Τι ξέρουν; Οι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου χτίζουν καταφύγια και φρούρια έξω από τα αρχοντικά τους

Δισεκατομμυριούχοι: Η «προετοιμασία για την ημέρα της καταστροφής» θεωρούνταν ένα χόμπι που είχε υποβιβαστεί σε παρανοϊκή περιθωριακή θεωρία συνωμοσίας— αλλά οι απλοί Αμερικανοί ξόδεψαν το εκπληκτικό ποσό των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε είδη επιβίωσης, μόλις πέρυσι, από τον Απρίλιο του 2022 έως τον Απρίλιο του 2023.

Περίπου το ένα τρίτο των πολιτών των ΗΠΑ παραδέχονται ότι προετοιμάζονται, όπως δείχνουν οι έρευνες, αλλά λίγοι έχουν τους πόρους που πρέπει να αφιερώσουν οι σημερινοί δισεκατομμυριούχοι κατασκευαστές καυσίμων στα δικά τους καταφύγια.

Οι πλουσιότεροι του κόσμου ξοδεύουν όλο και περισσότερο εκατοντάδες εκατομμύρια για την εξασφάλιση υπόγειων συγκροτημάτων, ιδιωτικών νησιών και (για τους απλώς πλούσιους) «διαμερισμάτων επιβίωσης».

Στα τέλη του περασμένου έτους, αποκαλύφθηκε ότι  ο Mark Zuckerberg  χτίζει ένα κρυφό φρούριο 100 εκατομμυρίων δολαρίων, θαμμένο κάτω από το ράντσο του στη Χαβάη, γεμάτο με δικές του προμήθειες ενέργειας και τροφίμων και πόρτες ανθεκτικές στις εκρήξεις.

Το πολυτελές κτήμα του Ζούκερμπεργκ στο οποίο άρχισε να χτίζει έναν πέτρινο τοίχο ύψους τριών μέτρων που εκτείνεται κατά μήκος του ακινήτου δίπλα σε έναν δρόμο στην ημιαγροτική κοινότητα Kilauea της Χαβάης

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας ευεξίας Frank VanderSloot – ο πλουσιότερος άνθρωπος του Αϊντάχο – αγόρασε πρόσφατα ένα ράντσο 2.000 στρεμμάτων νότια του συγκροτήματος του Zuck στην Χαβάη για 51 εκατομμύρια δολάρια.

Και ο Διευθύνων Σύμβουλος του OpenAI, Sam Altman, άφησε να εννοηθεί ότι αυτός και ο συνιδρυτής του PayPal , Peter Thiel, έχουν «συνεννοηθεί» σε περίπτωση που ο κόσμος τελειώσει: Αν τα πράγματα πάνε στραβά, είπε ο Altman, οι δυο τους με τις οικογένειες τους θα μεταβούν σε ένα από τα κρυφά ακίνητα του Thiel. στη Νέα Ζηλανδία.

Αλλά πού ακριβώς θα μείνουν; Το 2022, ένα τοπικό κοινοτικό συμβούλιο στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας εμπόδισε τα σχέδια του Thiel να επεκτείνει τη μεγαλοπρεπή οχυρωμένη φωλιά του στο τοπίο δίπλα στην ιστορικά προστατευμένη λίμνη Wanaka

Ανεξάρτητοι επίτροποι που επισκέφτηκαν την τοποθεσία εκ μέρους του συμβουλίου ανέφεραν ότι ο σχεδιασμός του καταφυγίου του Thiel «θα μείωνε ουσιαστικά την ποιότητα και τη φυσικότητα του εξαιρετικού φυσικού τοπίου».

«Όλα τα μέλη σοκαρίστηκαν από τη συχνότητα με την οποία ουσιαστικά μέρη της πρότασης θα ήταν σε κοινή θέα», έγραψαν για την πρόταση του Thiel, η οποία θα ήταν φωλιασμένη κοντά στο όχι λιγότερο ιστορικό όρος Άλφα της Νέας Ζηλανδίας.

