Δυνατή Ελλάδα

ΟΗΕ: Ανησυχία για τον μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων που έχουν χάσει την ζωή τους στη Γάζα

Την «ιδιαίτερη ανησυχία της» απέναντι στον «αυξημένο απολογισμό» των Παλαιστινίων δημοσιογράφων που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας, εξέφρασε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Οι δολοφονίες όλων των δημοσιογράφων» συμπεριλαμβανομένων των Χάμζα Ουάελ Νταχντού και Μουστάφα Θουράγια κατά τη διάρκεια πλήγματος που αποδίδεται στον ισραηλινό στρατό, «πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ενδελεχούς και ανεξάρτητης έρευνας για να διασφαλιστεί ο αυστηρός σεβασμός του διεθνούς δικαίου και οι παραβιάσεις πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο δίωξης», υπογράμμισε η Ύπατη Αρμοστεία στην πλατφόρμα Χ.

Με τους δύο αυτούς θανάτους, τουλάχιστον 72 δημοσιογράφοι και επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης, στη συντριπτική πλειοψηφία τους Παλαιστίνιοι, έχουν σκοτωθεί μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, σύμφωνα με την Επιτροπή για την προστασία των δημοσιογράφων.

Ο Χάμζα Ουάελ Νταχντού, δημοσιογράφος του δικτύου Al Jazeera, και ο συνάδελφός του Μουστάφα Θουράγια, ανεξάρτητος εικονολήπτης που συνεργαζόταν με το δίκτυο του Κατάρ όπως και με το Γαλλικό Πρακτορείο και άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν στο αυτοκίνητό τους και κατευθύνονταν στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού εδάφους, για να «κάνουν τη δουλειά τους», δήλωσε το Al Jazeera. Ένας τρίτος δημοσιογράφος που ταξίδευε μαζί τους, ο Χάζεμ Ρατζάμπ, τραυματίστηκε σοβαρά.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «χτύπησε έναν τρομοκράτη που ήταν στο τιμόνι μιας ιπτάμενης συσκευής και συνιστούσε απειλή για τα στρατεύματα», προσθέτοντας ότι έχει «λάβει γνώση των πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες, κατά τη διάρκεια του πλήγματος, άλλοι δύο ύποπτοι που βρίσκονταν στο ίδιο όχημα επίσης επλήγησαν επίσης».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.