Λουτρό αίματος με σφοδρές μάχες στη νότια Γάζα, ο Biden δίνει 14.000 οβίδες στο Ισραήλ χωρίς έγκριση του Κογκρέσου

Εντολή εκκένωσης ολόκληρου του κέντρου της μεγαλύτερης πόλης της νότιας Γάζας Khan Younes, που τα τελευταία δύο 24ωρα βομβαρδίζει από στεριά και αέρα, μέρα και νύχτα έδωσε ο ισραηλινός στρατός ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες μια μέρα, μετά το veto που άσκησαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, αποστέλλουν στο Ισραήλ 14.000 οβίδες τεθωρακισμένων χωρίς την έγκριση του Κογκρέσσου.
Οι οβίδες αυτές θα χρησιμοποιηθούν στις χερσαίες επιχειρήσεις κατά της Hamas και των κατοίκων της Γάζας που σύμφωνα με την ανώτατο ισραηλινό αξιωματούχο θα κρατήσει άλλους δύο μήνες.

Σφοδρές μάχες σε Khan Younes και βόρεια Γάζα

Από την 1η Δεκεμβρίου, μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας, ο στρατός του Ισραήλ έχει επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, βάζοντας στο στόχαστρο τη Khna Younes, της οποίες οι κάτοικοι αναφέρουν ότι σημειώνονται σκληρές μάχες.

Ισραήλ και Hamas ανέφεραν επίσης έξαρση των συγκρούσεων στο βορρά του παλαιστινιακού θύλακα που έχει μετατραπεί πλέον σε ερείπια.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η εκστρατεία του σημειώνει πρόοδο, καθώς η επίθεση οδηγεί στο θάνατο και την παράδοση πολλών μαχητών της Hamas και το δίκτυό της καταρρέει.
«Κάθε μέρα βλέπουμε όλο και περισσότερους τρομοκράτες να σκοτώνονται, όλο και περισσότερους τρομοκράτες να τραυματίζονται και τις τελευταίες μέρες βλέπουμε τρομοκράτες να παραδίδονται. Αυτό είναι μια ένδειξη ότι το δίκτυό τους καταρρέει, μια ένδειξη ότι πρέπει να αυξήσουμε την πίεση», δήλωσε ο στρατηγός Herzi Halevi κατά τη διάρκεια τελετής στο Δυτικό Τείχος στην Ιερουσαλήμ.
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Tzachi Hanegbi είπε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 7.000 μαχητές της Hamas, χωρίς να διευκρινίσει με βάση ποιες ενδείξεις γίνονται αυτές οι εκτιμήσεις.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο πόλεμος θα διαρκέσει πολύ καιρό, ίσως μήνες, αλλά η φάση των σφοδρών συγκρούσεων στη Γάζα άλλους δύο μήνες ακόμη.
Ο Hanegbi είπε επίσης ότι αν η Hezbollah δεν αποσύρει τις ειδικές δυνάμεις της από τα σύνορα του νότιου Λιβάνου με το Ισραήλ ο στρατός πρέπει να «δράσει στρατιωτικά» κι εκεί για να αποκαταστήσει την τάξη.

γαζα2.jpg

17.70 Παλαιστίνιοι νεκροί, 48.780 τραυματίες στη Γάζα, χιλιάδες άλλοι αγνοούνται γιατί έχουν  θαφτεί στα ερείπια

Ο επίσημος απολογισμός των θανάτων στη Γάζα από το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας ξεπέρασε τους 17.700 το Σάββατο, 9/12, με πολλές χιλιάδες ανθρώπους να αγνοούνται και να θεωρούνται νεκροί κάτω από τα ερείπια.
Το υπουργείο είπε ότι περίπου το 40% των θανάτων ήταν παιδιά κάτω των 18 ετών.
Οι τραυματίες προσεγγίζουν τους 48.780. 
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε  ότι από τις 7 Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 425 Ισραηλινοί στρατιώτες, 2.000 τραυματίες Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν αναγνωριστεί ως ανάπηροι από το υπουργείο Άμυνας ενώ 5.000 στρατιώτες έχουν τραυματιστεί.
Περίπου 137 όμηροι παραμένουν αιχμάλωτοι και χιλιάδες Ισραηλινοί συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ το βράδυ του Σαββάτου 9/12 για να απαιτήσουν την απελευθέρωσή τους.
Γαζα11.JPG