Η γραφική ομορφιά και η απομόνωση των νησιών της Νέας Ζηλανδίας την έχουν κάνει δημοφιλή επιλογή για τις ελίτ της Silicon Valley που αναζητούν ένα φυσικό φρούριο για την αποκάλυψη – ένας αυξανόμενος φόβος δεδομένης της κλιμάκωσης των περιφερειακών πολέμων και της αυξανόμενης έντασης της κλιματικής αλλαγής.

Ο Ζούκερμπεργκ και οι τυχεροί καλεσμένοι του δεν θα χρειάζεται να ανησυχούν μήπως εγκαταλείψουν το συγκρότημα για κανένα λόγο – το αυτόνομο κτήμα έχει πηγές τροφής και νερού καθώς και όλες τις ανέσεις που μπορείτε να σκεφτείτε

Πέρυσι, ο μη κερδοσκοπικός συνασπισμός φυσικών και άλλων ερευνητών πίσω από το Bulletin of the Atomic Scientists έθεσε το ρολόι για την ημέρα της καταστροφής στα 90 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα: το πιο κοντινό σημείο καταστροφής που έχει φτάσει η ανθρωπότητα στην 76χρονη ιστορία του ρολογιού.

«Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εγείρει βαθιά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο αλληλεπίδρασης των κρατών, διαβρώνοντας τους κανόνες διεθνούς συμπεριφοράς», εξήγησαν οι υπεύθυνοι της μελέτης για το ρολόι της καταστροφής.

«Και το χειρότερο από όλα, οι καλυμμένες απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων υπενθυμίζουν στον κόσμο ότι η κλιμάκωση της σύγκρουσης—από ατύχημα, πρόθεση ή λάθος υπολογισμό—είναι ένας τρομερός κίνδυνος».

Αυτές οι ανησυχίες έχουν αυξηθεί καθώς οι βομβαρδιστικές εκστρατείες του Ισραήλ στη Γάζα, ως δηλωμένη απάντηση στη Χαμάς, απείλησαν να πυροδοτήσουν έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Οι παρατεταμένες ανησυχίες για μια άλλη πανδημία, a la Covid-19, δεν έχουν κάνει τίποτα άλλο παρά να αυξήσουν τον φόβο της κοινωνικής κατάρρευσης.

Στην πραγματικότητα, οι ενήλικες της γενιάς Gen-Z, εκείνοι που γεννήθηκαν μετά το 1997, είναι εξαιρετικά τρομαγμένοι με το σενάριο αυτό, καθώς προετοιμάζονται για μια καταστροφή: ένα 40% ισχυρίστηκε ότι ξόδεψε χρήματα σε προμήθειες για την Ημέρα της Καταστροφής το 2022, σύμφωνα με έρευνα του Finder.

Η έρευνα έγινε σε 2.179 ενήλικες στις ΗΠΑ και είχε περιθώριο στατιστικού λάθους 2%. Ο Finder, ο οποίος συλλέγει δεδομένα προετοιμασίας για μια περίπτωση καταστροφής από το 2017, ρώτησε τους ανθρώπους εάν είχαν ξοδέψει χρήματα για την προετοιμασία έκτακτης ανάγκης τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Όπως το έθεσε ο δημιουργός περιεχομένου Brekke Wagoner: «Οι εποχές μας είναι έντονες λόγω της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, και θα πρέπει να έχετε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσετε αυτές τις δύσκολες καταστροφές, επειδή «έρχονται είτε τους θέλουμε είτε όχι».

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, για παράδειγμα, η πόλη της Νέας Υόρκης επλήγη από πλημμύρες που ηταν οι πιο έντονες που έχει καταγραφεί ποτέ στην πόλη. Πτήσεις ακυρώθηκαν, σπίτια πλημμύρισαν και αυτοκίνητα παρασύρθηκαν στη θάλασσσα.

