Ανάλυση για τους λόγους που οι Ηνωμένες Πολιτείες χάνουν τη μάχη κατά των Χούτι

Η ισπανική εφημερίδα El Confidencial δημοσίευσε μια αναφορά στην οποία ανασκόπησε τους λόγους που εξηγούν την αποτυχία των Ηνωμένων Πολιτειών στον πόλεμο κατά των Χούτι στην Υεμένη, καθώς οι αμερικανικές επιθέσεις δεν θα μπορέσουν να εκφοβίσουν τους μαχητές και τους βετεράνους επειδή έχουν πολεμήσει για χρόνια εναντίον της Σαουδικής Αραβίας Αραβία και τα ΗΑΕ.

Η εφημερίδα ανέφερε, στο ρεπορτάζ της, ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επανέλαβε επανειλημμένα ότι ο πόλεμος στη Γάζα πρέπει να αποτραπεί από το να επεκταθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή, αλλά ήταν αυτός που πήρε την απόφαση να τον επεκτείνει τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, 12 Ιανουαρίου.

Μέσω των πολεμικών πλοίων τους και των συμμάχων τους, εκτόξευσαν πυραύλους και βομβάρδισαν δεκάδες τοποθεσίες της σιιτικής πολιτοφυλακής Χούτι προσκείμενης στο Ιράν, η οποία ελέγχει ένα μεγάλο μέρος της Υεμένης εδώ και εννέα χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσάς της, Σαναά.

Από τον Νοέμβριο, οι Χούτι έχουν επιτεθεί σε ορισμένα εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, υποτίθεται ότι έχουν δεσμούς με το Ισραήλ επειδή ανήκουν σε Ισραηλινούς ή επειδή απλώς πέρασαν από ισραηλινά λιμάνια, τονίζοντας ότι το κάνουν σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, στην οποία εισέβαλε ο ισραηλινός στρατός.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι επιθέσεις τους και η αεροπειρατεία του φορτηγού πλοίου «Galaxy Leader» στις 19 Νοεμβρίου, αποτελούν απειλή για τη ναυσιπλοΐα στα ύδατα από τα οποία διέρχεται σημαντικό μέρος του παγκόσμιου εμπορίου.

 Όμως την περασμένη Τρίτη, οι στόχοι τους δεν ήταν πλέον φορτηγά πλοία, αλλά αμερικανικά και βρετανικά πλοία που περιπολούσαν στην περιοχή, στο πλαίσιο της ναυτικής επιχείρησης «Prosperity Guardian», σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας.

Αυτό το γεγονός ήταν που ώθησε αυτές τις δύο δυνάμεις να στραφούν από την καθαρά αμυντική δράση, αποκρούοντας τους πυραύλους και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσαν οι Χούτι, με το χτύπημα της πολιτοφυλακής στα εδάφη τους. Σε αυτά τα αντίποινα συμμετείχαν επίσης πλοία από την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ολλανδία και το Μπαχρέιν.

Φαίνεται ότι η επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ερυθρά Θάλασσα δεν σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το εύρος και τη διάρκεια των προηγούμενων επεμβάσεων τους στην περιοχή (Ιράκ) και την Κεντρική Ασία (Αφγανιστάν).

Κατ’ αρχήν, οι Ηνωμένες Πολιτείες το κάνουν αυτό για να βοηθήσουν τα εμπορικά πλοία που διασχίζουν αυτά τα ύδατα, τα οποία είναι πλέον λιγότερα σε αριθμό επειδή προσπαθούν να αποφύγουν τους κινδύνους και προτιμούν να πλεύσουν γύρω από την Αφρική μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας.

Σε αντάλλαγμα, το κάνει επίσης έμμεσα για να υποστηρίξει το Ισραήλ, επειδή όσο λιγότερες είναι οι παρενέργειες της εισβολής στη Γάζα και οι επιθέσεις των Χούτι είναι μία από αυτές, τόσο λιγότερη πίεση θα ασκηθεί στην κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να τερματίσει τον πόλεμο στη Λωρίδα.

Η εφημερίδα επιβεβαίωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν έχασε τον πόλεμο πριν τον ξεκινήσει, για τουλάχιστον έξι λόγους, οι οποίοι είναι οι εξής:

1. Στη ναυτική συμμαχία που δημιουργήθηκε με το όνομα «Φύλακας της Ευημερίας», υπάρχει μόνο μία αραβική χώρα, που είναι το Μπαχρέιν, και είναι η μικρότερη στον Κόλπο. Αυτή η επιχείρηση δεν έλαβε υποστήριξη, ούτε καν προφορικά, από τη Σαουδική Αραβία ή τα ΗΑΕ, εχθρούς των Χούτι με τους οποίους βρίσκονταν σε πόλεμο. Η Αίγυπτος επίσης δεν συμπεριλήφθηκε, παρά την τεράστια οικονομική ζημιά που προκλήθηκε από τη βάναυση μείωση της θαλάσσιας κυκλοφορίας μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.