Υπό πολιορκία η Khan Younes

Οι περισσότεροι από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, συχνά πολλές φορές.
Καθώς το Ισραήλ σφυροκοπά όλη τη Γάζα από αέρος και θαλάσσης ενώ τα τεθωρακισμένα του έχουν αναπτυχθεί στο μεγαλύτερο μέρος του παλαιστινιακού θύλακα, οι κάτοικοι και οι υπηρεσίες του ΟΗΕ λένε ότι δεν υπάρχει πουθενά ασφαλές να πάει κανείς.
Το Ισραήλ από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι δίνει λύσεις και ότι περιορίζει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων παρέχοντας χάρτες που δείχνουν ασφαλείς περιοχές.
Οι Παλαιστίνιοι λένε ότι η εκστρατεία κατά της Hamas έχει μετατραπεί σε έναν πόλεμο εκδίκησης εναντίον ολόκληρου του πληθυσμού σε ένα θύλακα τόσο πυκνοκατοικημένο όσο το Λονδίνο.
Ο αραβόφωνος εκπρόσωπος του Ισραήλ δημοσίευσε έναν χάρτη στο X που επισημαίνει έξι τετράγωνα του Khan Younes που πρέπει να εκκενωθούν «επειγόντως».
Μερικοί κάτοικοι ανέφεραν ότι όλη τη νύχτα του Σαββάτου 9/12 προς Κυριακή 10/12 άκουγαν βομβαρδισμούς από τεθωρακισμένα, αεροπλάνα που σφύριζαν και σφοδρές μάχες μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και παλαιστίνιων μαχητών καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις προσπαθούσαν να προχωρήσουν δυτικότερα.
«Προσπαθούμε να κοιμίσουμε τα παιδιά και μένουμε ξύπνιοι φοβούμενοι ότι ο τόπος θα βομβαρδιστεί και θα πρέπει να τρέξουμε μεταφέροντας τα παιδιά έξω», είπε η Zainab Khalil, 57 ετών, εκτοπισμένη από τη βόρεια Γάζα με 30 συγγενείς και φίλους στη Khan Yunes.
«Κατά τη διάρκεια της ημέρας ξεκινά μια άλλη τραγωδία, και αυτή είναι: πώς να ταΐσουμε τα παιδιά;», συνεχίζει.

γαζα14.JPG

Θερίζει η πείνα, δεν μπαίνει ανθρωπιστική βοήθεια

Τα τρόφιμα είναι εδώ και 48 ώρες σε απόλυτη έλλειψη, το ίδιο και οι ιατρικές προμήθειες, ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι επειχιρείται να ανοίξει το πέρασμα Kerem Shalom από την Ιορδανία στο Ισραήλ, για να έλθει περισσότερη βοήθεια στους εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους που έχουν συρρεύσει εκεί  αλλά το Ισραήλ δεν έχει ακόμη συμφωνήσει να το ανοίξει.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, το 91% των κατοίκων της Γάζας πηγαίνουν πεινασμένοι για ύπνο, σοβαρή πείνα έχει διαπιστωθεί στο 36% των νοικοκυριών της Γάζας και μέτρια πείνα στο 52%.
Το 63% των κατοίκων της Γάζας ανέφεραν ότι άντεξαν ολόκληρες ημέρες χωρίς φαγητό.
Η κατάσταση είναι σημαντικά χειρότερη στο βόρειο τμήμα, δήλωσε ο οργανισμός.

eikonaohe.JPG

γαζα16.JPG

Ο ισραηλινός στρατός θα καταλάβει τη Jabajiya εντός της ημέρας

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα ανώνυμους αξιωματούχους αναφέρουν ότι ο ισραηλινός στρατός αναμένει ότι θα «καταλάβει πλήρως» την πόλη Jabaliya στη βόρεια Γάζα εντός των επόμενων 24 ωρών.
Το Ισραήλ εξαπολύει διαρκείς επιθέσεις στην πυκνοκατοικημένη περιοχή που περιλαμβάνει τον προσφυγικό καταυλισμό Jabaliya εδώ και 7 μέρες.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περίπου 116.000 καταγεγραμμένοι πρόσφυγες ζούσαν στον προσφυγικό αυτό καταυλισμό.
Πλέον όμως είναι άγνωστο πόσοι απομένουν αφού το Ισραήλ έχει δώσει εντολή εκκένωσης.
Πλάνα του Al Jazeera που τραβήχτηκαν τα προηγούμενα 24ωρα έδειχναν επιζώντες των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών να στέκονται αιμόφυρτοι και σαστισμένοι, ενώ τρομοκρατημένα παιδιά μεταφέρονταν από τα ερείπια των κατεστραμμένων κτιρίων.
Το νοσοκομείο Kamal Adwan  στην Jabaliya εκκενώθηκε στις 5/12 αφού ο στρατός του Ισραήλ έκοψε το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό.
Την ίδια ημέρα, τουλάχιστον 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των πυκνών αεροπορικών επιθέσεων που εξαπέλυσε στην περιοχή το Ισραήλ, ανέφερε η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ.
γαζα12.JPG