Και οι πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου στη Χαβάη ήταν οι πιο θανατηφόρες στην ιστορία των ΗΠΑ  με 96 θανάτους και χιλιάδες εκτοπισμένους.

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έχουν σίγουρα όλα τα δεδομένα για τις πιθανές παγκόσμιες καταστροφές όπως και οι Gen Z, αλλά σαφώς έχουν πολλά περισσότερα χρήματα για να καταφέρουν να επιβιώσουν…

Η προοπτική ενός πυρηνικού χτυπήματος στη Βρετανία δεν φαινόταν ποτέ πιο πραγματική, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τους κολλητούς του να απειλούν να εξαλείψουν το Λονδίνο και άλλες δυτικές πρωτεύουσες στην τελευταία κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.  Φωτογραφία: The Survival Condo στο Κάνσας

Ένας από τους συνιδρυτές του PayPal της Thiel, ο Ριντ Χόφμαν, είπε στο The New Yorker ότι η Νέα Ζηλανδία μεταξύ των πλουσιότερων στον κόσμο θεωρείται αθόρυβα ότι είναι το μέρος για να πεθάνει κανείς σε περίπτωση καταστροφής.

«Το να λες ότι «αγοράζεις ένα σπίτι στη Νέα Ζηλανδία» είναι κάπως «κλείνε το μάτι, κλείσε το μάτι, μην πεις άλλο», είπε ο Χόφμαν.

Ο Rod Drury, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας λογιστικού λογισμικού Xero από τη Νέα Ζηλανδία που υποστηρίζεται από την Thiel, οι εν λόγω Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι «μεταχειρίζονται τη Νέα Ζηλανδία σαν μια τρύπα με μπουλόνι».

Όπως ο Thiel, ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Google, Λάρι Πέιτζ, έχει άδεια διαμονής στη Νέα Ζηλανδία αφού του παραχωρήθηκε πέρυσι. Ο επιχειρηματίας Mihai Dinulescu άφησε περίφημα πίσω του μια startup για κρυπτονομίσματα στο ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 το 2020 και κατέφυγε στη Νέα Ζηλανδία με τη σύζυγό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ήδη αποθήκες στο Χάμιλτον, στο Χάνμερ Σπρινγκς και στη Γουανάκα.

Υπάρχουν όμως και περισσότερες εγχώριες επιλογές: Το χωριό με θέα στον κόλπο Biscayne νότια του Μαϊάμι είναι  διάσημα  γνωστό ως , ένας συνδυασμός διασημοτήτων και μεγιστάνων επιχειρήσεων.

Ο δισεκατομμυριούχος της Amazon , Τζεφ Μπέζος  , και η αρραβωνιαστικιά του, Λόρεν Σάντσες , θα βρεθούν σύντομα σε αυτόν τον πλούσιο θύλακα, όπου ο συνταξιούχος αστέρας του NFL  Τομ Μπρέιντι , η πρώην Πρώτη Κόρη Ιβάνκα Τραμπ και ο τραγουδιστής Χούλιο Ιγκλέσιας θα είναι οι γείτονές τους.

Ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου αγόρασε όχι ένα αλλά δύο γειτονικά ακίνητα στο Indian Creek για συνολικά σχεδόν 150 εκατομμύρια δολάρια φέτος.

Σχέδια που υπέβαλε ο ιδρυτής του PayPal Peter Thiel με την πρότασή του σε ένα μερικώς θαμμένο σπίτι στη Νέα Ζηλανδία

Για τα λίγα ονόματα της ελίτ που είναι γνωστό ότι έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για το τέλος των καιρών, υπάρχουν παρτίδες που παραμένουν -πιθανότατα εσκεμμένα- ανώνυμα.

