«Νέα εποχή στη Γαλάζια Πατρίδα! Θα παραδοθούν 4 ακόμη πλατφόρμες», γράφουν οι Τούρκοι

Η Τουρκία υλοποιεί πολύτιμα έργα στην αμυντική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια. Τα βήματα που έγιναν για τη Γαλάζια Πατρίδα καρποφορούν.

Τα TCG Derya, TCG Istanbul, TCG Arif Ekmekçi και το Marlin SİDA (μη επανδρωμένο), που θα παραδοθούν στο τουρκικό ναυτικό την ίδια μέρα, προαναγγέλλουν μια νέα εποχή στη ‘Γαλάζια Πατρίδα’, γράφουν σήμερα τα τουρκικά media.

Σύμφωνα με ειδικούς που αξιολογούν αυτά τα οχήματα, καθένα από τα οποία θα αναλάβει διαφορετικές εργασίες, αυτή η εικόνα εκφράζεται ως η άνοδος του τουρκικού ναυτικού στον ορίζοντα.

Η Τουρκία συνεχίζει να αυξάνει την επιτυχία της με τα βήματα που κάνει στον τομέα της άμυνας.

Το όραμα της Τουρκίας είναι η Γαλάζια Πατρίδα

Ένα από τα πιο σημαντικά δομικά στοιχεία των τοπικών και εθνικών έργων στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία είναι αναμφίβολα το όραμα που παρουσιάζουν οι Τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις.

Με αυτή τη διαδικασία στην οποία το τουρκικό ναυτικό ανέλαβε ρόλο ‘μεταφορέα’, η έννοια της Γαλάζιας Πατρίδας στη χώρα μας δεν καθιερώθηκε μόνο στα μυαλά

Επιπλέον, αποτέλεσε παράδειγμα για πολλούς διαφορετικούς τομείς με τη μέγιστη εθνικοποίηση όλων των πλατφορμών και συστημάτων που θα χρησιμοποιηθούν σε αυτόν τον τομέα.

Εδώ τοποθετείται ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς αυτού του ταξιδιού… Εάν δεν υπάρχουν προβλήματα με τα TCG Derya, TCG Istanbul, TCG Arif Ekmekçi και Marlin SİDA, θα παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό από τις 19 Ιανουαρίου.

Τι κάνουν λοιπόν αυτά τα πλοία που παραδίδονται στο Τουρκικό Ναυτικό ή πλατφόρμες όπως το Marlin SİDA; Πού και πώς μπορεί η Τουρκία να χρησιμοποιήσει αυτά τα εργαλεία; Το πιο σημαντικό, λαμβάνοντας υπόψη τα βήματα που κάνουν οι χώρες γύρω μας και την συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε, τι είδους ευκαιρίες/δυνατότητες θα κερδίσει η Άγκυρα στη νέα διαδικασία;

Ο εμπειρογνώμονας Άμυνας και Ναυτιλίας Κοζάν Σελτζούκ Ερκάν εξήγησε στις απαντήσεις του σε όλες αυτές τις ερωτήσεις.

Σημαντική η επιτυχία των πολιτικών ναυπηγείων

Για την πιο ολοκληρωμένη τελετή παράδοσης που έχουμε δει τον τελευταίο καιρό, ο Ερκάν λέει, «Καθελκύουμε δύο πλοία κάθε φορά και τα παραδίδουμε σε πακέτα των τριών. Αυτό είναι μια ένδειξη του πόσο έχουμε αναπτύξει στο εσωτερικό τη ναυπηγική βιομηχανία και ιδιαίτερα στην αμυντική βιομηχανία».

Ο Ερκάν επισημαίνει επίσης την επιτυχία των τουρκικών ιδιωτικών ναυπηγείων στην πολεμική ναυτιλία, κάτι που είναι ένα από τα θέματα στα οποία εφιστούμε την προσοχή εδώ και πολύ καιρό. Σύμφωνα με τον Ερκάν, θα δούμε ξεκάθαρα το αποτέλεσμα αυτής της σημαντικής επιτυχίας στην παράδοση πλοίων με «υψηλότερο ποσοστό εγχώριων συστημάτων» τα επόμενα χρόνια.

Υπήρξαν καθυστερήσεις, αλλά ανέβηκε η εγχώρια παραγωγή

Ζητάμε από τον Κοζάν Σελτζούκ Ερκάν να μας πει εν συντομία για τις πλατφόρμες που παραδόθηκαν… Ο Ερκάν παραθέτει όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις πλατφόρμες, καθεμία από τις οποίες έχει μεγαλύτερη αξία από την άλλη:

“Το TCG Istanbul είναι η νέα δύναμη κρούσης του ναυτικού μας της κλάσης Stack. Η πρώτη μας φρεγάτα εγχώριας σχεδίασης… Ολοκληρώθηκε με πολύ υψηλό ποσοστό εγχώριων συστημάτων για πρώτο πλοίο. Ναι, η διαδικασία κράτησε λίγο περισσότερο, αλλά τελικά, βλέπουμε ένα σύστημα με πολύ λιγότερη εξάρτηση από το εξωτερικό.

