία δικαιολογία για να παρατείνει την παραμονή της στο ιρακινό έδαφος.
Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι η Βαγδάτη πρόκειται να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να τερματίσει μόνιμα την ξένη διεθνή στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ αναφέροντας πως είναι πολύ κοντά στον καθορισμό μιας ημερομηνίας για την έναρξη του διαλόγου.

www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.