Εκλογές στη ΛΔ Κονγκό: Σημαντικές καθυστερήσεις στη διεξαγωγή της ψηφοφορίας

Περίπου 44 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εγγεγραμμένοι για να ψηφίσουν σε μια χώρα τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τη Γαλλία.

Οι προεδρικές εκλογές στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου το διακύβευμα είναι σημαντικό, χαρακτηρίστηκαν από μεγάλες καθυστερήσεις στα εκλογικά τμήματα.

Οι ψηφοφόροι περίμεναν σε μεγάλες ουρές σε πολλά εκλογικά τμήματα στην πρωτεύουσα, την Κινσάσα, και άλλες πόλεις, παρόλο που άνοιξαν περίπου δύο ώρες καθυστέρηση.

Τα ψηφοδέλτια παραδόθηκαν την τελευταία στιγμή σε μια εκλογή που αποδείχθηκε εφιάλτης επιμελητείας.

Ο πρόεδρος Félix Tshisekedi είναι απέναντι με 18 υποψηφίους.

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έχει περίπου τέσσερις φορές το μέγεθος της Γαλλίας, αλλά στερείται βασικών υποδομών – ακόμη και μερικές από τις κύριες πόλεις της δεν συνδέονται οδικώς. Τα Ηνωμένα Έθνη, η Αίγυπτος και το γειτονικό Κονγκό-Μπραζαβίλ βοήθησαν στην αερομεταφορά εκλογικού υλικού σε απομακρυσμένες περιοχές.

Περίπου 44 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν, μετά από μια εκστρατεία στην οποία κυριαρχεί η επιδείνωση της ανασφάλειας στην πλούσια σε ορυκτά ανατολικά της χώρας. Ένα εκλογικό τμήμα σε ένα σχολείο λεηλατήθηκε στην ανατολική πόλη Μπούνια, αλλά δεν είναι σαφές ποιος ήταν πίσω από τη λεηλασία.

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό διαθέτει τεράστια αποθέματα κοβαλτίου, το οποίο είναι επί του παρόντος ένα κρίσιμο συστατικό πολλών μπαταριών λιθίου, που θεωρείται απαραίτητο για ένα μέλλον απαλλαγμένο από ορυκτά καύσιμα. Μεταξύ αυτών που αμφισβητούν τον Πρόεδρο Tshisekedi είναι ο πλούσιος μεγιστάνας των ορυχείων Moïse Katumbi και ο πρώην στέλεχος πετρελαίου Martin Fayulu, ο οποίος πιστεύει ότι κέρδισε τις τελευταίες εκλογές του 2018, το αποτέλεσμα των οποίων αμφισβητήθηκε από πολλούς διεθνείς παρατηρητές.

Όμως η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, η πρώτη στην ιστορία της χώρας, μετά την ψηφοφορία έγινε πηγή αισιοδοξίας ότι η χώρα είχε στραφεί. Για πρώτη φορά, πολίτες του Κονγκό που ζουν σε άλλες πέντε χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής και της πρώην αποικιακής δύναμης, του Βελγίου, θα μπορούν να ψηφίσουν.

Όπως και πριν, νικητής θα είναι ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. Ο μεγάλος αριθμός αντιπάλων του κ. Tshisekedi θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ του, καθώς θα μπορούσε να διχάσει την υποστήριξη της αντιπολίτευσης.

Οι ψηφοφόροι επιλέγουν επίσης κοινοβουλευτικούς, επαρχιακούς και δημοτικούς εκπροσώπους – με περίπου 100.000 υποψηφίους συνολικά – σε αυτή την απέραντη χώρα που εκτείνεται περίπου 2.000 χιλιόμετρα από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Υπάρχουν περισσότερα από 175.000 ψηφοδέλτια. Η εκλογική επιτροπή, με τη βοήθεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ, άρχισε να διανέμει εκλογικό υλικό σε απομακρυσμένες περιοχές πριν από περίπου δύο μήνες, λόγω ανεπαρκούς μεταφοράς.

Στα ανατολικά της χώρας, η ανασφάλεια κυριάρχησε την περίοδο πριν από τις εκλογές.

Δεκάδες ένοπλες ομάδες συναγωνίζονται για τον έλεγχο τμημάτων της περιοχής, όπου βρίσκεται μεγάλο μέρος του τεράστιου ορυκτού πλούτου της χώρας.

Αναστολή ψηφοφορίας

Η παρουσία μιας ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, μιας περιφερειακής δύναμης της Ανατολικής Αφρικής και των Κονγκολέζων στρατιωτών απέτυχαν να τερματίσουν τη βία, η οποία ανάγκασε περίπου επτά εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Πολλοί δεν μπόρεσαν να εγγραφούν για να ψηφίσουν, σε μια διαδικασία εγγραφής που ορισμένοι χαρακτήρισαν χαοτική. Σε ορισμένα μέρη, η ψηφοφορία δεν θα διεξαχθεί καθόλου λόγω της δραστηριότητας των ανταρτών.

Η συνεχιζόμενη ανασφάλεια στις ανατολικές επαρχίες Ιτούρι, Βόρειο Κίβου και Νότιο Κίβου ήταν ένα από τα κύρια θέματα της εκστρατείας, με τους υποψήφιους για την προεδρία να δίνουν υψηλές υποσχέσεις για τον τερματισμό της. Η πολιτική βία εν όψει των εκλογών ήταν επίσης πηγή ανησυχίας.

Την παραμονή των εκλογών, η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι ανησυχεί για «τη ρητορική μίσους, τη βία και τα επεισόδια που σημάδεψαν τις τελευταίες ημέρες». Ορισμένα θανατηφόρα περιστατικά οδήγησαν τον κ. Κατούμπι να αναστείλει για λίγο την εκστρατεία του.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 06:00 τοπική ώρα (04:00 GMT στην Γκόμα, 05:00 GMT στην Κινσάσα) και η ψηφοφορία αναμένεται να συνεχιστεί για 11 ώρες.

Η εκλογική επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει τα προσωρινά αποτελέσματα στις 31 Δεκεμβρίου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.