Για παράδειγμα, το σύστημα κάθετης πυροδότησης παραδόθηκε 3 χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Η στενή αεράμυνα στο πλοίο έφτασε ξανά πριν από την ημερομηνία που καθορίζεται στο ημερολόγιο. Σε αυτό το πλοίο υπάρχει εγχώριο, υπερσύγχρονο ραντάρ ενεργής συστοιχίας φάσεων. «Επιπλέον, έχει γίνει ένα σημαντικό έργο που οδηγεί σε πλήρη ανεξαρτησία στην αμυντική βιομηχανία με τους εγχώριους πυραύλους και τους εγχώριους προηγμένους αισθητήρες».

Το TCG DERYA

Ο δεύτερος σταθμός μας είναι το TCG Derya… «Μια ιστορία επιτυχίας από μόνη της», λέει ο Ερκάν. Μοιράζεται την πληροφορία ότι και αυτό το πλοίο κατασκευάστηκε σε ιδιωτικό ναυπηγείο και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πλοίο του τουρκικού ναυτικού μετά το TCG Anadolu.

Μαθαίνουμε ότι το TCG Derya είναι πολύ πιο γρήγορο από παρόμοια πλοία της κατηγορίας του. Ο Ερκάν λέει ότι διαθέτει το σύστημα πρόωσης αεριοστροβίλου που βρίσκεται στα πολεμικά πλοία και λέει, «Παρά το μεγάλο του μέγεθος, θα κινείται με την ίδια ταχύτητα πλεύσης με τα πολεμικά πλοία στην ανοιχτή θάλασσα και θα τα συνοδεύει. Θα μπορεί να μεταφέρει το SIDA σε αυτό Επομένως, θα είναι πολύ περισσότερα από ένα πλοίο αναπλήρωσης και υποστήριξης μάχης στη θάλασσα».

Μια άλλη εξέχουσα πλατφόρμα της τελετής είναι το πλοίο υποστήριξης logistics TCG Arif Ekmekçi… Ο Erkan αναφέρει ότι αυτή η πλατφόρμα θα λειτουργεί πίσω από τον πολεμικό στόλο. Εξηγεί ότι η εμβέλεια και η παραμονή του ναυτικού στη θάλασσα θα αυξηθεί και ότι αυτό το πλοίο θα παρέχει ανεξάρτητη υλικοτεχνική υποστήριξη χωρίς να λαμβάνει υποστήριξη από ξένες χώρες.

«Το MARLIN SİDA είναι ο πρωτοπόρος μιας νέας διαδικασίας»

Τέλος, ερχόμαστε στο Marlin, ένα μη επανδρωμένο θαλάσσιο όχημα που έχει αποδειχθεί στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ… Σύμφωνα με τον Ερκάν, το Marlin είναι πρωτοπόρος της τεχνολογίας και της ναυτιλιακής ιδέας που θα φέρει ολοκαίνουργιες δυνατότητες στις Τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις.

Ο Ερκάν  λέει ότι έχει πολύ υψηλές προσδοκίες από το Marlin και άλλες πλατφόρμες. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι δεν θα ήταν σωστό να αναμένεται ότι αυτά τα πλοία θα χρησιμοποιηθούν σε ενεργές αποστολές αμέσως μετά την τελετή.

Συνοψίζει τη διαδικασία ως εξής: «Μετά την τελετή παράδοσης, τα πλοία θα δοκιμαστούν. Θα πάνε σε μεγάλες κρουαζιέρες για να μάθουν νέες διαδικασίες χρήσης που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια της αποστολής. Η εμπειρία του προσωπικού και των πλατφορμών θα αυξηθεί. Στη συνέχεια , θα μπορέσουν να συνεχίσουν τα κύρια καθήκοντά τους».

Ρωτάμε τον Κοζάν Σελτζούκ Ερκάν τι σημαίνουν όλα αυτά για την Άγκυρα:

Πρέπει να κρατάμε συνεχώς το ναυτικό μας στην κορυφή τεχνολογικά. Όλοι γνωρίζουμε ότι η Ρωσία, που υστερεί στον αγώνα, χρησιμοποιεί συστήματα παλαιάς τεχνολογίας ακόμη και στα νέα της πλοία και την κατάσταση που προκύπτει.

Η δυνατότητα παραμονής στη θάλασσα για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους με πλοία υποστήριξης είναι ένας σημαντικός πολλαπλασιαστής δύναμης για εμάς για την προστασία των συμφερόντων μας σε χώρες όπου δεν έχουμε χερσαία σύνδεση. Αυτές οι πλατφόρμες, οι οποίες παραδίδονται την ίδια ημέρα και είναι όλες πολύτιμες, θα εμφανίζουν τη σημαία μας σε διαφορετικές περιοχές. Μπορούμε να δούμε αυτή την εικόνα ως «Η άνοδος του Ναυτικού μας στον ορίζοντα».

The Hellenic Information Team

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.