2. Στη θαλάσσια συμμαχία που δημιούργησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, κάποιοι από τους ευρωπαίους συμμάχους τους απουσίαζαν, όπως η Ισπανία, της οποίας η υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες επιβεβαίωσε την Παρασκευή 12 αυτού του μήνα ότι δεν θα συμμετάσχει. Επιπλέον, άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, έχουν πλοία στην περιοχή αλλά δεν έχουν συμφωνήσει να τα θέσουν υπό τη διοίκηση του Πενταγώνου προκειμένου να διατηρηθεί η ανεξαρτησία τους. Μόνο μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ολλανδία, συμμετείχε στην επίθεση σε θέσεις των Χούτι στο έδαφος της Υεμένης.

3. Η επίθεση της Παρασκευής αύξησε την ένταση στην περιοχή και αναμφίβολα θα καταστρέψει μέρος του πολεμικού υλικού των Χούτι, αλλά δεν θα τους λείψουν τα όπλα. Η πολιτοφυλακή, που πολέμησε για περισσότερα από πέντε χρόνια εναντίον της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ, δεν θα παραδοθεί μετά την πρώτη επίθεση. Έχει πολεμική εμπειρία και είναι καλύτερα εξοπλισμένη τώρα. Διαθέτει ακόμη και βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων, καθώς το Ιράν της προμήθευσε το ίδιο υλικό που εξάγει στη Ρωσία. Ίσως, για να την νικήσει στρατιωτικά, το Πεντάγωνο θα πρέπει να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων στην Υεμένη.

4. Στα μάτια των Ηνωμένων Εθνών και της αραβικής και δυτικής κοινής γνώμης, η επίθεση της Παρασκευής και η έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τετάρτη, κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών, ενός ψηφίσματος που καλεί την ομάδα της Υεμένης να σταματήσει τις επιθέσεις της στην Ερυθρά Θάλασσα, απέδειξε τα διπλά σταθμά της κυβέρνησης Μπάιντεν. Προφανώς, μόνο ορισμένοι από τους δράστες πέθαναν στις επιθέσεις των Χούτι.

Στη Γάζα, 23.708 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους μέχρι την Παρασκευή, 12 αυτού του μήνα, και σχεδόν 60.000 άλλοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές στη Λωρίδα. Η αμερικανική διπλωματία δεν αμφισβήτησε αυτόν τον αριθμό των νεκρών. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο σε πολλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που διέταζαν την κατάπαυση του πυρός, και αν είχε ανακηρυχθεί, οι Χούτι θα μπορούσαν να είχαν βάλει τέλος στις επιθέσεις τους.

1 180
Οι έξι λόγοι για τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη χάσει τη μάχη τους ενάντια στους Χούτι

5. Από την πλευρά του, το Ιράν εκμεταλλεύεται πολιτικά τον πόλεμο στη Γάζα και την ένταση που επικρατεί στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι Χούτι αποτελούν επίσης μέρος του λεγόμενου άξονα αντίστασης που ενθαρρύνει η Τεχεράνη. Είναι σύμμαχοί της, παρόλο που μπορεί να μην τους υπαγόρευσε την ατζέντα τους ή να τους έδωσε εντολές. Όλος αυτός ο θόρυβος στην περιοχή αποσπά την προσοχή από το πυρηνικό πρόγραμμα που αναπτύσσει το Ιράν, θεωρητικά για ειρηνικούς σκοπούς, αν και στην Ουάσιγκτον, το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο – τις τέσσερις πρωτεύουσες που υπέγραψαν κοινή δήλωση τον Δεκέμβριο – υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή είναι η υπόθεση.

6. Οι επιθέσεις της Παρασκευής, που ενδέχεται να επαναληφθούν σύντομα τις επόμενες μέρες, είναι απίθανο να εξαπλώσουν τον πόλεμο σε όλη την περιοχή. Από την άλλη, θα πυροδοτήσει κάποια δευτερεύοντα μέτωπα, αυτά όπου υπάρχουν αμερικανικές δυνάμεις. Αυτές οι δυνάμεις έχουν ήδη παρενοχληθεί από το περασμένο φθινόπωρο στη βόρεια Συρία, και κυρίως στο Ιράκ, όπου το Πεντάγωνο έχει ακόμη περίπου 2.500 στρατιώτες.

Η εφημερίδα επεσήμανε ότι στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα τέλη Δεκεμβρίου με τον Πρόεδρο Πέδρο Σάντσεθ, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σιάα αλ-Σουντάνι είχε ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι οι ξένες δυνάμεις πρέπει να εγκαταλείψουν σταδιακά τη χώρα. Τόνισε επίσης ότι η αποχώρησή της είναι απαραίτητη, γιατί η παρουσία της αποσταθεροποιεί τις περιφερειακές επιπτώσεις του πολέμου στη Γάζα, δηλαδή την ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα.

The Hellenic Information Team

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.