Στην κεντρική Γάζα

Στην κεντρική Γάζα, συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί των ισραηλινών τανκς στους προσφυγικούς καταυλισμούς Bureij και Maghazi, ανέφεραν κάτοικοι, ενώ Παλαιστίνιοι υγειονομικοί ανέφεραν ότι μια αεροπορική επιδρομή στο Bureij οδήγησε στο θάνατο 7 Παλαιστινίων.
Στην πόλη Khan Younes,  νεκροί και τραυματίες έφτασαν όλη τη νύχτα στο κατακλυσμένο νοσοκομείο Nasser.
Ο ανταποκριτής του Reuters μεταφέρει ανατριχιαστικές εικόνες από το νοσοκομείο, με γιατρούς να μεταφέρουν από τα ασθενοφόρα στο νοσοκομείο ακρωτηριασμένα παιδιά.
Μέσα, πληγωμένα παιδιά έκλαιγαν και στριφογύριζαν στο δάπεδο με πλακάκια, καθώς οι νοσοκόμες έτρεχαν για να τα παρηγορήσουν ενώ σωρεύονται οι νεκροί ο ένας δίπλα στον άλλο σε λευκά σάβανα.

gaza19.jpg

Ο ισραηλινός στρατός χτυπά ξανά τα νοσοκομεία της βόρειας Γάζας

Πλάνα που εξασφάλισε το Reuters μέσα στο νοσοκομείο Jaffah στο Deir al-Balah έδειξαν εκτεταμένες ζημιές από χτύπημα σε τζαμί δίπλα στο νοσοκομείο.
Οι γιατροί της βόρειας Γάζας, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες, κατηγόρησαν ξανά το Ισραήλ ότι στοχεύει νοσοκομεία και ασθενοφόρα.
Ένας εργαζόμενος ασθενοφόρου στην περιοχή Shejaiya της πόλης της Γάζας, που ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω του φόβου των αντιποίνων, είπε στο Reuters ότι τα πληρώματα έκτακτης ανάγκης συχνά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις κλήσεις καθώς αντιμετωπίζουν ισραηλινά πυρά.
Ο Mohamed Salkha, διευθυντής στο νοσοκομείο al-Awda, ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πολιορκούσαν το νοσοκομείο για μέρες με τεθωρακισμένα, πυροβολώντας τους ανθρώπους που προσπαθούσαν να μπουν ή να φύγουν.
Το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν δύο άτομα του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού μέσα στο νοσοκομείο Kamal Adwan, επίσης στη βόρεια Γάζα
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού απαντά ότι η Hamas έχει βάσεις στις ιατρικές εγκαταστάσεις γι αυτό το Ισραήλ τις πλήττει, κάτι που η Hamas διαψεύδει.