Ο συγγραφέας τεχνολογίας Douglas Rushkoff  περιέγραψε πρόσφατα μια μυστική συνάντηση στη μέση μιας αμερικανικής ερήμου, στην οποία πέντε «υπερπλούσιοι τύποι» τον έψηναν για το πώς θα μπορούσαν να προετοιμάσουν καλύτερα τα καταφύγια της ημέρας της μοίρας με ερωτήσεις όπως «Πώς μπορώ να διατηρήσω την εξουσία στη δύναμη ασφαλείας μου μετά το γεγονός?’

Πολλές εταιρείες έχουν εμφανιστεί έτοιμες να ανταποκριθούν στη ζήτηση, συμπεριλαμβανομένης της Rising S, η οποία λέει ότι έχει κατασκευάσει 14 καταφύγια στη Νέα Ζηλανδία. την εταιρεία Survival Condo, η οποία μετατρέπει εγκαταλελειμμένα σιλό πυραύλων των ΗΠΑ σε υπόγεια πολυώροφα κτίρια επιβίωσης. και το Oppidum με έδρα την Τσεχία, το οποίο προσφέρει «υπερπολυτελή» καταφύγια για δισεκατομμυριούχους οπουδήποτε στον κόσμο.

Η Rising S Co. έχει εγκαταστήσει περίπου 10 αποθήκες στη Νέα Ζηλανδία τα τελευταία χρόνια (φωτογραφία: Εργαζόμενοι που εγκαθιστούν μια αποθήκη υπόγεια)
Ο Reid Hoffman, ο συνιδρυτής του LinkedIn, ισχυρίστηκε ότι τουλάχιστον οι μισοί από τους συναδέλφους του δισεκατομμυριούχους στη Silicon Valley έχουν αποκτήσει παρόμοια μορφή «ασφάλισης αποκάλυψης» με τη μορφή τέτοιων κρυψώνων, είτε στις ΗΠΑ είτε στο εξωτερικό.  Φωτογραφία: Μια πισίνα στο διαμέρισμα επιβίωσης
Αποθήκες Doomsday (στη φωτογραφία) έχουν αποσταλεί από τις ΗΠΑ σε όλη τη Νέα Ζηλανδία, υπάρχουν αποθήκες στο Hamilton, το Hanmer Springs και το Wanaka

Όλο και περισσότεροι πλούσιοι άνθρωποι αγοράζουν νησιά – ή τουλάχιστον μεγάλα κομμάτια από αυτά – τα τελευταία χρόνια.

Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον και ο Τζόνι Ντεπ είναι κορυφαίοι κατάλογοι για ιδιόκτητα νησιά, μαζί με πλούσιες οικογένειες όπως οι DuPonts και οι Disney.

Μερικοί πληρώνουν ακόμη και το υψηλότερο δολάριο για να γίνουν πολίτες σε διαφορετικές χώρες. Οι λεγόμενες «χρυσές βίζες» επιτρέπουν ουσιαστικά σε πλούσιους ανθρώπους να αποκτήσουν διαμονή —ακόμα και υπηκοότητα— σε ξένες χώρες με αντάλλαγμα κρύα και σκληρά μετρητά.

Απαραίτητα είδη για διαμονή ενός μήνα σε μια τετραμελή οικογένεια 

Η δημιουργία ενός καλά εξοπλισμένου και προσεκτικά προετοιμασμένου καταφυγίου για να βοηθήσει μια τετραμελή οικογένεια (δύο ενήλικες και δύο παιδιά) να επιβιώσει ακόμη και για ένα μήνα απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό. Εδώ είναι τα βασικά αντικείμενα που μπορεί να θέλετε να αποθηκεύσετε:

  • Νερό . Τουλάχιστον ένα γαλόνι ανά άτομο την ημέρα (120 γαλόνια συνολικά). Συμπεριλάβετε και πόσιμο νερό και νερό για λόγους υγιεινής.
  • Μη αλλοιώσιμα τρόφιμα . Επικεντρωθείτε σε είδη όπως κονσερβοποιημένα προϊόντα (λαχανικά, φρούτα, φασόλια και κρέας), ξηρά προϊόντα (ρύζι, ζυμαρικά και δημητριακά), αφυδατωμένα γεύματα και σνακ πλούσια σε ενέργεια (ξηροί ξηροί καρποί, trail mix). Στοχεύστε σε μια ισορροπία υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών.
  • Βρεφικά είδη . Εάν υπάρχει, βεβαιωθείτε ότι έχετε επαρκή προμήθεια βρεφικού γάλακτος, παιδικής τροφής, πάνες και μαντηλάκια.
  • Ιατρικά Είδη . Ένα ολοκληρωμένο κιτ πρώτων βοηθειών, απαραίτητα φάρμακα (συνταγογραφούμενα και χωρίς ιατρική συνταγή) και οποιαδήποτε συγκεκριμένα ιατρικά είδη απαιτούνται από τα μέλη της οικογένειας.
  • Προϊόντα Υγιεινής . Οδοντόκρεμα, οδοντόβουρτσες, σαπούνι, σαμπουάν, προϊόντα γυναικείας υγιεινής και χαρτί υγείας.
  • Μαγειρικά και Διατροφικά Σκεύη . Φορητή σόμπα, καύσιμα, σπίρτα/αναπτήρα, κατσαρόλες, τηγάνια, μαχαιροπίρουνα και άθραυστα πιάτα.
  • Φωτισμός και ισχύς . Φακοί που λειτουργούν με μπαταρίες ή με το χέρι, επιπλέον μπαταρίες, φορτιστές με ηλιακή ενέργεια και φορητό ραδιόφωνο για ενημερώσεις ειδήσεων.
  • Ρούχα και κλινοσκεπάσματα . Ρούχα κατάλληλα για τον καιρό, ανθεκτικά παπούτσια, κουβέρτες και υπνόσακους.
  • Είδη ψυχαγωγίας και άνεσης . Βιβλία, παιχνίδια, κάρτες και είδη άνεσης, ειδικά για παιδιά, που βοηθούν στη διαχείριση του άγχους και στη διατήρηση της κανονικότητας εν μέσω κρίσης.
  • Εργαλεία Έκτακτης Ανάγκης . Ένα πολυεργαλείο, κολλητική ταινία, ψαλίδι, σφυρίχτρα και πυροσβεστήρας.
  • Συσκευές Επικοινωνίας . Ραδιόφωνο με μπαταρία ή χειροκίνητο, όπως προαναφέρθηκε, αλλά και πιθανώς δορυφορικό τηλέφωνο για επικοινωνία έκτακτης ανάγκης, εάν η δαπάνη είναι διαχειρίσιμη.
  • Σημαντικά Έγγραφα . Αντίγραφα ταυτότητας, ασφαλιστήρια συμβόλαια, ιατρικά αρχεία και σημαντικοί αριθμοί επικοινωνίας σε αδιάβροχα δοχεία.
  • Είδη Υγιεινής . Σακούλες σκουπιδιών, απολυμαντικά και φορητή τουαλέτα εάν το καταφύγιο δεν διαθέτει εγκαταστάσεις υγιεινής.
  • Προμήθειες για κατοικίδια . Εάν έχετε κατοικίδια, μην ξεχνάτε φαγητό, νερό και άλλες απαραίτητες προμήθειες και γι’ αυτά!

Θυμηθείτε, οι ανάγκες κάθε οικογένειας μπορεί να διαφέρουν, επομένως προσαρμόστε αυτήν τη λίστα για να ταιριάζει στις συγκεκριμένες απαιτήσεις σας. Είναι επίσης σημαντικό να ελέγχετε και να εναλλάσσετε τακτικά τις προμήθειες για να διασφαλίζετε ότι όλα παραμένουν σε καλή κατάσταση και δεν έχουν λήξει.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.