Πρωτοφανής ένταση – Μετά τη Φινλανδία και η Νορβηγία έτοιμη να κλείσει τα σύνορα με τη Ρωσία – Οργή στη Μόσχα

Μετά τη Φινλανδία και η Νορβηγία φέρεται έτοιμη να κλείσει τα σύνορα με τη Ρωσία με το πρόσχημα της αύξησης της διέλευσης μεταναστών.
Οι Νορβηγοί συνοριοφύλακες δεν έχουν παρατηρήσει αύξηση των διελεύσεων των ρωσικών συνόρων στο σημείο ελέγχου Storskog, αλλά οι αρχές είναι έτοιμες να το κλείσουν εάν χρειαστεί, δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης Emilie Enger Mehl στο πρακτορείο ειδήσεων NTB.
«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και μπορεί να είναι αναγκαίο να κλείσουμε τα σύνορα σε σύντομο χρονικό διάστημα, εάν χρειαστεί», είπε η Mehl.
«Προς το παρόν, δεν βλέπουμε καμία ασυνήθιστη κίνηση στο Storskog.
Η κίνηση είναι χαμηλή και παρέμεινε μικρή όλο το φθινόπωρο», σημείωσε.

Η Φινλανδία έκανε την αρχή

Οι φινλανδικές αρχές ανακοίνωσαν την Πέμπτη (16/11/2023) ότι θα κλείσουν 4 από τα 9 σημεία ελέγχου στα ρωσικά σύνορα τη νύχτα από Παρασκευή έως Σάββατο (18/11/2023).
Ως αιτία αναφέρθηκε μεγάλος αριθμός αιτούντων άσυλο στα ανατολικά σύνορα.
Οι αρχές της Νορβηγίας γνωρίζουν την κατάσταση, αλλά τέτοιο φαινόμενο δεν παρατηρήθηκε στη χώρα, είπε η Mehl.
Το Ελσίνκι κλείνει 4 από τις 9 μεθοριακές διαβάσεις της με τη Ρωσία, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι αφήνει παράτυπους μετανάστες να διασχίσουν τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.
Η φινλανδική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει την Τρίτη (14/11) ότι εξέταζε το ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορά της με τη Ρωσία, εκφράζοντας υποψίες ότι η Μόσχα προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη χώρα, η οποία προσχώρησε στο NATO τον Απρίλιο.
«Είμαστε προετοιμασμένοι για διαφόρων ειδών ενέργειες, για κακόβουλες ενέργειες εκ μέρους της Ρωσίας, οπότε η κατάσταση δεν προκαλεί έκπληξη», δήλωσε ο Φιλανδός πρωθυπουργός Petteri Orpo.
Η Φινλανδία ισχυρίζεται ότι διαπίστωσε τις τελευταίες εβδομάδες αύξηση των εισόδων παράτυπων μεταναστών από χώρες της Μέσης Ανατολής και την Αφρική, ιδιαίτερα από το Ιράκ, τη Σομαλία και την Υεμένη.
«Θέλουμε το φαινόμενο αυτό να σταματήσει, θέλουμε η δραστηριότητα στα σύνορα να επανέλθει στο φυσιολογικό», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της σκανδιναβικής χώρας.
«Αν η κατάσταση επεκταθεί σε άλλες μεθοριακές διαβάσεις και γίνει πιο δύσκολη, θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα», πρόσθεσε.
Τα σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία εκτείνονται σε 1.340 χιλιόμετρα.
Το Κρεμλίνο δεσμεύτηκε τον Απρίλιο να λάβει αντίμετρα μετά την προσχώρηση της Φινλανδίας στο NATO, χαρακτηρίζοντας την διεύρυνση της δυτικής συμμαχίας επίθεση στην ασφάλεια της Ρωσίας.
Η Φινλανδία εξάλλου ανακοίνωσε στα τέλη του 2022 σχέδιο για την κατασκευή φράκτη κατά μήκος 200 χιλιομέτρων στα σύνορά της με τη Ρωσία

www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.