Ελλείψεις πετρελαίου στις ευρωπαϊκές δεξαμενές λόγω των επιθέσεων στην Ερυθρα Θάλασσα

Έμποροι, αναλυτές και στοιχεία από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου αποκάλυψαν ότι η αγορά αργού πετρελαίου Brent και ορισμένες αγορές πετρελαίου στην Ευρώπη και την Αφρική, αντιμετωπίζουν ελλείψεις, εν μέρει λόγω των καθυστερήσεων στις αποστολές που προκαλούνται από ορισμένα φορτηγά πλοία που αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα.

Η διαταραχή συνέπεσε με άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των διακοπών παραγωγής και της αυξημένης ζήτησης στην Κίνα, οδηγώντας σε έντονο ανταγωνισμό για τις προμήθειες αργού που δεν απαιτούν τη διέλευση της Διώρυγας του Σουέζ. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κρίση έχει γίνει εμφανής στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ως ένδειξη έλλειψης προσφοράς, η δομή της αγοράς των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης αργού Brent έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών την Παρασκευή, καθώς τα πλοία απομακρύνθηκαν από την Ερυθρά Θάλασσα μετά από αεροπορικές επιδρομές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας σε στόχους στην Υεμένη.

Πάλι η Ευρώπη «την πληρώνει»…

Ο Victor Katona, επικεφαλής αναλυτής των αγορών αργού πετρελαίου στην Kpler, δήλωσε ότι «τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent επηρεάζονται περισσότερο από τις διακοπές στην Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ».

«Ως εκ τούτου, οι ευρωπαϊκές εταιρείες διύλισης είναι αυτές που υποφέρουν περισσότερο στις πραγματικές αγορές».

Επιπλέον, οι ποσότητες αργού πετρελαίου που κατευθύνονται από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί.

Τα στοιχεία της Kpler δείχνουν ότι ο όγκος του αργού που κατευθύνεται προς την Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή μειώθηκε σχεδόν στο μισό, καταγράφοντας περίπου 570.000 βαρέλια την ημέρα τον Δεκέμβριο από 1,07 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Οκτώβριο.

Ένας έμπορος ανέφερε: «Τα προβλήματα στην Ερυθρά Θάλασσα προκαλούν καθυστερήσεις, επομένως οι εταιρείες διύλισης πρέπει να καλύπτουν τις ανάγκες τους από τις τοπικές αγορές». Ένας άλλος πρόσθεσε: «Η αγορά υποφέρει από έλλειψη λόγω της απώλειας των προμηθειών του Κόλπου».

Επιπλέον της Ερυθράς Θάλασσας και άλλες εξελίξεις οδήγησαν επίσης σε ελλείψεις εφοδιασμού στην Ευρώπη, όπως η μείωση των προμηθειών στη Λιβύηλόγω διαμαρτυριών, η πρώτη διαταραχή αυτού του είδους εδώ και μήνες.

Ακόμα, οι προμήθειες αργού πετρελαίου της Νιγηρίας μειώθηκαν, καθώς η χώρα άρχισε να λειτουργεί το διυλιστήριο Dangote, το οποίο απέκτησε ορισμένες αποστολές.

Ένας έμπορος σημείωσε ότι το αργό πετρέλαιο της Αγκόλας, το οποίο επίσης κατευθύνεται προς την Ευρώπη χωρίς να χρειάζεται να περάσει από τη Διώρυγα του Σουέζ, αντιμετωπίζει αυξημένη ζήτηση από την Κίνα και την Ινδία λόγω ζητημάτων που σχετίζονται με το ιρανικό και το ρωσικό αργό.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.