Ισραήλ: Το Ιράν προσπαθεί να στρατολογήσει Ισραηλινούς κατασκόπους μέσα από τα social media

Η υπηρεσία ασφαλείας του Ισραήλ, Shin Bet, λέει πως εντόπισε νέες προσπάθειες Ιρανών πρακτόρων να στρατολογήσουν Ισραηλινούς, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, για να εκτελέσουν αποστολές κατασκοπείας για λογαριασμό τους, με αντάλλαγμα χρήματα.
Η υπηρεσία λέει ότι οι Ιρανοί επικοινώνησαν με Ισραηλινούς σε διάφορες πλατφόρμες τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένων των X (πρώην Twitter), Telegram, WhatsApp, Facebook και Instagram, και χρησιμοποιώντας διάφορες παραπλανήσεις, προκάλεσαν μια αρχική συζήτηση.Σύμφωνα με την Shin Bet οι πράκτορες παρουσιάστηκαν ως μεσίτες ακινήτων, άτομα που ενδιαφέρονται για την εμπορία μη επανδρωμένων αεροσκαφών, άτομα που ζητούν φωτογραφήσεις, άτομα που ενδιαφέρονται για online dating, άτομα που αναζητούν ιδιωτικούς ερευνητές, υπηρεσίες ταχυμεταφορών.

shinbet

Ακολούθως οι πράκτορες ζητούσαν από τους Ισραηλινούς να εκτελέσουν διάφορες αποστολές με αντάλλαγμα χρήματα, οι οποίες, σύμφωνα με την Shin Bet «προφανώς δεν σχετίζονται με θέματα ασφαλείας, αλλά σίγουρα αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των Ιρανών και στον εμπλουτισμό των πληροφοριών που έχουν στην κατοχή τους».

Ακόμη οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ υποστηρίζουν ότι ζητήθηκε από τους Ισραηλινούς να φωτογραφίσουν διάφορες τοποθεσίες και να επαληθεύσουν διευθύνσεις. Επιπλέον προσθέτουν ότι ορισμένοι από τους Ισραηλινούς όχι μόνο δεν εκτέλεσαν όσα τους ζητήθηκαν αλλά ενημέρωσαν τις αρχές.Σύμφωνα πάντα με την Shin Bet οι απόπειρες στρατολόγησης των Ισραηλινών είναι «μια γνωστή μέθοδος λειτουργίας των ιρανικών υπηρεσιών ασφαλείας». Επιπλέον η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ προσθέτει ότι από την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς «οι προσπάθειες δραστηριότητας των ιρανικών υπηρεσιών ασφαλείας έχουν ενταθεί σημαντικά, ενώ χρησιμοποιούν τον ψηφιακό χώρο για σκοπούς εκφοβισμού, μετάδοσης μηνυμάτων ή προώθησης τρομοκρατικής δραστηριότητας».

«Σκοπός του Ιράν είναι να βοηθήσει τη Χαμάς στον πόλεμό της και να πλήξει την εθνική ανθεκτικότητα και την πολεμική προσπάθεια του Ισραήλ, σπέρνοντας το ηθικό και βαθαίνοντας τις κοινωνικές διαιρέσεις», αναφέρει η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών

Η Shin Bet λέει ότι έχει εντοπίσει σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου Ιρανοί παριστάνουν τους Ισραηλινούς και «κάνουν κυνική και χειριστική χρήση του θέματος των ομήρων και μάλιστα προσπαθούν να δράσουν εναντίον των οικογενειών των ομήρων και των οικογενειών που πενθούν».

Ακόμη η Shin Bet συμπληρώνει ότι «συλλέχθηκαν πολλές πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα» των Ιρανών πρακτόρων που βρίσκονται πίσω από τα ψεύτικα προφίλ. Στιγμιότυπα συνομιλιών που έδωσε στη δημοσιότητα η Shin Bet δείχνουν έναν Ιρανό πράκτορα να ζητά από έναν από τους Ισραηλινούς να πραγματοποιήσει τη δολοφονία ενός άγνωστου στόχου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.