Ερυθρα Θάλασσα: Οι ζημιές στην οικονομία ειναι μεγαλύτερες απο τις ζημιές στα πλοία

Από τα μέσα Νοεμβρίου, τουλάχιστον 16 πλοία έχουν δεχθεί απευθείας χτυπήματα από drones ή πυραύλους των Χούθι, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας πληροφοριών Ambrey Analytics.

Όλα τα σκάφη που χτυπήθηκαν μπόρεσαν μάλιστα να συνεχίσουν κανονικά τα ταξίδια τους με τη δική τους πρόωση.

«Δεν υπάρχουν αναφορές για σημαντικές ζημιές ή τραυματισμούς πληρώματος ως συνέπεια των πολλών επιθέσεων», δήλωσε ο Mark O’Neil, Διευθύνων Σύμβουλος του Columbia Group, μιας από τις κορυφαίες εταιρείες διαχείρισης πλοίων στον κόσμο.

«Δεν πιστεύουμε ότι αυτό είναι τυχαίο, αλλά μάλλον υποδηλώνει ότι οι Χούθι είναι πολύ προσεκτικοί και σκόπιμοι», πρόσθεσε με νόημα.

Ενώ οι επιθέσεις έχουν κάνει αρκετά για να αναγκάσουν ένα κομμάτι της παγκόσμιας ναυτιλίας να αποφύγει την πλωτή οδό, οι περιορισμένες ζημιέςπροσφέρουν μια ένδειξη γιατί ορισμένοι ιδιοκτήτες παραμένουν πρόθυμοι να στείλουν τα πλοία τους μέσω της διαδρομής.

Υπογραμμίζουν επίσης τη λεπτή ισορροπία που πρέπει να διατηρήσουν τόσο οι πλοιοκτήτες, όσο και εκείνοι που μισθώνουν πλοία, όταν αποφασίζουν αν θα πλοηγηθούν στην περιοχή.

Από τα 16 πλοία, τα έξι είχαν στάτους «υπό επισκευή» ενώ τα υπόλοιπα έπλεανή είχαν φτάσει πρόσφατα σε λιμάνια, καθιστώντας δύσκολο να διακρίνει κανείς αν θα επισκευαζόταν αμέσως ή αργότερα.

Οι Χούθι λένε ότι στοχεύουν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι περισσότεροι από αυτούς τους μεταφορείς που χτυπήθηκαν στα τέλη του περασμένου έτους, είχαν κάποιου είδους δεσμό με το Ισραήλ.

Από τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Υεμένη πριν από μια εβδομάδα —που σχεδιάστηκαν για να προσπαθήσουν να καταπνίξουν τους αντάρτες— σημειώθηκε αύξηση των επιθέσεων σε πλοία ιδιοκτησίας των ΗΠΑ.

Ενώ οι 16 επιθέσεις είναι ένας μεγάλος αριθμός για να αντέξει η βιομηχανία, υπήρξαν ακόμη περισσότερες αποτυχημένες προσπάθειες.

Από τότε που οι Χούθι ξεκίνησαν τις επιθέσεις τους, έχουν σημειωθεί περισσότερα από 60 περιστατικά κάποιου είδους, μέσα και γύρω από την πλωτή οδό, από παραλίγο αστοχίες έως πειρατείες και παρενόχληση από ένοπλους μαχητές με μικρές βάρκες.

«Αν κοιτάξετε τη ζημιά που σημειώθηκε στα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά, δεν ήταν σημαντική», δήλωσε ο Μάρκους Μπέικερ,επικεφαλής ναυτιλίας και φορτίου στη Marsh, έναν από τους κορυφαίους ασφαλιστικούς μεσίτες στον κόσμο. «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει ολοκληρωτική απώλεια να προκαλείται από επίθεση πυραύλων».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.