Οι ΗΠΑ στέλνουν 14.000 οβίδες στο Ισραήλ, με διαδικασίες κατεπείγοντος

Εν τω μεταξύ οι ΗΠΑ, που προέβαλαν βέτο στην ομόφωνη πρόταση 100 και πλέον χωρών για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στέλνουν στο Ισραήλ 14.000 βλήματα για τα άρματα μάχης, με διαδικασίες κατεπείγοντος.
Την πληροφορία μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο αξιωματούχο με άμεση γνώση του θέματος.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών διαβίβασε αργά το βράδυ της Παρασκευής, 9/12, αμέσως μετά το αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ένα έγγραφο έκτακτης ανάγκης προς το Κογκρέσο για την πώληση χιλιάδων πυρομαχικών στο Ισραήλ.
Η κίνηση αυτή  έγινε κατά παράκαμψη της τυπικής περίοδου 20 ημερών που παρέχεται στις επιτροπές του Κογκρέσου για να εξετάσουν τις πωλήσεις όπλων στο εξωτερικό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές της εβδομάδας, το State Department είχε ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση 45.000 βλημάτων στο Ισραήλ για τα άρματα μάχης Merkava.
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε μάλιστα ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, οι οποίες έχουν την εποπτεία των στρατιωτικών πωλήσεων προς ξένες χώρες, είχαν δεχθεί «πιέσεις» από το Υπουργείο Εξωτερικών να εγκρίνουν γρήγορα το αίτημα εν μέσω του πολέμου στη Γάζα.
Οι επιτροπές έχουν συνήθως 20 ημέρες για να εξετάσουν τις ξένες στρατιωτικές πωλήσεις και στο πλαίσιο της διαδικασίας που ακολουθείται οι βουλευτές έχουν τη δυνατότητα να εγείρουν ερωτήματα σχετικά με μια συναλλαγή και να την καθυστερήσουν αν χρειαστεί.
Αλλά αργά το βράδυ της Παρασκευής, 8/12 το Υπουργείο Εξωτερικών διαβίβασε στις επιτροπές του Κογκρέσσου μια ανακοίνωση που ανέφερε ότι αποστέλει 14.000 οβίδες αρμάτων μάχης, αξίας περίπου 106 εκατομμυρίων δολαρίων, άμεσα στο Ισραήλ, με διαδικασίες κατεπείγοντος.

Το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων καταδικάζει την αντικανονική πώληση αμερικανικών όπλων στο Ισραήλ

Το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων (CAIR) καταδίκασε τη πώληση από την αμερικανική κυβέρνηση 14.000 βλημάτων αρμάτων μάχης στο Ισραήλ χωρίς έλεγχο από το Κογκρέσο και με διαδικασίες έκτακτης ανάγκης.
«Η εσπευσμένη παράδοση θανατηφόρων όπλων στην ακροδεξιά και ανοιχτά γενοκτόνο ισραηλινή κυβέρνηση χωρίς έλεγχο από το Κογκρέσο στερεί από τους Αμερικανούς ψηφοφόρους τη φωνή τους στο Κογκρέσο, ενθαρρύνει τον Netanyahu να σκοτώσει περισσότερους Παλαιστίνιους πολίτες και αμαυρώνει  περαιτέρω το κύρος του έθνους μας στον κόσμο», δήλωσε ο Εθνικός Αναπληρωτής Διευθυντής του CAIR, Eduard Ahmed Mitchel.
«Η απόφαση της κυβέρνησης Biden αποτελεί προσβολή της δημοκρατίας και πράξη ηθικής παραφροσύνης».

Γαλλική φρεγάτα κατέρριψε δύο drones των ανταρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Φρεγάτα πολλαπλών αποστολών του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού κατέρριψε δυο τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα τα οποία κινούνταν προς την κατεύθυνσή της από τις ακτές της Υεμένης, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας στο Παρίσι, καθώς οι εντάσεις σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή στρατηγικής σημασίας συνεχίζουν να κλιμακώνονται.
Το περιστατικό έγινε τη νύχτα του Σαββάτου 9/12 προς Κυριακή 10/12 και ανακοινώθηκε στις 10/12.
«Η αναχαίτιση και η καταστροφή των δυο απειλών» έγινε στις 22:30 και στις 00:30 (ώρες Ελλάδας) «110 χιλιόμετρα από τις ακτές της Υεμένης, στο ύψος της Χοντάιντα» από τη φρεγάτα πολλαπλών αποστολών Languedoc, διευκρινίζεται σε δελτίο Τύπου.
Την περασμένη εβδομάδα, αμερικανικό αντιτορπιλικό κατέρριψε τρία drones και προσέφερε συνδρομή σε τρία εμπορικά πλοία που έγιναν στόχοι επιθέσεων από την Υεμένη, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, που κατήγγειλε «άμεση απειλή» για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.
Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης απείλησαν το Σάββατο 9/12 να επιτεθούν σε οποιοδήποτε σκάφος διέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα και πλέει προς το Ισραήλ αν δεν διανεμηθεί στον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας η ανθρωπιστική βοήθεια, κυρίως τρόφιμα και φάρμακα, που περιμένει στα συνοριακά περάσματα της Ιορδανίας και της Αιγύπτου.

www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.