Καμπανάκι Unicef για τα παιδιά της νότιας Ασίας: «Πλήττονται από την τεράστια έλλειψη νερού»

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί η ανακοίνωση της Unicef, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην νότια Ασία, με το μολυσμένο νερό. Όπως εξηγεί η υπηρεσία του ΟΗΕ σε έκθεσή της, στην περιοχή αυτή βρίσκεται ο μεγαλύτερος αριθμός παιδιών παγκοσμίως που βρίσκονται αντιμέτωπα με μεγάλη έλλειψη νερού, η οποία επιδεινώνεται λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

«Στη νότια Ασία 347 εκατ. παιδιά κάτω των 18 ετών είναι εκτεθειμένα σε σοβαρή ή εξαιρετικά σοβαρή έλλειψη νερού, δηλαδή ο μεγαλύτερος αριθμός σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου», επεσήμανε, διευκρινίζοντας πως σε αυτή την περιοχή, που περιλαμβάνει οκτώ χώρες: το Αφγανιστάν, το Μπανγκλαντές, το Μπουτάν, την Ινδία, το Νεπάλ, τις Μαλδίβες, το Πακιστάν και τη Σρι Λάνκα, ζει περισσότερο από το ένα τέταρτο των παιδιών παγκοσμίως.

«Η κλιματική αλλαγή διαταράσσει τα μετεωρολογικά μοτίβα και τις βροχοπτώσεις, γεγονός που προκαλεί αβεβαιότητα στη διαθεσιμότητα νερού», εξήγησε η Unicef, αναφέροντας μεταξύ άλλων στην έκθεσή της, την κακή ποιότητα νερού, την έλλειψη νερού και την κακή διαχείριση, όπως η υπερβολική άντληση νερού από τον υδροφόρο ορίζοντα.

«Όταν ξεραίνονται τα πηγάδια των χωριών, επηρεάζονται τα σπίτια, τα κέντρα υγείας και τα σχολεία. Με ένα ολοένα και πιο απρόβλεπτο κλίμα, η έλλειψη νερού αναμένεται να επιδεινωθεί για τα παιδιά της νότιας Ασίας», εκτίμησε η Unicef, η οποία πρόκειται να ζητήσει από τους παγκόσμιους ηγέτες «να διασφαλίσουν έναν βιώσιμο πλανήτη», στην επικείμενη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28), τον Δεκέμβριο στο Ντουμπάι.

«Παρ’ όλα αυτά, εκατομμύρια παιδιά στη νότια Ασία δεν έχουν αρκετό (νερό) να πιουν σε μια περιοχή που πλήττεται από πλημμύρες, ξηρασίες και άλλα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα τα οποία προκαλούνται ολοένα και συχνότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή της.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.